Sunday 7 February 2016

KANSER PALING POPULAR DI MALAYSIA

Sebut je tentang kanser, memang kecut perut saya tau.Penyakit ni memang membawa maut  jika tidak dirawat dari peringkat awal.Penyakit ini kanser ini juga yang menjadi penyebab kepada pemergian arwah ibu saya.

Catatan pengalaman ibu saya telah saya kongsikan  dalam entry saya yang lalu.Untuk mengetahui kisah bagaimana ibu saya ,seorang pengidap kanser payudara dari awal kehadiran kanser hingga ke punghujung nyawanya boleh klik sini.Alfatihah buat ibu saya Napsah binti Harun.

APA ITU KANSER?


 KANSER adalah penyakit akibat ketidakseimbangan replikasi dan tindak balas sel dalam badan.Biasanya sel ini akan bertambah mengikut aturannya bagi membolehkan tumbesaran badan dan pemulihan badan selepas berlakunya kecerderaan.

Namun ada kalanya sel ini bertambah secara tidak normal menyebabkan berlakunya ketumbuhan tidak normal atau juga dikenali sebagai tumor.
Tumor boleh dikategorikan sebagai bukan barah (benign) ataupun barah (malignant). Tumor bukan barah tidak merebak ke bahagian tubuh badan atau organ yang lain. Barah pula terdiri daripada sel-sel barah yang sekiranya tidak dirawat boleh merebak ke bahagian tubuh badan yang lain. 
Sel barah boleh merebak ke organ yang lain menyebabkan komplikasi sistemik. Komplikasi dan kehilangan fungsi multi organ akan menyebabkan kematian.
KANSER

Kanser bermula apabila sel yang sihat semakin rosak dan mula bertambah tanpa kawalan

Apabila sel ini sampai ke bahagian tubuh badan yang lain, ketumbuhan baru boleh terjadi di organ tersebut. Keadaan barah merebak ini adalah dikenali sebagai barah sekunder atau metastasis. Perkataan barah juga boleh digunakan dalam keadaan pertambahan sel yang tidak normal tetapi tidak diikuti dengan ketumbuhan atau tumor. Ini adalah seperti yang berlaku dalam penyakit yang melibatkan sel penghasilan darah iaitu penyakit leukimia.
Karsinogen ( Carcinogenesis ) (harafiannya: pencipta barah) adalah proses mengucar-kacir kadar pembelahan sel ( cell division ).
Barah adalah penyakit gen. Biasanya beberapa mutasi diperlukan sebelum sel menjadi sel barah. Proses yang terbabit termasuk kedua-dua onkogene ( oncogene ) dan gen pembantut tumur ( tumor suppressor gene ). 

Onkogene menggalakkan barah apabila "terpasang" oleh mutasi, sedangkan gen pembantut tumur ( tumor suppressor gene )menghalang barah kecuali "dipadamkan" oleh mutasi. Translokasi khromosomal, seperti chromosome Philadelphia, adalah mutasi khas dan mungkin melibatkan gen onkogenes atau pembantut tumor.

Mutasi boleh disebabkan oleh pelbagai punca:


  • menghisap tembakau
  • radiasi, termasuk radiasi lembayung biru ( ultraviolet radiation ) daripada matahari
  • bahan kimia yang dikenali sebagai karsinogen
  • Jangkitan virus atau bakteria, seperti virus Human papillomavirus dalam barah pangkal rahim dan bakteria Helicobacter pylori
  • Kerosakan DNA oleh radikal bebas ( free radical )
  • kecenderungan diwarisi ( inherited predisposition ), seperti gen BRCA1 pada barah buah dada
  • keradangan kronik ( chronic inflammation ) dari sebarang punca


Bagaimana sel kanser membiak? Hakikatnya semua orang mempunyai potensi untuk mengidap kanser. 

Bagaimana? Jika sel yang tua tidak mati dan seterusnya sel yang tidak mati itu akan berganda, ia akhirnya akan menjadi sel kanser. Betapa pentingnya sel diperbaharui.


ANTARA KANSER POPULAR DIMALAYSIA


KANSER

 KANSER MULUT


KANSER

KANSER PARU-PARU
KANSER PAYUDARA


KANSER

KANSER RAHIM

KANSER

ILUSTRASI TAHAP KANSERBERITA BAIKKKK!!!!!!KANSER


Ada berita baik untuk pengidap kanser ataupun kepada anda yang ingin sentisa sihat.Kini VIVIX yang dihasilkan sari kajian saintifik yang menemukan RESVIRETROL mampu menjadi rawatan alternatif KANSER kerana vivix bertindak sehingga ke tahap sel.

Kajian menunjukkan bahawa resveratrol boleh bertindak sebagai antioksidan terhebat dan anti inflammatory.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu pencegahan penyakit kanser: 
1.Menurut laporan dari Annals of the New York Academy of Sciences 2011,beberapa kajian awal menunjukkan bahawa resveratrol mungkin mempunyai kesan anti-kanser.  

2.Dalam satu kajian 2008 pada kultur sel, resveratrol membantu menyekat perkembangan kanser payudara di peringkat awal. 

3.Diterbitkan dalam Penyelidikan Pencegahan Kanser, kajian itu mendapati bahawa resveratrol membantu menghalang estrogen dari bertindak balas dengan molekul DNA dan membentuk sebatian yang menandakan permulaan pembentukan sel kanser.

4.Menurut laporan yang diterbitkan pada 2007 oleh  Biologi Kanser & Terapi. Penulis laporan itu mendapati bahawa resveratrol muncul untuk menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (di mana sel-sel normal berubah menjadi sel-sel kanser).

5.Diterbitkan dalam jurnal Karsinogenesis, satu lagi kajian tahun 2008 menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu mencegah kanser prostat (mungkin disebabkan oleh kesannya terhadap hormon seks lelaki yang dipanggil androgen). 


Vivix bertindak sebagai antioksidan yang menyingkirkan radiakal bebas dalam badan
BERIKUT ADALAH ANTARA TESTIMONI PENGGUNA VIVIX YANG SANGAT BERPUAS HATI SELEPAS MENGGUNAKAN VIVIX


KANSER


Saya tak nak anda lalui perkara yang anda takut sangat.

Anda sendiri sedar kan?

Kalau ini tak dirawat secara berperingkat, nanti sampai satu tahap , masalah yang lebih besar akan berlaku iaitu masalah yang melibatkan emosi.

Masa tu, dia bukan sekadar masalah biasa. Tapi jadi beban hidup yang sangat berat.

Saya sendiri takut benda ini jadi pada diri sendiri.

Saya lagi takut kalau ia berlaku pada anda. Sebab tu saya bersungguh-sungguh supaya anda mencuba produk ini.

Memang saya jual produk. Tapi saya jual produk untuk selesaikan masalah anda.Saya juga pengguna vivix

PROMOSI SAH HINGGA 28 FEBRUARI 2016

Hubungi saya sekarang

suhaila 

whasapp 0108798077
facebook:suhaila abdul
instagram:suhailacute21

No comments:

Post a Comment