Wednesday, 1 August 2018

KENA TUKAR LUTUT BESI GARA GARA VITAMIN C

VITAMIN C BUKAN UNTUK CANTIK 

Selalunya orang kaitkan vitamin c ni tentang cantik je. Dan ramai tak tahu yang vitamin c ni badan kita tak boleh hasilkan sendiri. Kita mesti ambil dari buah atau sayur. tapi buah dgn sayur memang tak cukup kita makan tiap2 hari kan..dengan kesan racun lagi, vitamin dalam tu pun banyak yang dah kurang. so  kena juga support dari suplimen.



kebaikan vitamin c


Bila sakit lutut, suah nak solat dan nak keman mana pun dah jadi susah. Kos untuk rawatan lutut pun mahal. Masuk besi lagi sakit. Kesian kan.. Lebih baik kawal sekarang 


Kalau korang tak ada masalah ni, JANGAN MAKAN vitamin c tau.


1. Selalu LETIH yg kronik,lemah dan selalu STRESS.

2. Tulang makin lemah dan selalu sakit lutut.

3.  Pendarahan gusi, gigi mula gugur. 

ini terjadi sebab badan kekurangan kolagen yang diperlukan untuk membangun dan memelihara jaringan gigi dan gusi. Vitamin C sangat diperlukan oleh tubuh untuk hasilkan kolagen.

kebaikan vitamin c shaklee

Tiap kali gosok gigi je gusi berdarah. Mana taknya gusi dah kurang vitamin c. Lama lama gigi pun boleh gugur. Ibu mengandung lebih tinggi risiko gugur gigi

4. Perubahan mood atau selalu moody. Orang yang kekurangan vitamin C, moodnya mudah sekali berubah-ubah, selalu beremosi, dan mudah marah.

5. Kulit kusam dan kering mudah berkedut
Kulit yang mudah kedut dan perlukan waktu yang lama untuk pulih, puncanya kurang vitamin c la

kebaikan vitamin c shaklee

Semua orang tak suka muka nampak tua. Tapi hakikatnya ramai tak nak jaga dari muda. Dah tunggu banyak kedut dan ada masalah kulit baru nak jaga. Masa tu dah kos jadi tinggi dan susah sangat nak kawal lagi.

6. luka lambat sembuh walaupun luka  ringan . Badan  kita boleh sembuhkan luka luka kecil  secara semulajadi . Tapi kalau lambat sangat elok tandanya kurang vitamin la tu.

7. Nyeri sendi, sakit sendi
Nyeri sendi atau sakit yang kronik dalah tanda kekurangn vitamin c 

8. Kadang-kadang penyakit kudis yang parah juga dapat menyebabkan pendarahan di dalam sendi dan menimbulkan rasa sakit yang tak tertahan

9. Anemia
Anemia adalah tanda lain dari kemungkinan kekurangan vitamin C. 

kebaikan vitamin c shaklee

Orang yang ada anemia ni selalu letih, muka pucat dan ada yang terpaksa tambah darah . Lbih bahya kalau ibu mengandung. 


10. Orang yang kekurangan vitamin C juga mudah jatuh sakit sebab  sistem kekebalan tubuh tubuhnya lemah. terutamanya ibu mengandung. Ibu lemah anak lahir pun lemah

11. Kalau korang ni perokok lagi la cepat habis vitamin c dalam badan , muka pun capat nampak tua dan selalu mudah kena sakit

Dengan bantuan sr vitamin c, ada 180 biji , sehari sebiji, boleh makan 6 bulan. sebiji 50 sen boleh bantu kita sihat. Apa la sangat 50 sen sehari. Beli goreng pisang pun tak dapat dengan 50 sen tu kan


Kenapa saya syorkan Sr vitamin c?


1. Sebab ia berbeza dengan jenama lain.
Sebiji vitamin ada 500mg vitamin c. Ia bersifat "sustained release". Setiap sejam badan kita akan dapat 1.5mg . So semua 500mg tu akan diserap sepenuhnya dalam badan kita dalam masa 5 jam. Tak membazir terbuang mcm vitamin yang tak ada sustained released.

