Saturday, 14 April 2018

4 WANITA JELAJAH JEPUN TANPA TOURIST GUIDE (PART 2)

Assalamualaikum. bertemu sekali lagi. Hari ni kakSu nak sambung kisah kami berlima berada di bumi Jepun . Siapa yang belum baca part 1 boleh KLIK SINI.


Jejak jepun

Selepas kami menempuh dugaan berjalan kaki dan naik tangga bertingkek tingkek, akhirnya kami sampai juga ke bilik. Itu pun selepas dah berkali-kali tanya orang. Ada sorang pekerja kedai tu siap suruh kami ambil teksi sebab kesian tengok kami semua perempuan dan ada baby beserta beg beg yang ala la orang nak duduk setahun kat Jepun ni haha..tapi kami buat keputusan untuk terus jalan kaki.

Sambil sambil kami berjalan , dapat la menikmati suasana malam kat situ. Memang sejuk sampai ketulang. Almaklumla dah malam kan. Badan letih tak tahu nak kata dah. Selepas jenuh berjalan kaki akhirnya kami sampai juga ke rest house. 
Jejak jepun
Lagi sikir je nak sampai guest house..Ni letih sebenarnya.Tapi tetap senyum..hehe

Kunci ditinggalkan tuan rumah dalam peti surat yang ada password lagi. Mula mula susah nak buka lepas tu dapat la juga buka. Terkejut la pasai jumpa mangga besar ni ha. Tapi tak pakai pun. Nak  masuk bilik kena naik lagi. Syukurlah ada lif. kalau tak aku nangis kat situ juga..hahaha..

Jejak jepun


"Assalamualaikummm..ada orang tu bagi salam kat tuan rumah" hehe..sapa tu? Padahal kami la tuan rumah yang belum masuk bilik. hehe

Jejak jepun

Depan guest house

Buka je pintu terkezutttt..alamak keciknya bilik. Katil ada dua tapi besar la. Ruangnya agak sempit dipenuhi katil tapi semua peralatan  lengkap. Microwave, peti sejuk, iron, pinggan mangkuk , mesin basuh semua complete. Tapi ruang nak solat agak terhad. kalau solat orang dalam bilik air tak boleh keluar. Tapi selesa jer..bukannya nak duduk lama pun dalam bilik tu kan.

Jejak jepun

Dalam bilik

Sampai bilik dah pukul 10 malam lebih. Esok kami akan ke Kobe pulak nak pergi mendaftar. So lega dapat sampai bilik.." Rya...ko tau tak ko dah sampai Jepun..ehhhh aku rasa macam mimpi je kan..dalam kita dok jadi tak jadi jadi tak jadi akhirnya jadi juga kan.. rasa macam tak percaya..Ya Allah"..

Jejak jepun


Sebenarnya sebelum kami sampai kesini memang ada banyak juga halangan. Dah hampir hampir tak jadi dah. tapi last minute sebelum tiket flight naik lagi mahal, kena buat keputusan juga..cerita tu biarlah kami bertiga je yang tahu..hehe..kang kalau cerita kat sini ada yang banjir plak..keke

Ok malam tu kami tidur nyeyak betui. Biasa la kakSu macam mak mak dorang la kan..almaklum la paling veteran. Pesanan penaja ..korang telan cepat vitamin c. Tia ko kena telan nutriferon kalau ko tak nak Hana demam. Kalau Hana demam ko tinggal kami pergi jalan.kakakaka..mau Tia tak ikut pesan mak nenek ni. takut kena tinggal beb..

Tidur nyenyak betul malam tu sebab keletihan sangat sangat. Tak sedar diri apa berlaku. Sedar sedar dah pukul 4.00 jam berbunyi. Subuh sini awal. Pukul 3.50 pagi lebih kurang. Kami kena gerak pukul 7 pagi untuk sampai Kobe sebelum jam 9 pagi waktu sana.
Jejak jepun

Siap pagi kami gerak, on the way ada jumpa pokok sakura. Perak betui la. Haha..sempat posing dulu tu. Kami memang naik train untuk ke Kobe. Pagi ni Rya tenang je berjalan di depan. Kami kat belakang mengekor je dia mana pergi. Berbekalkan google map kami sampai satu stesen ke stesen lain dengan jayanya.
Jejak jepun

Caya lah Rya. memang tepat jalan kami . Sampai ke tempat conference dalam jam 8.30 pagi. kat sini lah jumpa banyakkkkk sangat pokok sakura yang baru nak berkembang. Kerja lain tak dak..posing aja..

