Monday 3 April 2017

3 PUNCA UTAMA ANEMIA HARUS DIKETAHUI UNTUK KEKAL SIHAT

Assalamualaikum. Hari ni nak kongsikan tentang anemia. Biasanya selalu kita dengar anemia berlaku dikalangan ibu -ibu mengandung. Tapi sebenarnya anemia berlaku bukan sahaja dikalangan ibu mengandung tetapi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja kerana ia berpunca dari banyak sebab.ANEMIA


Apa itu anemia?

Anemia berlaku pada seseorang akibat daripada kekurangan sel darah merah dimana sel darah merah lebih  rendah daripada normal. Sel darah merah mengandungi hemoglobin. Tugas hemoglobin adalah untuk membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh bahagian badan.

Berapa bacaan anemia yang dikatakan sebagai normal?

Bacaan normal                    (Hb =  > 11 g% )

Anemia ringan                     (Hb=  < 10- 10.9 g% )

Anemia sederhana              ( Hb = 7- 9.9 g%)

Anemia teruk                      ( Hb = < 7g% )

Tiga punca utama anemia ialah


1.Kehilangan darah

Kehilangan darah adalah punca yang paling biasa anemia, terutamanya anemia kekurangan zat besi. Kehilangan darah boleh jangka pendek atau berterusan dari masa ke masa. Haid yang banyak atau pendarahan dalam saluran pencernaan atau kencing boleh menyebabkan kehilangan darah. Pembedahan, trauma, atau kanser juga boleh menyebabkan kehilangan darah. Jika banyak darah hilang, badan mungkin kehilangan sel-sel darah merah yang mencukupi boleh menyebabkan anemia.


2.Kekurangan pengeluaran sel darah merah


Faktor genetik
Kedua-dua keadaan yang diwarisi boleh menghalang tubuh anda daripada membuat sel-sel darah merah yang mencukupi. . "Diwarisi" bermaksud ibu bapa membawa gen kepada anak.anemia aplastik juga boleh menghalang tubuh anda daripada membuat sel-sel darah merah yang mencukupi. Keadaan ini boleh diambil atau diwarisi. Sesetengah bayi yang dilahirkan tanpa keupayaan untuk membuat sel-sel darah merah yang mencukupi. Keadaan ini dipanggil anemia aplastik. Bayi dan kanak-kanak yang mempunyai anemia aplastik sering memerlukan pemindahan darah untuk meningkatkan bilangan sel-sel darah merah di dalam darah mereka.syarat atau faktor-faktor yang diperolehi, seperti ubat-ubatan tertentu, toksin, dan penyakit berjangkit, juga boleh menyebabkan anemia aplastik.Diet

Diet yang tidak mempunyai besi, asid folik (folat), atau vitamin B12 boleh menghalang tubuh anda daripada membuat sel-sel darah merah yang mencukupi. Badan anda juga memerlukan jumlah yang kecil vitamin C, riboflavin, dan tembaga untuk membuat sel-sel darah merah.Syarat-syarat yang menyukarkan badan anda untuk menyerap nutrien juga boleh menghalang tubuh anda daripada membuat sel-sel darah merah yang mencukupi.


Hormon

Badan anda memerlukan erythropoietin hormon (eh-Rith-ro-Poy-eh-tin) untuk membuat sel-sel darah merah. Hormon ini merangsang sumsum tulang untuk membuat sel-sel ini. Tahap rendah hormon ini boleh menyebabkan anemia.

keadaan yang diperolehi dan faktor-faktor yang boleh membawa kepada anemia termasuk pemakanan yang tidak sihat, tahap hormon yang tidak normal, ada penyakit kronik, dan mengandung.

Penyakit dan Rawatan Penyakitpenyakit kronik

Penyakit buah pinggang dan kanser, boleh membuat ia sukar untuk badan anda untuk membuat sel-sel darah merah yang mencukupi.Sesetengah rawatan kanser boleh merosakkan sumsum tulang atau merosakkan keupayaan sel-sel darah merah 'untuk membawa oksigen. Jika sumsum tulang rosak, ia tidak boleh membuat sel-sel darah merah cukup pantas untuk menggantikan orang-orang yang mati atau dimusnahkan.

Orang yang mempunyai HIV / AIDS boleh membangunkan anemia disebabkan oleh jangkitan atau ubat yang digunakan untuk merawat penyakit mereka.


Kehamilan

Anemia boleh berlaku semasa mengandung kerana tahap rendah besi dan asid folik dan perubahan dalam darah.Dalam tempoh 6 bulan pertama kehamilan, bahagian cecair darah wanita (plasma) meningkat lebih cepat daripada bilangan sel-sel darah merah. Ini mencairkan darah dan boleh membawa kepada anemia.


3.Kadar kemusnahan sel darah merah yang tinggiFaktor-faktor yang diambil alih dan diwarisi boleh menyebabkan badan  memusnahkan terlalu banyak sel darah merah. Salah satu contoh keadaan yang diperoleh adalah pembesaran limpa atau berpenyakit. Limpa adalah organ yang memusnahkan sel-sel darah merah dari badan. Jika limpa dibesarkan atau berpenyakit, ia boleh mengeluarkan lebih banyak sel darah merah daripada biasa, menyebabkan anemia.

Contoh keadaan yang diwarisi yang boleh menyebabkan badan anda untuk memusnahkan terlalu banyak sel darah merah termasuk anemia sabit sel, thalassemias, dan kekurangan enzim tertentu. Keadaan ini mewujudkan kecacatan dalam sel-sel darah merah yang menyebabkan mereka mati lebih cepat daripada sel-sel darah merah yang sihat.Anemia hemolitik adalah satu lagi contoh suatu keadaan di mana badan anda memusnahkan terlalu banyak sel darah merah. Faktor-faktor yang diwarisi  boleh menyebabkan anemia hemolitik. Contohnya termasuk gangguan imun, jangkitan, ubat-ubatan tertentu, atau tindak balas untuk pemindahan darah.

No comments:

Post a Comment