2. Vitamin c ini diekstrak dari kulit buah  yang mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin c  dalam badan sebagai anti radang, anti virus dan anti kanser. vitamin C ni juga elak salur darah dari bocor, meningkatkan fungsi vitamin c dan elakkan dari vitamin c teroksida dan merosakkan sel.

3. Sebiji vitamin c ni sama dengan khasiat 7 biji buah oren beserta kulitnya. bagus betul sebab kita tak akan dapat makan sehari 7 biji buah oren sehari. Tapi vitamin c ni bukan dibuat dari buah oren tapi dari ekstrak jagung . So kita tak akan rasa sakit perut kalau makan vitamin c ni. 

4. Vitamin c ni adalah semulajadi. Kebanyakan vitamin c yang anda beli dipasaran adalah vitamin c sintetik

>vitamin c semulajadi = diekstrak dari tumbuha  dan bahan semulajadi

>vitamin c sintetik = bahan pembuatan dari bahan kima


>harga vitamin c semulajadi= lebih tinggi dari vitamin sintetik kerana sumber yang semulajadi dan berkualiti lebih baik dari organik

>harga vitamin c sintetik = biasanya murah sebab bahan asas adalah bahan kimia 

> pek silika tidak diperlukan dalam botol vitamin semulajadi kerana tiada perasa tiruan, pemanis , pengawet dan pewarna tiruan tapi vitamin sintetik mengandungi pek silika dalam botol 


KLIK SINI  untuk dapatkan testimoni 



     KLIK SINI untuk pertanyaan==> www.wasap.my/60108798077


KLIK video ini untuk tahu makanan tinggi vitamin c


Sunday, 22 July 2018

MAKANAN UNTUK PESAKIT CYST SUPAYA CEPAT KECUT

Berdasarkan pengalaman kakSu beberapa bulan kebelakangan ni ramai wanita yang mengadu ada cyst di ovari. Ada yang belum berkahwin dan ada yang sudah mempunyai anak. Biasanya mereka tidak menyedari bahwa wujudnya cyst dalam ovari mereka kerana tidak menunjukkan sebarang simptom. Sehinggalah ada yang terkejut apabila mereka mengalami pendarahan yang banyak walaupun bukan tempoh haid, ada yang kecing kerap, sakit dibahagaian ari-ari, senggugut yang teruk dan ada juga yang tidak datang period beberapa bulan. 


kecutkan cyst

Yang menyedihkan juga bila perut mereka semakin membesar seperti orang mengandung dan pada ketika yang sama tidak ada bayi dalam kandungan tersebut. Bila di buat pemeriksaan ultrasound, rupanya cyst sudah membesar sehingga lebih dari 10 cm. Ramai juga wanita menganggap cyst ini adalah perkara normal dan tidak ambil endah dengan membiarkan cyst mereka tanpa rawatan. Tapi menyesal bila rahim dan ovari terpaksa dibuang kerana cyst terlalu besar dan tak dapat diselamatkan.

Ada juga kes dimana cyst yang dihidapi itu mempunyai sel kanser. Seperti kes yang viral dimedia sosial baru baru ini. Boleh baca disini BUANG OVARI DAN RAHIM KERANA CYST YANG MERBAHAYA.

Bagi anda yang sudah mengidap cyst , seharusnya perlu membuat rawatan susulan bersama doktor anda untuk memantikan cyst anda tidak membesar dan tidak membahayakan nyawa anda sendiri. Jika anda telah menjalani pembedahan atau masih menanti untuk rawatan , salah satu cara untuk menjaga kesihatan anda supaya cyst tidak semakin membesar dan tidak menyebabkan kesakitan buat anda adalah dengan menjaga corak pemakanan. 

Sememangnya makanan yang harus dielakkan oleh pesakit cyst adalah makanan yang diproses, makanan dalam tin , makanan manis dan macam macam lagi. Untuk tahu lebih lanjut apa yang tidak boleh dimakan oleh pesakit cyst boleh tonton video ini.