Jejak jepun

So lepas posing kami masuk untuk pendaftaran . KakSu punya presentation hari selasa jam 10.30 pagi. Kami masuk sesi taklimat oleh penganjur. Yang bestnya dorang kat sini sangat sangat sporting. Hana baby 7 bulan tu pun dibenarkan masuk dalam hall. Bayangkan dalam tu Hana adalah peserta paling cilik. Peserta yang hadir tu datang dari seluruh pelusuk mana ntah, Australia, Jepun, Denwark ,Filipina ,Singapore dan macam macam lagi lah.

Hana memang budak yang baik. Dalam hall tu Hana tidur kemain lama..sampaikan suara dia pun tak kedenganran langsung. bayangkan kalau Hana nangis, mau satu dewan pandang. Tapi Hana bangun tidur pun tak nangis. Siap tersengih sengih lagi. 

       Jejak jepunJejak jepun

Hana ready nak masuk conference

Bila borak borak dengan peserta yang hadir, dorang pun agak terkejut la. Kami bertiga datang tanpa supervisor dan masih students datang sendiri plak tu. tanpa ada orang lelaki teman. Bila tanya yang lain tu, masing-masing pensyarah la dan macam-macam jawatan kat Universiti masing-masing. Kebanyakan dorang ikut penganjur untuk bawa mwlawat sekitar situ. Tapi kami pilih unutk pergi sendiri tanpa ikut pakage.

Jejak jepun

Terasa kerdil nau la masa tu. Betul ke ni aku nak present depan diorang ni. Aku dah sampai kut..apa nak jadi jadilah. Present je la. Lepas habis pendaftaran, kami dibawa makan tengahari..
Jejak jepun

Antara orang kuat  penganjur IAFOR

Kata diorang ada makanan halal. So kami pun joinla sekali tapi kami antara orang last masuk sebab sibuk cari tempat solat. Ok tiba kat restoran kami pun join la nak makan. Pilih la  makanan membayangkan halal. KakSu pun ambil la makanan macam mee. Dalam dok cedok cedok makanan tetiba nampak gambar..."ingredients..PORK "...terus terbantut nak makan..


Jejak jepun
Tak boleh suka suka je amik. Bukannya halal. 


Rupanya makanan yang dikatakan halal tu bersebelahan je dengan makanan lain. Terus je tak jadi makan dan letak pinggan tu. Disebabkan dah lapar , kami makan la juga buah, air kosong, nasi Jepun , macam pulut gitu..jagung . Jadi la untuk alas perut.

Selesai makan nak cari tempat solat pulak. rupanya penganjur ada sediakan satu bilik kecil dihujung tempat conference untuk muslim solat. Setel semua kami gerak balik. Sebelum tu kami gerak ke Nara. Hampir malam dah bila kami sampai ke sana. Dapat la posing kejap kat sini. Kami sampai sini dengan bas yang terakhir pulak tu. Esok nak present, tapi rasanya dalam otak ni macam kosong je lagi. So sambil duduk dalam train, sambil dok baca dan hafal skrip...haha ..padan muka..nak jalan sangat kan..

Jejak jepun

Ada kisah disebalik gambar ni..Ryaaaaa...owh noooo..biarla rahsia..hehehe

Jejak jepun

Kami di Nara dalam kegelapan malam

Bayangkan perut kami dari tadi hanya jamah makanan kat restoran tadi. bekalan roti gardenia dari Malaysia habis dah kami bedal. Lapornya perut. balik kena jalan kaki lagi. Dari train ke train. 

