Wednesday 17 August 2016

APA ITU PRIMENOPAUSE ?

Sebagai seorang wanita sudah tentu kita ingin sentiasa cantik ,menarik tertarik untuk suami dan juga untuk kepuasan diri sendiri.Apabila sampai satu tahap, segala kecantikan luaran dan dalaman seseorang mula menurun akibat proses penuaan.

Begitu juga dengan saya.Apabila usia menjangkau 40 an.Proses penuaan mula berlaku dengan lebih pantas dan sangat ketara sekali.Kulit mula kendur dan berkedut,jeragat mula hadir tanpa mahu berhenti dan yang paling menakutkan sekali ialah apabila haid langsung tidak hadir selama hampir setahun.
premenopuse

Mungkin juga ada dikalangan wanita yang haidnya mula tidak teratur.Pernah dengar tentang primenopause?

Primenopause adalah satu fasa dalam kehidupan wanita .Ia berlaku beberapa tahun sebelum menopause sebenar.Ketika premenopause, kelenjar ovari akan kurang berfungsi dan tidak mengeluarkan hormon estrogen dengan secukupnya.Tetapi ketika ini ovum wanita masih boleh dikeluarkan cuma tidakla seperti wanita 20an.

Bilakah primenopuase ini bermula?
Jika anda berusia 40an maka anda harus bersedia untuk menempuhi primenopause.Tetapi ada juga dikalangan wanita yang mengalami priminopause ketika berusia 30an. 

Apakah fasa primenopause?
Ada dikalangan wanita yang mengalami primenopause sehingga tempoh 10 tahun, ada yang hanya beberapa bulan,tetapi kebiasaanya wanita akan mengalaminya dalam tempoh purata 4 tahun.

Bagaimana nak kenalpasti adakah ia primenopause?Ikuti kisah selanjutnya disini.

Hubungi saya di sini SUHAILA ABDUL

Your trusted sid
suhaila abdul
010 879 8077

No comments:

Post a Comment