KLIK VIDEO UNTUK TAHU MAKANAN YANG HARUS DIELAK OLEH PESAKIT CYST




Hari ini kakSu nak share pula apakah makanan yang harus diambil oleh pesakit cyst. Hasil dari pembacaan dan rujukan , disini kakSu senaraikan makanan yang mesti diamalkan oleh wanita yang mengidap cyst .

Pemakanan ini mengandungi nutrien penting bagi mengurangkan keradangan dan kesakitan akibat cyst.

1. Makanan yang mengandungi Indole 3 carbinol . Seperti brokoli, bayam ,kobis, bunga kobis atau salad. makanan ini tinggi I3C yang akan membantu menyingkirkan hormon berlebihan dalam badan.

2. makanan yang mengandungi magnesium seperti  bok choy , pisang, buah prunes, avocado, kacang gajus, biji labu, bunga matahari atau badam. makanan yang tinggi kandungan magnesium membantu mengurangkan kesakitan akibat cramp atau kekejangan pada perut. 

3. Makanan yang tinggi omega 3 . Ia adalah lemak yang baik dan sangat bagus untuk mengawal gangguan hormon wanita serta mengawal rintangan insulin yang biasa dikaitkan dengan PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome).


Untuk mendapatkan gambaran lanjut makanan yang baik untuk pesakit cyst anda boleh klik pada video dibawah.



Sekiranya anda ingin mengamalkan makanan yang dicadangkan diatas, sila pastikan ia adalah organik. Racun perosak yang disembur pada tanaman boleh menjejaskan keseimbangan hormon dan membawa kepada kesan buruk lain. Sekiranya anda memberi buah buahan yang bukan organik sila pastikan kulit dikupas terlebih dahulu sembelum makan. Serta pastikan ikan yang anda beli adalah benar benar ditangkap liar dan bukan ikan sangkar.


kecutkan cyst

Menurut Dr Hamid Arshad, pesakit cyst perlu mengambil beberapa suplimen yang tinggi antioksida seperti vitamin c, vitamin E, biji anggur , omega 3 dan omega 6. makanan harian kita tidak mencukupi untuk membekalkan nutrien yang cukup bagi mengelakkan cyst tersebut kecut atau mengelakkan cyst yang telah kecut kembali membesar semula. Selain dari itu makanan tambahan ini membantu wanita yang ingin meningkatkan kesuburan mereka selepas mengalami masalah cyst.

Bagi anda yang ingin mendapatkan konsultasi percuma cara pemakanan dan nasihat tentang cyst boleh klik disini. Pengalaman saya selama 5 tahun akan saya gunakan untuk membantu menyelesaikan masalah cyst yang membelenggu diri anda selama ini.

KLIK SINI ==>SUHAILA ABDUL

Saturday, 14 April 2018

4 WANITA JELAJAH JEPUN TANPA TOURIST GUIDE (PART 2)

Assalamualaikum. bertemu sekali lagi. Hari ni kakSu nak sambung kisah kami berlima berada di bumi Jepun . Siapa yang belum baca part 1 boleh KLIK SINI.


Jejak jepun

Selepas kami menempuh dugaan berjalan kaki dan naik tangga bertingkek tingkek, akhirnya kami sampai juga ke bilik. Itu pun selepas dah berkali-kali tanya orang. Ada sorang pekerja kedai tu siap suruh kami ambil teksi sebab kesian tengok kami semua perempuan dan ada baby beserta beg beg yang ala la orang nak duduk setahun kat Jepun ni haha..tapi kami buat keputusan untuk terus jalan kaki.

Sambil sambil kami berjalan , dapat la menikmati suasana malam kat situ. Memang sejuk sampai ketulang. Almaklumla dah malam kan. Badan letih tak tahu nak kata dah. Selepas jenuh berjalan kaki akhirnya kami sampai juga ke rest house. 
Jejak jepun
Lagi sikir je nak sampai guest house..Ni letih sebenarnya.Tapi tetap senyum..hehe

Kunci ditinggalkan tuan rumah dalam peti surat yang ada password lagi. Mula mula susah nak buka lepas tu dapat la juga buka. Terkejut la pasai jumpa mangga besar ni ha. Tapi tak pakai pun. Nak  masuk bilik kena naik lagi. Syukurlah ada lif. kalau tak aku nangis kat situ juga..hahaha..

