Tuesday 22 December 2015

CARA UBATI TEKANAN DARAH RENDAH

Tekanan darah rendah , atau yang juga dikenal dengan hipotensi, adalah suatu keadaan  di mana tekanan darah seseorang sangat rendah atau dibawah tekanan darah yang normal (120/80 mmhg), sehingga menyebabkan gejala seperti pening, mudah pengsan, keletihan, mual , sesak nafas, penglihatan kabur, jantung berdebar, demam, dan kulit lembab(berpeluh sejuk) .
ubat tekanan darah rendah

 Orang yang dianggap menderita Tekanan darah rendah atau hipotesi jika tekanan darah mereka secara konsisten tetap sekitar 90/60 mm Hg atau lebih rendah. Dan, ketika tekanan darah menjadi lebih rendah lagi , dapat menyebabkan aliran darah yang tidak mencukupi untuk menjangkau dengan maksimum  ke organ seperti otak , ginjal, dan hati. Hipotensi jika tak dapat diatasi segera dan juga merbahaya, bahkan boleh  mengancam nyawa.
Berbeza antara tekanan darah tinggi dan tekanan darah renda.Jadi, kita akan  mengambil langkah tindakan yang tepat untuk mengatasinya.

Berikut ini adalah solusi untuk mengubati tekanan darah rendah dengan cara semulajadi dirumah.

AIR GARAM

Air garam membantu mengatasi tekanan darah rendah kerana sodium dalam garam meningkatkan tekanan darah. Jangan berlebihan , karena  garam berlebuhan juga tidak sihat. Cukup hanya dengan mencampur setengah sudu teh garam kedalam segelas air dan memin. Anda juga boleh minum-minuman olahraga atau energy drink.seperti perforamance drink

KOPI

Kopi  minuman yang berkafein sementara juga dapat meningkatkan tekanan darah. Jika Anda sering menderita tekanan darah rendah, minum secawan kopi di pagi. Tapi, jangan biasakan minum kopi juga kerana kesan jangka panjang dari kafein masih tidak jelas .

KISMIS

Kismis juga dianggap sangat baik untuk mengubati hipotensi secara semulajadi.
Rendam 30 sampai 40 biji kismis kedalam secawan air buarkan  semalaman.
Makan di pagi hari satu per satu pada waktu perut kosong. Anda juga boleh minum sekaligus air rendamannya . Lakukan ini selama beberapa minggu atau satu bulan.

Kemangi

Kemang ini bermanfaat untuk membantu mengatasi tekanan darah rendah, kerana kaya  vitamin C , magnesium, kalium, dan asam pantotenat. Selain itu, kemangi juga dapat membantu menyeimbangkan fikiran dan mengurangkan stres.
Buat jus dari 10 sampai 15 lembar daun kemangi, dan tambahkan juga satu sudu teh madu. Minum jus ini setiap hari pada waktu perut kosong.
Cara lain adalah hanya dengan mengunyah 4-5 lembar daun kemangi setiap hari di pagi hari.

Rosemary

Rosemary diyakini juga bermanfaat untuk menormalkan tekanan darah rendah, kerana akan merangsang sistem saraf pusat dan meningkatkan perdedaran darah. 

Jus Lemon

Jus lemon sangat efektif untuk mengubati tekanan darah tinggi,  juga dapat digunakan untuk tekanan darah rendah, terutama bila disebabkan kerana dehidrasi. Anda dapat minum jus lemon yang dicampur dengan sedikit garam dan gula. Ini akan membantu memberikan tenaga bagi tubuh Anda, dengan  merangsang fungsi hati dan membantu sistem pencernaan. 

Tips

Seiring dengan melakukan rawatan semulajadi  untuk mengatasi darah rendah diatas , sebaiknya juga lakukan senaman  ringan teratur untuk membantu meningkatkan aliran darah. Namun hindari melakukan senaman  berat atau angkat berat, 
Sila jumpa doktor jika untuk mengenalpasti masalh penyakit ada sebelum megambil sebarang ubat ubatan atau suplimen

Suplimen membantu masalah tekanan darah rendah

Vita-Lea -  multivitamin dan multimineral untuk mengimbangkan nutrien dalam badan
ubat tekanan darah rendah

B-Complex - menambahkan tenaga dan mengurangkan stress
ubat tekanan darah rendah

Ostematrix - Kalsium penting untuk pengawalan tekanan darah
ubat tekanan darah rendah

ESP - membekalkan protein dan meningkatkan tenaga
ubat tekanan darah rendah

Performance Drink - membekalkan tenaga dan mengelakkan dehidrasi
ubat tekanan darah rendah

Meal Shake - juga multivitamin dan multimineral dan bentuk bancuhan(minuman)

ubat tekanan darah rendahJika anda mengalami simptom tekanan darah rendah, usah tunggu lagi..bertindak segera sebelum semuanya terlambat.Hubungi segera  

kak su 010 8798077..sedia membantu ..

saya juga menyediakan perkhidmatan COD ketempat anda disekitar Masjid Tanah, Sungai Udang,Alor Gajah, Kuala Sungai Baru , Lubuk Cina.Penghantaran melalui pos juga disediakan.

Your Trusted SID
---kak su---

No comments:

Post a Comment