Mengikut kajian  ke atas wanita yang mengambil lebih daripada 1000 mg dan multivitamin D setiap hari boleh mengurangkan risiko mengidap diabetes sebanyak 3% jika dibandingkan dengan yang tidak minum susu. Kombinasi vitamin D dan kalsium sangat bagus untuk penderita diabetes. 
 

2.Salmon 
Omega-3 didalam salmon berfungsi mengurangkan risiko penyakit jantung. Selain itu ia dapat menurunkan berat badan, mengurangkan keradangan serta membaiki perkembangan isnulin. Salmon juga kaya dengan vitamin D.

3. Omega 6
Omega 6 fatty asid sangat baik untuk pesakit diabetes. Ia dapat menghalang kerosakan saraf akibat gula dalam darah. GLA-complex shaklee sangat kaya dengan omega 6 -fatty acid. GLA yang mengandungi omega 6 fatty acid dapat menghilangkan kebas-kebas tajam dijari kaki dan tangan .

 
4.Sereal atau Oatmeal
Bijirin atau oatmeal dimakan semasa sarapan . ia mengandungi serat yang tinggi dan menjadi sumber tenaga . Energy Soy Protein merupakan sejenis susu soya non GMO yag sangat sesuai juga diambil bersama bijirin setiap kali bersarapan. Ia akan membekalkan tenaga kepada pesakit diabetes. Pengidap diabetes sering keletihan. Jadi sangatlah sesuai anda consume oat dan juga ESP setiap kali bersarapan.
 
5.Blueberry
Pterostilbene yang terdapat di dalam blueberry menunjukkan kesan protein reseptor yang distimulasikan dalam sel, berperanan menurunkan kolesterol dan lemak.
Pterostilbene juga mungkin membantu melawan kanser dan diabetes.  
6.Brokoli 
Brokoli mengandungi zat penting yang mampu memperbaiki dan mengembalikan fungsi pembuluh darah yang rosak akibat diabetes. 
 
7. Bawang Putih
Semua orang tahu bawang putih banyak khasiat. Garlic kaya dengan kalium . Pesakit diabetes mempunyai asid berlebihan di dalam badan dan ia bertindak mengambil kalium dari tubuh pesakit sehingga mereka tidak sedarkan diri atau koma. Bawang putih juga kaya dengan zink , mangan dan sulfur yang berupaya merawat kencing manis. Kalau korang nak cuba makan garlic yang mudah boleh cuba Garlic shaklee yang  di hasilkan khas mempunyai keistimewaan yang boleh membantu pesakit kencing manis .Pengambilannya juga mudah dan berkesan.