Tuesday 6 June 2017

BOLEHKAH WANITA HAMIL TIDAK BERPUASA ?

Jom kita baca , apakah hukumnya wanita hamil tidak berpuasa di bulan Ramadhan. Al - Lajnah Ad -Daimah lil IFta' ditanya: 

"Apakah ada rukhsah (keringanan) bagi wanita hamil di bulan puasa tidak berpuasa? Jika ada rukhsah itu  baginya, apakah itu berlaku pada bulan-bulan tertentu sahaja di masa hamil yang umumnya sembilan bulan itu.. Atau adakah rukhsah itu hanya berlaku pada masa hamil? Jika rukhsah itu ada baginya, apakah wajib qadha baginya atau boleh memberi makan kepada orang miskin dan berapakah jumlah makanan itu? Kami tinggal di daerah yang panas, apakah puasa itu dapat memberi pengaruh terhadap wanita hamil?

Jawapan: Jika seseorang wanita hamil merasa bimbang berlaku bahaya kepada dirinya atau janinnya jika dia melaksankan pusa di bulan ramadhan , maka hendaklah dia tidak berpuasa, tetapi wajib baginya menggantikan puasa itu sama ada tinggal di daerah panas ataupun di daerah sejuk . hal tiu tidak dibatasi pada umur kehamilan tertentu kerana sama kedudukannya dengan orang sakit seperti firman Allah yang bermaksud:

Dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan( lalu dia berbuka) maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkannya itu pada hari-hari lain.

Surah Al-Baqarah ayat 184

Dipetik daripada 
1001 Soal Jawab Agama ,
Umat bertanya Ulama menjawab
Syaikh Muhammad Bin Ibrahim asy- Syaikh et al.
Terbitan Cahaya Raudah ,2013


Bagaimana ibu mengandung kekal bertenaga dibulan ramadhan? KLIK SINI

No comments:

Post a Comment