As usual kami kena tempuh tangga yang sama seperti semalam. Tapi kali ni dah tak da beg la. Kira ok la sikit. Perut lapor, tekak haus. Hari dah malam. Restoran halal jangan mimpi la nak jumpa. Singgah kedai nak beli air mineral tapi tertipu pulak. Bukan dorang tipu, tapi air botol dorang walaupun jernih macam air mineral rupanya ada perasa. Perasa oren la, strawbery la. mana pula kita tahu..hehe.


Sampai je bilik perut dah lapor. Malam ni kami rendam maggi dan rendam nasi Brahim. Belasah maggi dengan sambal ikan bilis kakSu bawa dari Malaysia terasa nikmatnya. Sedap gila dapat makan panas-panas. 

Jejak jepun

Sampai bilik dah lewat, bayangkan esok kami akan present. Belum prepare untuk kali terakhir lagi ni. Rya pun sama. Ada lagi nak ditambah dalam slide. Bersengkang mata la kami siapkan slide. 

Dalam dok siapkan slide..tetiba Rya pulak..semua slide yang dia buat hilang pulak..tiba-tiba laptop dia mati..aduss..banyak betui la dugaan . Mujurla kaksu dah siap . Dia sambung la buat semula dari A-Z guna laptop kakSu.


          Jejak jepunJejak jepun
On the way nak cari train jumpa bunga ni tepi jalan.

Jejak jepun 
Laluan di kawasan guest house. Orang sini memang suka naik basikal

  
  Jejak jepun

Masa di tempat conference
                                                 


Jejak jepun

Cantik bunga hidup ni . Sejarah terukir kami dah sampai Kobe..hehe

            Jejak jepunJejak jepun

Depan Kobe Art Centre, tempat conference. Bunga Sakura sedang berkembang

Jejak jepun

Sempat posing YOUTH dengan sakura

             Jejak jepun

Pantang nampak kamera..posing ajer

Jejak jepun

Sekut Melah Melatopp dah sampai Jepun.

Jejak jepun

My faveret YOUTH in KOBE

So esok kena bangun lebih awal sebab misi utama kami kesini untuk present Artikel kami. So restkan minda untuk bangun awal esok..

Pagi-pagi dah bangun siap-siap nak ke Kobe. Dalam otak ni rasa macam dah selamat la kan sebab dah tahu jalan dan tahu train mana nak naik. So relek relek la.

kami gerak dari bilik jam 6.40 pagi. Tapi ada lagi kejadian yang tak diduga.. kami sesat...alamak ..macamana ni..nak present pagi ni..

Apa jadi kat minah 3 orang ni..stay tune..bersambung naaa...







Thursday, 12 April 2018

4 WANITA JELAJAH JEPUN TANPA TOURIST GUIDE (PART 1)

Hai semua. Dah lama tak update blog ni. Baru hari ni rasa nak update. 

Sebenarnya kakSu baru saja balik dari trip ke Jepun dengan 3 orang lagi kawan Rya, Tia dan Bie. Tia dan Rya kawan sama sama di UKM dan Bie adik Tia. Dan tak lupa si comel Hana , anak Tia yang baru berusia 7 bulan pun ikut serta. 


travel jepun

Matlamat utama kami ke Kobe untuk ke Conference IAFOR yang bermula dari 26 hingga 28 mac 2018.  Trip kami kali ni berlima  tanpa ada sebarang tourist guide . Hanya dengan penuh keyakinan kepada pengalaman travel Rya je ni. maklumla Rya mang selalu sangat pergi travel sana sini dan pernah travel sorang sorang. So kami memang bergantung harap pada dia saja. Kalau Rya sesat maka kami pun akan sesat sama.

Ini kisah hari pertama kami disana. Mula-mula sampai pun dah trill. Trill nak panjat tangan setinggi ni.