Jejak jepun


"Assalamualaikummm..ada orang tu bagi salam kat tuan rumah" hehe..sapa tu? Padahal kami la tuan rumah yang belum masuk bilik. hehe

Jejak jepun

Depan guest house

Buka je pintu terkezutttt..alamak keciknya bilik. Katil ada dua tapi besar la. Ruangnya agak sempit dipenuhi katil tapi semua peralatan  lengkap. Microwave, peti sejuk, iron, pinggan mangkuk , mesin basuh semua complete. Tapi ruang nak solat agak terhad. kalau solat orang dalam bilik air tak boleh keluar. Tapi selesa jer..bukannya nak duduk lama pun dalam bilik tu kan.

Jejak jepun

Dalam bilik

Sampai bilik dah pukul 10 malam lebih. Esok kami akan ke Kobe pulak nak pergi mendaftar. So lega dapat sampai bilik.." Rya...ko tau tak ko dah sampai Jepun..ehhhh aku rasa macam mimpi je kan..dalam kita dok jadi tak jadi jadi tak jadi akhirnya jadi juga kan.. rasa macam tak percaya..Ya Allah"..

Jejak jepun


Sebenarnya sebelum kami sampai kesini memang ada banyak juga halangan. Dah hampir hampir tak jadi dah. tapi last minute sebelum tiket flight naik lagi mahal, kena buat keputusan juga..cerita tu biarlah kami bertiga je yang tahu..hehe..kang kalau cerita kat sini ada yang banjir plak..keke

Ok malam tu kami tidur nyeyak betui. Biasa la kakSu macam mak mak dorang la kan..almaklum la paling veteran. Pesanan penaja ..korang telan cepat vitamin c. Tia ko kena telan nutriferon kalau ko tak nak Hana demam. Kalau Hana demam ko tinggal kami pergi jalan.kakakaka..mau Tia tak ikut pesan mak nenek ni. takut kena tinggal beb..

Tidur nyenyak betul malam tu sebab keletihan sangat sangat. Tak sedar diri apa berlaku. Sedar sedar dah pukul 4.00 jam berbunyi. Subuh sini awal. Pukul 3.50 pagi lebih kurang. Kami kena gerak pukul 7 pagi untuk sampai Kobe sebelum jam 9 pagi waktu sana.
Jejak jepun

Siap pagi kami gerak, on the way ada jumpa pokok sakura. Perak betui la. Haha..sempat posing dulu tu. Kami memang naik train untuk ke Kobe. Pagi ni Rya tenang je berjalan di depan. Kami kat belakang mengekor je dia mana pergi. Berbekalkan google map kami sampai satu stesen ke stesen lain dengan jayanya.
Jejak jepun

Caya lah Rya. memang tepat jalan kami . Sampai ke tempat conference dalam jam 8.30 pagi. kat sini lah jumpa banyakkkkk sangat pokok sakura yang baru nak berkembang. Kerja lain tak dak..posing aja..

Jejak jepun

So lepas posing kami masuk untuk pendaftaran . KakSu punya presentation hari selasa jam 10.30 pagi. Kami masuk sesi taklimat oleh penganjur. Yang bestnya dorang kat sini sangat sangat sporting. Hana baby 7 bulan tu pun dibenarkan masuk dalam hall. Bayangkan dalam tu Hana adalah peserta paling cilik. Peserta yang hadir tu datang dari seluruh pelusuk mana ntah, Australia, Jepun, Denwark ,Filipina ,Singapore dan macam macam lagi lah.

Hana memang budak yang baik. Dalam hall tu Hana tidur kemain lama..sampaikan suara dia pun tak kedenganran langsung. bayangkan kalau Hana nangis, mau satu dewan pandang. Tapi Hana bangun tidur pun tak nangis. Siap tersengih sengih lagi. 

       Jejak jepunJejak jepun

Hana ready nak masuk conference

Bila borak borak dengan peserta yang hadir, dorang pun agak terkejut la. Kami bertiga datang tanpa supervisor dan masih students datang sendiri plak tu. tanpa ada orang lelaki teman. Bila tanya yang lain tu, masing-masing pensyarah la dan macam-macam jawatan kat Universiti masing-masing. Kebanyakan dorang ikut penganjur untuk bawa mwlawat sekitar situ. Tapi kami pilih unutk pergi sendiri tanpa ikut pakage.

Jejak jepun

Terasa kerdil nau la masa tu. Betul ke ni aku nak present depan diorang ni. Aku dah sampai kut..apa nak jadi jadilah. Present je la. Lepas habis pendaftaran, kami dibawa makan tengahari..
Jejak jepun

Antara orang kuat  penganjur IAFOR

Kata diorang ada makanan halal. So kami pun joinla sekali tapi kami antara orang last masuk sebab sibuk cari tempat solat. Ok tiba kat restoran kami pun join la nak makan. Pilih la  makanan membayangkan halal. KakSu pun ambil la makanan macam mee. Dalam dok cedok cedok makanan tetiba nampak gambar..."ingredients..PORK "...terus terbantut nak makan..


Jejak jepun
Tak boleh suka suka je amik. Bukannya halal. 


Rupanya makanan yang dikatakan halal tu bersebelahan je dengan makanan lain. Terus je tak jadi makan dan letak pinggan tu. Disebabkan dah lapar , kami makan la juga buah, air kosong, nasi Jepun , macam pulut gitu..jagung . Jadi la untuk alas perut.

Selesai makan nak cari tempat solat pulak. rupanya penganjur ada sediakan satu bilik kecil dihujung tempat conference untuk muslim solat. Setel semua kami gerak balik. Sebelum tu kami gerak ke Nara. Hampir malam dah bila kami sampai ke sana. Dapat la posing kejap kat sini. Kami sampai sini dengan bas yang terakhir pulak tu. Esok nak present, tapi rasanya dalam otak ni macam kosong je lagi. So sambil duduk dalam train, sambil dok baca dan hafal skrip...haha ..padan muka..nak jalan sangat kan..

Jejak jepun

Ada kisah disebalik gambar ni..Ryaaaaa...owh noooo..biarla rahsia..hehehe

Jejak jepun

Kami di Nara dalam kegelapan malam

Bayangkan perut kami dari tadi hanya jamah makanan kat restoran tadi. bekalan roti gardenia dari Malaysia habis dah kami bedal. Lapornya perut. balik kena jalan kaki lagi. Dari train ke train. 

As usual kami kena tempuh tangga yang sama seperti semalam. Tapi kali ni dah tak da beg la. Kira ok la sikit. Perut lapor, tekak haus. Hari dah malam. Restoran halal jangan mimpi la nak jumpa. Singgah kedai nak beli air mineral tapi tertipu pulak. Bukan dorang tipu, tapi air botol dorang walaupun jernih macam air mineral rupanya ada perasa. Perasa oren la, strawbery la. mana pula kita tahu..hehe.


Sampai je bilik perut dah lapor. Malam ni kami rendam maggi dan rendam nasi Brahim. Belasah maggi dengan sambal ikan bilis kakSu bawa dari Malaysia terasa nikmatnya. Sedap gila dapat makan panas-panas. 

Jejak jepun

Sampai bilik dah lewat, bayangkan esok kami akan present. Belum prepare untuk kali terakhir lagi ni. Rya pun sama. Ada lagi nak ditambah dalam slide. Bersengkang mata la kami siapkan slide. 

Dalam dok siapkan slide..tetiba Rya pulak..semua slide yang dia buat hilang pulak..tiba-tiba laptop dia mati..aduss..banyak betui la dugaan . Mujurla kaksu dah siap . Dia sambung la buat semula dari A-Z guna laptop kakSu.


          Jejak jepunJejak jepun
On the way nak cari train jumpa bunga ni tepi jalan.

