Monday 10 July 2017

APA ITU SUPLIMEN? PANDANGAN DARI SEORANG PAKAR BEDAH

"Dulu dulu saya seperti doktor doktor yang lain juga. Hanya percaya pada ubat-ubatan. Mana mungkin suplimen boleh menyembuhkan penyakit padahal ubat ubatan gagal?"

Itulah pendapat seorang doktor pakar bedah Dr. Shazly Safian M.D.(Unimas),M Surg(UKM). Pakar Bedah Am, tentang suplimen. Tapi itu dulu sebelum beliau mendalami tentang suplimen. beliau menceritakan pengalamannya apabila pesakit bertanya tentang suplimen.

Dr Shazly Safian


Dulu beliau tidak ada ilmu tentang suplimen. Bila pesakit tanya , beliau akan kata tak tahu atau tak boleh sebab nanti kalau kata boleh , dia makan, apa-apa jadi doktor juga yang susah. So jawapan senang ialah , tak boleh. Doktor Shazly juga kadang kadang sibuk . Pesakit yang ramai nak dilayan, jadi masa tambahan adalah sangat terhad dan tiada ilmu buatkan mereka memberi jawapan standard " tak boleh, jangan, bahaya".

kata beliau lagi , suplimen ada banyak jenis dan ada suplimen yang memang bahaya. Jadi bila pesakit kata "suplimen" dan bagi para doktor yang tidak tahu apa-apa berkenaan suplimen , melainkan maksud suplimen itu sendiri iaitu makanan tambahan, maka sudah tentu jawapan yang diberikan adalah tidak boleh. Jadi disebabkan ada suplimen yang merbahaya, maka dibelasah semua supliemen adalah bahaya untuk dimakan.

Namun bila dipelajari, suplimen ternyata mempunyai fungsinya tersendiri dan amat penting untuk seseorang pesakit. Sebagai contoh kegunaan omega 3 bagi pesakit di ICU . Tapi itu topik lain.Kata beliau. Bagi Dr Shazly lagi , beliau menyarankan kepada SID agar terus membantu lebih ramai orang untuk mengamalkan memakan suplimen Shaklee. Anda tidak perlu takut kerana semua suplimen shaklee melalui kajian tersendiri dan mereka juga mempunyai para doktor tersendiri. Moga kita semua dapat membantu lebih ramai orang mendapat kesihatan yang lebih baik.


DISCLAIMER
THE OPINIONS AND VIEWS EXPRESSED IN THIS ARTICLE ARE THE AUTHORS OWN AND DO NOT REFLECT THE VIEW OF MINITRY OF HEALTH.

Sumber: Himpunan Testimoni Supermom Shaklee Story (HT3S) Volume 3

HT3s


No comments:

Post a Comment