Day 1 at Kyoto..
Kenangan kami di Jepun 2 minggu lepas. Lepas turun je dari flight maka mulalah perjalanan kami berlima. Bayangkan sorang ada 3 beg. Beg baju beg laptop dan beg makanan. Kalau total semua memang lebih dari 100kg. Sorang angkat baby dah memang tak boleh nak angkat yang lain..

travel jepun

Ko rasa tinggi ke rendah? Kalau jatuh tergolek ni mau masuk hospital..hehe

Dari airport nak ke train. Dr stesen train ke train. Dari last train ke rest house. Yang paling kronik ialah dalam perjalanan nak ke rest house saja kami kena tempuh tangga. Bukan tangga biasa biasa. Memang tak pilihan lain, terpaksa rempuh.



Cuba tengok tangga kat gambar ni. Bayangkan ada 4 tangga macamni kami kena hadap. Nak angkat semua barang turun naik tangga ni. Aduh.. rasa nak tercabut nyawa.

Kaksu ni bukan muda tau dah 43 tahun. Terpaksa hadap juga gilir gilir naik tangga bawa beg kami. wauu.. patutla orang Jepun kurus belaka.

travel jepun

KakSu bersyukur sangat. Sepanjang kami disana berjalan kaki setiap hari. Sehari lebih dari 10 km kut. Tapi sampai tamat journey kami di sana kakSu langsung tak rasa sakit lutut dan tak ada langsung sengal sengal. Tumit pun tak sakit dan badan letih tu biasa la.

travel jepun

Memang berkesan apa yang kakSu amalkan selama ni. Tak da masalah sendi tak da masalah kejang dan kebas kebas. Malah bila sampai Malaysia pun kesan berjalan banyak memang tak terasa. Wajib lepas ni teruskan makan kolegen, vitamin c, vivix nie.. memang sangat sangat berkesan untuk jangka masa panjang..
travel jepun

Layan la gambar gambar kami kali pertama jejak Jepun. Exited sangat kan. Sebab rasa macam mimpi je sebelum sampai sini.

travel jepun

Ni baru sampai. Sepaturnya naik eskelator ni kena berdiri sebelah kanan saja tau. Sebelah kiri untuk laluan orang yang nak jalan laju. Mula-mula memang tak tahu tapi lepas tu baru faham budaya orang. Kena ikut. 


travel jepun

Aiport Kyoto

travel jepun

Tia dan Hana

travel jepun

kakSu dan Hana

travel jepun

Rya our "tourist guide" hehe

 Bersambung ....

Wednesday, 4 April 2018

5 KESAN PERIOD TIDAK TERATUR PETANDA KANSER RAHIM?


Hai semua..hari ni kakSu nak sharing tentang masalah wanita yang selalu alami. 

Apa tu kitaran haid? Kitaran haid ni ialah perubahan sel-sel yang berlaku dalam dinding rahim kita berlaku tiap-tiap bulan. Rahim kita bersedia untuk berlaku persenyawaan antara ovum dan sperm.Tapi kalau tiada persenyawaan maka ia akan keluar sebagai darah haid. 

period teratur


Darah haid setiap orang tak sama. Kita kena catat bila hari pertama dan hari terakhir kita datang haid. Dan tengok kitaran ni tiap tiap bulan. So tiap tiap orang tak sama. Jadi kena kenalpasti kitaran haid sendiri.

Pusingan haid yang teratur adalah lambang kesuburan, kewanitaan dan juga kesihatan kita. Ada banyak sebab kenapa haid kita terganggu. Ada yang normal dan ada juga yang boleh mengancam kesihatan pangkal rahim(cervix) , kanser ovary atau kanser rahim. Ada juga disebabkan gangguan gangguan hormon akibat ketumbuhan seperti fibroids, endometriosis dan ovarian cysts.






Jadi awas jika ada 5 petanda seperti ni berlaku pada korang 

1. Pendarahan selepas hubungan kelamin. 


Usah biarkan. Cepat cepat buat ujian pep smear

2. Pendarahan selepas putus haid(menopause). 


Mungkin ini petanda kekurangan hormone estrogen, ada ketumbuhan fibroid dan polyp atau petanda kanser dalam rahim.

3. Senggugut berpanjangan mungkin berpunca daripada endometriosis dan adenomyosis. 


Selalunya ada masalah kesuburan dan keguguran 

4. Pendarahan  haid terlalu banyak dan berpanjangan.  

Puncanya akibat ketumbuhan fibroid, adenomyoisis, endometrial hyperplasia dan polyps.

   5. Haid  tidak teratur , 3 bulan hingga 6 bulan lebih baru period datang semula.


 Mungkin disebabkan oleh PCOS, ovary bengkak dan hormone tak seimbang.Selalunya jadi pada wanita gemuk



Untuk keselamatan, elokla buat rawatan . Usah dibiarkan masalah ni dengan bertangguh untuk berjumpa dengan doctor. Dan dinasihatkan supaya jumpalah pakar sakit puan terus daripada jumpa rewatan diklinik umum. Lebih spesifik dapat tahu masalah kita.

Like dan share supaya semua wanita diluar sana tahu.

Bagi anda yang ada masalah cyst, PCOS, atau masalah period tak teratur boleh cuba cara ni



Untuk dapatkan set atasi haid tidak teratur anda boleh terus klik disini 





TESTIMONI ATASI HAID TIDAK TERATUR==> KLIK SINI

KENAPA GLA COMPLEX BAGUS UNTUK ATASI MASALAH HAID ANDA? KLIK SINI

Wednesday, 7 March 2018

SKIN AGE INDEX DALAM KAJIAN SAINTIFIK MEMBUKTIKAN YOUTH HEBAT


Youth dah jadi satu fenomena. Mana taknya. baru 3 hari di pasarkan dah lcin stok on line dan juga di branch. Memang ramai sangat yang tak lepaskan peluang nak rebut promosi YOUTH bulan Mac ini. Sebab masing-masing teruja dengan kesan yang ditunjukkan oleh pengguna-pengguna YOUTH.

Testimoni pengguna youth tu belum cukup saintifik nak buktikan yang YOUTH ni sebenarnya memang hebat. So nak buktikan yang youth ni lebih hebat dari testimoni-testimoni tersebut, jadi hari ni kakSu nak share bagaimana team YOUTH menjalankan kajian dorang.

skin analysis
Skin Analysis membantu mengesan masalah kulit wajah

Sejarahnya bermula  pada 8 tahun lepas Shaklee decide utk buat satu skincare baru .  Shaklee nak buat 1 je skincare yang berkesan pada semua jenis kulit dan paling selamat pada kulit dan diuji secara klinikal. Bukan setakat cakap selamat tapi tiada bukti selamat.

So Shaklee tubuhkan satu team untuk buat kajian pasal skin care ni. Saintis Shaklee bersama-sama dengan saintis-saintis  lain bekerjasama. Ia bertapak di texas US. Shaklee bekerjasama dengan  dermatologis yang pakar dalam berbagai aspek. Bukan Shaklee buat syok sendiri. Setiap kepakaran tu disumbangkan untuk hasilkan youth.

Team yang buat youth ni bukan saja develop produk tapi juga dapat buat satu SKIN AGE INDEX. Bahasa Melayu dia kita kata index usia kulit. Tapi saya akan gunakan term skin age indexSkin age index ni satu kayu ukur untuk mengukur usia kulit.

Skin age index klinikal data bukan dibuat 100% oleh Shaklee tapi dibangunkan oleh World Class Dermatologist di US. Company world class expert ni selain Shaklee dia ada buat banyak test utk company lain. Tapi SKIN AGE INDEX ini hanya Shaklee sahaja yang buat . 

Skin age index yang di hasilkan ini adalah satu cara baru yang ditemui oleh shaklee bagaimana nak ukur usia kulit wajah seseorang. Kajian saintifik ini membuktikan bahawa, mereka berjaya mengukur umur dan rupa kulit dengan data klinikal sebenar yang tidak pernah digunakan sebelum ini. Hanya shaklee je yang ada. Kedua, skin age index ini memberikan saintis tersebut cara untuk mengukur keberkesanan YOUTH dan bagaimana kesan youth dapat mengubah usia kulit wanita menjadi kembali muda.

Team ni combine sains dengan bioinstrument yang memang sangat canggih . Jadi dorang ukur perubahan kulit bagi buat visual grading, atau nak buat grade dalam bentuk yang boleh baca. Bukan setakat ambil gambar muka saja.

Saintis mengkaji  apa berlaku pada struktur kulit bila umur bertambah. Lepas tu data di analisis dengan data statistik. Guna formula la macam macam lagi dia kira pakai aplikasi matematik statistic.

Apa yang saintis YOUTH ni buat untuk dapatkan skin age index ni?

Team kajian ni nak uji skin tone atau tona kulit keatas 100 orang wanita.Mereka menggunakan 50 orang wanita kulit putih, dan 50 orang dari Negara asia. Jadi ada 100 orang semuanya


Umur mereka bermula dari umur 20 tahun, 30 tahun,40 tahun 50 dan 60 tahun. Setiap umur tu ada 20 orang.Setiap wanita tu akan masuk makmal dan diuji kulit mereka . Semua data mereka  catatkan.  Maksudnya kalau wanita yang berusia 20an biasanya kulit mereka macamna, kalau 30an apa ciri kulit mereka, kalau 40an apa ciri kulit mereka dan seterunya pada kulit 50 an dan 60an. 

Jadi dari 100 orang ni saintis dapat ukuran ciri-ciri  usia kulit . Jadi ada 8 ukuran kulit sebagai tanda penuaan yang dapat di ukur oleh saintis ni iaitu
8 tanda penuaan yang dapat diukur dari 100 orang tu.
  1. Kedutan. Terbahagi kepada 3 , kedutan di dahi, dileher dan keseluruhan muka
  2. Saiz pori
  3. Tona kulit
  4. Keanjalan kulit
  5. Tekstur kulit
  6. Hiperpigmentasi
  7. Seri kulit
  8. Kekenduran.


Jadi ukuran skin age index ni digunakan pula untuk ukur apa yang  terjadi kepada orang yang pakai youth pulak. SELEPAS SAINTIS DAPAT BUAT SKIN AGE INDEX NI MAKA SHAKLEE PILIH LAGI 60 ORANG WANITA asia dan kulit putih UNTUK CUBA GUNA YOUTH. 



So nanti kakSu sambung lagi apa berlaku pada 60 orang yang pakai youth selama 12 bulan tu ye. Stay tune

youth


Anda boleh dapatkan youth dari KakSu dengan segera kerana dengan pembelian set treatment YOUTH anda akan nikmati potongan harga sehingga rm 450 bulan Mac ini .



Hubungi segera  di www.wasap.my/60108798077

Saturday, 3 March 2018

BENARKAH YOUTH BEBAS DARIPADA 1500 BAHAN KIMIA TERLARANG ?

Assalamualaikum semua. ..hai.

Hari ni kakSu nak bagitau uoll semua ada berita baik untuk semua wanita seantaero Malaysia yang masih tercari-cari produk skin care yang SELAMAT untuk kulit muka dan sangat berkesan meremajakan semula kulit.

YOUTH

Kalau korang nak tahu, Shaklee akan lancarkan produk baru skin care namanya YOUTH pada bulan Mac nanti.

Apa yang membuatkan YOUTH ini sangat berbeza dengan produk penjagaan kulit yang lain?

Salah satu perbezaan YOUTH dengan produk lain ialah , YOUTH telah dibuktikan tidak mengandungi 1500 bahan yang merbahaya untuk kulit. 

Shaklee telah menguji lebih daripada 350 bahan pencemar , racun perosak dan bendasing pada setiap bahan botanikal baru sebanyak 3 kali ganda berbanding yang diperlukan . 

maksudnya kalau ikut law uji sekali je untuk pastikan ia selamat, tapi shaklee uji sampai 3 kali ganda. Betapa shaklee mengutamakan keselamatn.

 Shaklee juga telah menjalankan lebih daripada 100,000 ujian kualiti setiap tahun untuk memastikan produknya selamat.

Shaklee bukan sahaja menjaga keselamatan pengguna tapi , sangat menjaga Bumi supaya tak tercemar. Setiap produk yang dihasilkan , akan dipastikan sentiasa selamat untuk digunakan oleh manusia malah selamat juga untuk bumi. 



YOUTH ni tak pernah diuji pada haiwan. 100% diuji pada manusia dan menggunakan 100% bahan botanikal.

Nampak tak betapa shaklee pentingkan keselamatan kita. Shaklee tak nak walau satu pun sel dirosakkan tau.

Ini list bahan yang langsung tak ada dalam YOUTH. Disebabkan panjang sangat list bahan kimia tu so ini list yang sebahagian daripadanya saja,

youth bebas 1500 bahan kimia

Jadi anda tak perlu risau untuk gunakan YOUTH sebab memang terbukti YOUTH ni selamat untuk kulit kita. Makin lama digunakan makin muda usia kulit . 

Untuk korang yang sedang mencari-cari produk yang betul betul selamat dan berkesan, cepat cepat hubungi kakSu untuk dapatkan harga pengenalan yang sangat sangat murah. Ada promosi sepanjang Mac ni. 

Hanya bahan semulajadi sahaja digunakan dalam YOUTH.

Untuk keterangan lanjut cepat hubungi di nombor ni www.wasap.my/60108798077 supaya korang tak terlepas harga promosi mac ini. 

Tuesday, 20 February 2018

3 SEBAB INI BUATKAN RAMAI JATUH CINTA DENGAN YOUTH LUMINOUS GEL OIL CLEANSER

LUMINOUS GEL OIL CLEANSER

Lepas cuci rasa licin macam kulit telur💋

Dah 17 hari kakSu pakai YOUTH. Rasanya memang susah sangat nak pilih mana satu produk YOUTH paling feveret! 

Serously kakSu dah fall in love dengan semua produk youth tau. 

Tapi kakSu nak cerita dulu tentang pencuci muka LUMINOUS GEL OIL CLEANSER ni. 

Selama ni kakSu guna banyak pencuci muka lain, tapi bila pakai pencuci muka ni memang rasa lain. Unik 💗

Sebab apa unik? 

sebab pencuci muka ni langsung tak da sabun.

 Sebelum try dulu, dalam hati kata best ke kalau guna pencuci tak da sabun ni? 🤭

Tapi bila dah guna, semakin hari semakin best. Boleh bagi 5 bintang.

 Inilah pencuci muka yang paling AWESOME yang pernah kakSu cuba. 

Sebabnya lepas korang guna je pencuci ni memang totally kulit rasa sangat LEMBAB. Langsung tak mengeringkan muka. 

Lepas cuci, kulit rasa tegang dan serously lembuttt sangat sangat. 

Lagi satu, pencuci muka youth ni boleh bertindak seperti make up remover tau. Setakat bedak dan make up ringan2 tu memang senang je cuci boleh hilang. Tu yang best. Sebab tak payah banyak2 step nak cuci kan. Korang mesti suka kan🤗

Lastly cleanser youth  ni akan buatkan kulit korang tegang. Nak tau kenapa? 

Of kos la tegang dan lembut sebab dalam cleanser ni ada ANGGUR MUSCADINE yang ada dalam VIVIX tu! 😍😍

Bila pakai cleanser ni terasa seolah oleh macam sapu vivix pulak kat muka ni. 😚

Sooo, thats why la cleanser ni sangat POWER! 

KakSu  memang fall in love sangat la dengan cleanser ni! 

Takan cari yang lain dah lepas ni kecuali ada shaklee buat lagi best dari YOUTH larr. 😉


pencuci muka youth

Berebut rebut la dorang pre order YOUTH . Almaklumla lagi berapa hari je dah nak dirasmikan. Tak sabar la tu. hihi



Kalau ada yg nak preorder cepat2 wasap kakSu tau. 

www.wasap.my/60108798077


Pencinta Youth💞
KakSu💞

Subscribe Blog Suhaila