Jejak jepun 
Laluan di kawasan guest house. Orang sini memang suka naik basikal

  
  Jejak jepun

Masa di tempat conference
                                                 


Jejak jepun

Cantik bunga hidup ni . Sejarah terukir kami dah sampai Kobe..hehe

            Jejak jepunJejak jepun

Depan Kobe Art Centre, tempat conference. Bunga Sakura sedang berkembang

Jejak jepun

Sempat posing YOUTH dengan sakura

             Jejak jepun

Pantang nampak kamera..posing ajer

Jejak jepun

Sekut Melah Melatopp dah sampai Jepun.

Jejak jepun

My faveret YOUTH in KOBE

So esok kena bangun lebih awal sebab misi utama kami kesini untuk present Artikel kami. So restkan minda untuk bangun awal esok..

Pagi-pagi dah bangun siap-siap nak ke Kobe. Dalam otak ni rasa macam dah selamat la kan sebab dah tahu jalan dan tahu train mana nak naik. So relek relek la.

kami gerak dari bilik jam 6.40 pagi. Tapi ada lagi kejadian yang tak diduga.. kami sesat...alamak ..macamana ni..nak present pagi ni..

Apa jadi kat minah 3 orang ni..stay tune..bersambung naaa...







Thursday, 12 April 2018

4 WANITA JELAJAH JEPUN TANPA TOURIST GUIDE (PART 1)

Hai semua. Dah lama tak update blog ni. Baru hari ni rasa nak update. 

Sebenarnya kakSu baru saja balik dari trip ke Jepun dengan 3 orang lagi kawan Rya, Tia dan Bie. Tia dan Rya kawan sama sama di UKM dan Bie adik Tia. Dan tak lupa si comel Hana , anak Tia yang baru berusia 7 bulan pun ikut serta. 


travel jepun

Matlamat utama kami ke Kobe untuk ke Conference IAFOR yang bermula dari 26 hingga 28 mac 2018.  Trip kami kali ni berlima  tanpa ada sebarang tourist guide . Hanya dengan penuh keyakinan kepada pengalaman travel Rya je ni. maklumla Rya mang selalu sangat pergi travel sana sini dan pernah travel sorang sorang. So kami memang bergantung harap pada dia saja. Kalau Rya sesat maka kami pun akan sesat sama.

Ini kisah hari pertama kami disana. Mula-mula sampai pun dah trill. Trill nak panjat tangan setinggi ni.

Day 1 at Kyoto..
Kenangan kami di Jepun 2 minggu lepas. Lepas turun je dari flight maka mulalah perjalanan kami berlima. Bayangkan sorang ada 3 beg. Beg baju beg laptop dan beg makanan. Kalau total semua memang lebih dari 100kg. Sorang angkat baby dah memang tak boleh nak angkat yang lain..

travel jepun

Ko rasa tinggi ke rendah? Kalau jatuh tergolek ni mau masuk hospital..hehe

Dari airport nak ke train. Dr stesen train ke train. Dari last train ke rest house. Yang paling kronik ialah dalam perjalanan nak ke rest house saja kami kena tempuh tangga. Bukan tangga biasa biasa. Memang tak pilihan lain, terpaksa rempuh.



Cuba tengok tangga kat gambar ni. Bayangkan ada 4 tangga macamni kami kena hadap. Nak angkat semua barang turun naik tangga ni. Aduh.. rasa nak tercabut nyawa.

Kaksu ni bukan muda tau dah 43 tahun. Terpaksa hadap juga gilir gilir naik tangga bawa beg kami. wauu.. patutla orang Jepun kurus belaka.

travel jepun

KakSu bersyukur sangat. Sepanjang kami disana berjalan kaki setiap hari. Sehari lebih dari 10 km kut. Tapi sampai tamat journey kami di sana kakSu langsung tak rasa sakit lutut dan tak ada langsung sengal sengal. Tumit pun tak sakit dan badan letih tu biasa la.

travel jepun

Memang berkesan apa yang kakSu amalkan selama ni. Tak da masalah sendi tak da masalah kejang dan kebas kebas. Malah bila sampai Malaysia pun kesan berjalan banyak memang tak terasa. Wajib lepas ni teruskan makan kolegen, vitamin c, vivix nie.. memang sangat sangat berkesan untuk jangka masa panjang..
travel jepun

