Sunday, 17 December 2017

DIET UNTUK PESAKIT KANSER LIMFOMA


Setiap daripada kita perlu mengamalkan pemakanan yang seimbang setiap hari. Bila tubuh badan kita diserang dengan penyakit, maka keperluan pemakanan juga akan meningkat  terutamanya apabila sedang mendapat rawatan. 

pemakanan kanser


KESAN SAMPINGAN RAWATAN ANTI KANSER 
Semasa menjalani rawatan, pesakit kanser akan mengalami penurunan sistem ketahan badan yang sangat lemah. Berat badan juga akan berkurang dan ia akan memberi kesan kepada rawatan anti kanser kepada pesakit. Kesan sampingan yang dialami termasuklah:

a) Hilang selera makan
b) Sakit mulut/tekak
c) Mulut kering
d) Loya / muntah
e) Cirit-birit
f) Perubahan deria rasa dan bau
g) Kurang sel darah putih


Pesakit kanser memerlukan pemakanan tinggi kalori dan protein bagi memastikan tahap kesihatan mereka berada pada tahap yang optimum bagi menghadapi proses rawatan kanser yang diberikan. Ia adalah kerana pesakit kanser mudah menjadi lemah dan tidak bertenaga akibat penyakit kanser juga semasa menjalani rawatan. Ia di akibatkan oleh kerana kesan sampingan rawatan dan pesakit juga mudah terdedah kepada risiko jangkitan kuman.

PROTEIN DAN KALORI YANG MENCUKUPI DIPERLUKAN UNTUK:
a) Mengekalkan dan memperbaiki sistem pertahanan tubuh yang baik.
b) Menggantikan tisu-tisu yang rosak atau tercedera.
c) Mengurangkan risiko dan jangkitan kuman.
d) Mencapai dan mengekalkan berat badan yang sesuai.

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN DIET TINGGI KALORI DAN TINGGI PROTEIN?
Diet tinggi kalori dan tinggi protein adalah diet yang dapat membekalkan tenaga dan protein yang diperlukan oleh tubuh badan pesakit kanser bagi memastikan tahap kesihatan yang optimum. Pesakit kanser boleh mengambil ESP sebagai protein tambahan kerana ia NON GMO dan rendah indeks glisemik yang sangat membantu memberikan tenaga lebih lama.


TIPS UNTUK MENINGKATKAN KALORI DAN PROTEIN  
 1. Tambah susu atau/dan gula dalam pudding, telur hancur, lempeng dan ABC.
 2. Celup roti dalam telur dan susu, kemudian goreng dengan mentega/marjerin dan makan dengan madu/jem.
 3. Tambah keju dan mentega di dalam sandwich.
 4. Tambahkan sos salad dalam salad sayur-sayuran.
 5. Tambah telur dalam cucur dan cicah dengan sos atau kuah kacang.
 6. Tambahkan minyak bawang goreng ke dalam sup atau bubur.
 7. Gunakan formula khas tinggi kalori dan protein sebagai minuman
 8. Tambahkan lemak, minyak, mentega kacang, gula, jem, kaya dan madu dalam makanan dan minuman harian menhgikut kesesuaian.
Selain daripada makanan harian yang seimbang dan berkhasiat, pesakit juga boleh mengamalkan vitamin yang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh.
VITAMIN C
pemakanan kanser

 • Untuk merangsang pembentukan sel kulit yang sihat
 • Untuk merangsang pembentukan collagen
 • Untuk tulang, gigi, gusi yang sihat
 • Untuk menyokong kesihatan otot, cartilage (tisu), dan saluran darah
 • Juga membantu melindungi kerosakan sel akibat serangan kanser pada sel sel.

Shaklee menghasilkan Vitamin C dari kanji jagung (corn starch) yang merupakan sumber asli Vitamin C.Kaedah Sustained Release ini membolehkan vitamin C diserap ke dalam badan sepanjang 5 jam untuk memastikan badan anda mengandungi Vitamin C disaat anda memerlukannya. Ia bersamaan dengan pengambilan 1.5 biji oren setiap jam selama 5 jam. SR Vitamin C ditambahkan dengan 120 mg Citrus Bioflavanoids Complex. Bioflavanoids membantu penyerapan vitamin C
NUTRIFERON
pemakanan kanser

 • Kajian menunjukkan nutriferon mampu merangsang dan meningkatkan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan badan membunuh T cell dan B-cell dan Makrofag. Ia sangat membantu pesakit  kanser yang mengalami msalah rendah tahap keimunan. 
 • Bantu melawan kanser dan tumor otak dimana polisakarida yang terdapat dalam interferon semulajdi merangsang dan  mengaktifkan immunoglobin melawan sel sel tumor dan kanser.
 • Membantu ketidak selesaan semasa rawatan kimoterapi.

VIVIX
pemakanan kanser
Seperti yang kita tahu bahawa, tubuh yang diserang kanser akan merosakkan sel sel badan sehingga menyebabkan sistem pertahanan badan menjadi lemah dah mudah diserang penyakit. Ketika rawatan kimoterapi pula, sel sel kanser akan dibunuh dan sel sel yang sihat juga mengalami nasib yang sama. Pesakit mengambil masa yang sangat lama untuk mengembalikan sel sel yang sihat.
Vivix adalah minuman tambahan yang dihasilkan daripada tumbuh tumbuhan . Kandungan resviratrol dan polifenol di dalam vivix akan bertindak sehingga ke tahap sel. 
 1. Vivix membantu melindungi dan membaiki DNA SEL badan.
 2. Vivix juga mampu meningkatkan prestasi sel. Sel perlu bekerja. Ia perlukan sesuatu yang sihat. Tetapi apabila AGE PROTEIN yang ada banyak dalam sel, maka ia akan menyerang  sel sel badan kita yang sihat. Lama kelamaan sel badan akan lemah dan akhirnya sel akan mati. AGE PROTEIN ialah protein daripada gula berlebihan yang tak digunakan di dalam badan. AGE PROTEIN sangat jahat. Ia akan menyebabkan sel badan berhenti berfungsi akibat kerosakan sel. Apabila sel mati , seluruh badan tidak  akan dapat berfungsi dengan baik.
 3.  Kandungan dalam Vivix membantu meningkatkan tenaga sel. Kita tahu bahawa, sel kita kita akan sentiasa bergerak-gerak dan sel ni akan dibahagikan untuk ia menjalankan fungsinya. Dengan pengambilan Vivix, ,kajian menunjukkan ia membantu meningkatkan kadar penghasilan tenaga sel iaitu mitochondria dalam sel meningkat.
 4. Menggalakkan kekuatan Telomere. Shaklee ada buat kajian, bila orang yang makan vivix ni, pemendekkan telomere (protective cap untuk DNA), dalam sel kita ada DNA. Kadar pemendekkan telomere 40% untuk orang yang consume Vivix. Maksudnya kadar pemendekkan telomere untuk pengguna vivix 40% lower daripada orang yang tak makan Vivix.

 Vivix sangat membantu mencegah kanser dengan melindungi sel dan memperbaiki sel sehingga ke DNA. Ia sangat sesuai untuk diamalkan oleh pesakit kanser dan juga mencegah daripada kanser.

2 comments: