Sunday 11 December 2016

MAKAN CARROT BOLEH ELAK KANSER

Semua orang tahu yang makan sayur ni memang bagus..bagus untuk mencantikkan kulit, menurunkan berat badan , membina dan membaiki tulang.menguatkan sistem imun dan juga bantu mengekalkan kesihatan. Dalam piramid makanan pun sayur dan buah disarankan untuk ambil lebih banyak dari protein dan lemak..

KHASIAT CARROT

Dalam banyak-banyak sayur , akak suka makan carrot. Kalau dapat carrot yang comel tu..lagi sedap meratah. Kalau boleh semua tiap kali nak masak nak masukkan carrot..hihi..Banyak sangat khasiat carrot ni.. Carrot mengandungi beta kerotin (yang akan ditukar kepada vitamin A dalam badan kita) yang tinggi selain dari sebahagian besar serat dan karbohidrat terdapat juga sedikit protin, lemak, kalsium, zat besi, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, vitamin K, biotin, potassium dan thiamine.

kanser paru-paru


Antara khasiat utama carrot ialah:
  • Karot sangat baik untuk sistem limfa dan perut kita.
  • Memperbaiki masalah seksual, rabun malam dan batuk yang berpanjangan (tidak mahu sembuh dalam jangka masa yang lama).
  • Menguatkan buah pinggang, mengeluarkan angin dan kesejukan berlebihan dari badan kita.
  • Karot sangat terkenal dengan sifat anti kanser. Kajian menunjukan orang yang kekurangan beta kerotin 2 kali ganda lebih mudah mendapat penyakit kanser (barah). Adalah baik untuk makan karot setiap hari bagi mengelakkan kanser. Ini adalah kerana beta kerotin di dalam karot mudah ditukar kepada vitamin A untuk kegunaan badan kita. Vitamin A juga penting untuk pertumbuhan sel yang sihat, sistem imunisasi (sistem petahanan/kekebalan badan dari penyakit) dan perlindungan terhadap kemerosotan (degenerasi) maskular.
  • Kajian juga mendapati karot yang mengandungi asid folik, kumpulan vitamin B, berkesan untuk melawan radikal bebas (bahan yang menyebabkan kanser) dalam badan kita.
  • Lignin yang ditemui dalam karot juga membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan sel-sel kanser.
  • Karot juga mengandungi suksinat potash yang bersifat ubat anti hipertensi juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Oleh kerana itu, juga dianggap sebagai diet yang baik bagi pesakit tekanan darah tinggi
Sememangnya carrot ni bagus untuk diamalkan, masalahnya carrot yang kita makan setiap hari ni dah kurang khasiatnya. Mana taknya , masa kita masak sayur atau carrot ni, khasiatnya juga dah hilang kesan dari haba. Dan mungkin juga carrot yang kita makan ni sudah tercemar akibat racun serangga atau baja kimia yang digunakan untuk kesuburan carrot tu.

PURPLE CARROT
PURPLE CARROT

Di sebabkan carrot terkenal dengan anti kanser, tapi saya tak dapat khasiat sepenuhnya dengan makan je carrot tu setiap hari. Maka saya tambahkan khasiatnya dengan minum tonik VIVIX. Dalam vivix ada 4 kandungan utama , dan antaranya ialah purple carrot. Purple carrot ni mengandungi antioksidan yang sangat tinggi . Gabungan 4 ramuan utama dalam vivix iaitu muscadine grape, purple carrot, eldeberry dan polygium cuspidatum telah menghasilkan tonik yang sangat membantu dalam melawan kerosakan DNA dalam badan.


No comments:

Post a Comment