Layan la gambar gambar kami kali pertama jejak Jepun. Exited sangat kan. Sebab rasa macam mimpi je sebelum sampai sini.

travel jepun

Ni baru sampai. Sepaturnya naik eskelator ni kena berdiri sebelah kanan saja tau. Sebelah kiri untuk laluan orang yang nak jalan laju. Mula-mula memang tak tahu tapi lepas tu baru faham budaya orang. Kena ikut. 


travel jepun

Aiport Kyoto

travel jepun

Tia dan Hana

travel jepun

kakSu dan Hana

travel jepun

Rya our "tourist guide" hehe

 Bersambung ....

Wednesday, 4 April 2018

5 KESAN PERIOD TIDAK TERATUR PETANDA KANSER RAHIM?


"Period tidal teratur..tempoh period ada terlampau sekejap..ada terlampau panjang..sakit di kiri kanan abdomen..perut membesar. Cekang..bloating..sakit merebak smpi ke bahagian pinggang.."

Itu antara komen mereka yang bermasalah dengan period masing-masing. Rupanya ada cyst . Selama ni tak pernah sangka pun.

Jadi memang kita sebagai wanita kena alert tentang period kita tiap-tiap bulan.

Apa tu kitaran haid? Kitaran haid ni ialah perubahan sel-sel yang berlaku dalam dinding rahim kita berlaku tiap-tiap bulan. Rahim kita bersedia untuk berlaku persenyawaan antara ovum dan sperm.Tapi kalau tiada persenyawaan maka ia akan keluar sebagai darah haid. 

period tak teratur



Darah haid setiap orang tak sama. Kita kena catat bila hari pertama dan hari terakhir kita datang haid. Dan tengok kitaran ni tiap tiap bulan. So tiap tiap orang tak sama. Jadi kena kenalpasti kitaran haid sendiri.

Pusingan haid yang teratur adalah lambang kesuburan, kewanitaan dan juga kesihatan kita. Ada banyak sebab kenapa haid kita terganggu. Ada yang normal dan ada juga yang boleh mengancam kesihatan pangkal rahim(cervix) , kanser ovary atau kanser rahim. Ada juga disebabkan gangguan gangguan hormon akibat ketumbuhan seperti fibroids, endometriosis dan ovarian cysts.






Jadi awas jika ada 5 petanda seperti ni berlaku pada korang 

1. Pendarahan selepas hubungan kelamin. 


Usah biarkan. Cepat cepat buat ujian pep smear

2. Pendarahan selepas putus haid(menopause). 


Mungkin ini petanda kekurangan hormone estrogen, ada ketumbuhan fibroid dan polyp atau petanda kanser dalam rahim.

3. Senggugut berpanjangan mungkin berpunca daripada endometriosis dan adenomyosis. 


Selalunya ada masalah kesuburan dan keguguran 

4. Pendarahan  haid terlalu banyak dan berpanjangan.  

Puncanya akibat ketumbuhan fibroid, adenomyoisis, endometrial hyperplasia dan polyps.

   5. Haid tidak teratur , 3 bulan hingga 6 bulan lebih baru period datang semula.


 Mungkin disebabkan oleh PCOS, ovary bengkak dan hormone tak seimbang.Selalunya jadi pada wanita gemuk



Untuk keselamatan, elokla buat rawatan . Usah dibiarkan masalah ni dengan bertangguh untuk berjumpa dengan doctor. Dan dinasihatkan supaya jumpalah pakar sakit puan terus daripada jumpa rewatan diklinik umum. Lebih spesifik dapat tahu masalah kita.

Like dan share supaya semua wanita diluar sana tahu.

Bagi anda yang ada masalah cyst, PCOS, atau masalah period tak teratur boleh cuba KLIK VIDEO NI



Untuk dapatkan set atasi haid tidak teratur anda boleh terus klik disini 





TESTIMONI ATASI HAID TIDAK TERATUR==> KLIK SINI

KENAPA GLA COMPLEX BAGUS UNTUK ATASI MASALAH HAID ANDA? KLIK SINI


Subscribe Blog Suhaila