Tuesday, 15 September 2015

MENYESAL MINUM ESP SHAKLEE?

Ini adalah kisah tentang pengalaman seorang ibu yang berniat untuk menyusukan bayinya sehingga berusia 2 tahun..Adakah dia berjaya untuk memulakan penyusuannya? Ikuti kisah Bonda Adeeb Muqri aka Pn Zarita yang ditulis sendiri oleh tuan empunya diri..

TESTIMONI ESP SHAKLEE UNTUK MEYUSUKAN BAYI


KENAPA?????


Saya kenal shaklee 2012 .....beli kononnya minum utk baby dalam perut....adeeb la baby tu.....tp bila minum saya muntah.....tak lalu...ok tak pe.....let it go.... lepas bersalin pun saya tak minum dah..... tapi ntah mcm mana 3 bulan lepas bersalin.....tertarik dengan kawan promote.....saya memang jenis tak tahan godaan...beli lagi....minum memain ...... masa tu breast feed baby.... tapi tak lama minum sebab still tak lalu.... minum ikut sedap rasa hati je... dapat bf adeeb smpai 8 bulan....pastu susu mula kering....buat power pumping pun tak keluar banyak dah.....menangis masa tu...huhuu.....

Hujung 2014 preggy...yeay.... awal2 preggy tak minum esp...tp dh nak hujung2 baru amek sebab rasa pedih ulu hati..... tengah2 malam lak tu padahal dah makan banyak....minum esp terus lega ....fuhhhh lena tido tau....
Masa preggy kali ke 2 tu memang niat nak bf baby smpai 2 tahun sekurang2nya.... mula2 tak kisah pasal shaklee...tapi bila kawan2 'sebuyung' dok pakat angkut set bersalin.....terjebak lagu...hahahaha
Panjang kan...ok terus la g lepas bersalin....

Saya bersalin czer....sakitnyaaaaaa....tapi dah nekad nak bf fully....kuatkan dri utk mengepam lepas 6 jam kena paksa baring....susu keluar setitik2...sakit perut tak heran..


set menyusu

Rezeki anak,susu melimpah ruah

Matlamat utama nak keluarkan susu je...masa tu lupa bawa esp kat hosp....bila suami balik amek barang2..pesan suruh bawa shaklee set berpantang tu....dia tak paham...cakap bawa esp yang tong biru ...zinc n vit c.... smpai je esp terus bancuh n minum.... owh lupa saya bersalin jam 3 pagi macm tu.... so 6 pagi baru kena tolak ke wad..... kul 1 petang baru boleh bangun n pam.... tapi susu keluar sikit pastu tak da....xpe usaha lagi.... lepas suami hantar esp jam 8 malam tu...lepas minum sejam dua try pam lagi
.... wahhh..susu da banyak sikit....dpt la 1 sudu dadih tu...tp tetap tak puas hati... terus pam sampai melecet2..... sampaila baby tertido...
 
Esok paginya sarapan dengan esp....selalu orang pantang kalo tak makan lapar kan....tak pun perut masuk angin...tapi minum esp tak lapar...suami plak tak dtg2 lagi....aduhhhh....tapi kite rileks je..smbil tunggu suami....sambil pam....alhamdulillah...dapat 1oz....gembiranya tak terkata.....bayangkan br lepas 1 hari bersalin dah ada susu ....masa 1st dulu...terpaksa bagi minum susu formula 4 5 hari lepas bersalin...sebab susu tak keluar .... 


Dr 1 oz bertambah 2 .. 3.. 4 oz....masa tu dah lega dah....baby pun tak nangis sgt sbb susu da banyak....kuning lak tu....kolestrum kan... 
Hari ke 3 boleh keluar wad....tp tak bestnya bengkak susu plak...tak mau keluar.....sakitnya......tanya sorag kakak tu...dia nasihat makan lecthtin....stop dulu esp....selang 4 5 hari minum lagi esp...bengkak susu lg.... stok susu jangan ckap la...berbotol2...bayangkan seminggu pertama bersalin dah mula buat stok susu.....seingat saya dekat 5 6 kali saya bengkak susu smpai demam2.....masa nurse dtg umah ....dia terpandang tong esp...dia tanya awak minum esp ke....saya jawab ya....dia suh stop dlu sebab saya demam bengkak susu ...... oklah saya pun stop minum esp....

testimoni set menyusu

Aqil semakin tembam dengan susu ibu

Lepas 2 minggu berpantg kat kampungdana tak minum esp....balik berpantang kat melaka ....start minum balik esp tapi pagi je...sebabnya tak ada org nak masak pagi2.....tenghari baru makan nasi sebab tunggu suami bangun n masak....hehheehh.....tapu alhamdulillah tak da plak masuk angin dan tak lapar..... tak lama lepas tu bengkak susu lg...suami cakap jangan minum esp lagi tak mcm mana...pas stop minum esp ....... tak bengkak susu dah....tapi production susu tak berkurang pun.....seminggu sekali plak minum esp..... stok susu plak dah penuh satu deep freezer..sampai pening dah nak buat macam mana..... sekarang ni saya masih minun esp tp bukan hari2...takut bengkak susu lagi..... hehhehehheehhehh

Minum esp susu pekat n warna pun lain sikit.....
Menyesal minum esp sebab asyik bengkak susu......
Tapi lagi menyesal anak 1st dlu tak consume esp dr awal.....kalo tak stok susu mesti dah macam sekarang ni........sampai terpaksa curahkan kat pokok belakang umah....
Apapun doakan saya dpt susukan bby smpai 2 tahun ye teman2...... muah3

Untuk bercerita lebih lanjut..boleh contact bonda adeeb di fb dia Bonda Adeeb Aqil Muqri

0 comments:

Post a Comment