Sunday, 14 January 2018

ANGELINA JOLIE DISERANG BELL PALSY .

Dunia hiburan dikejutkan dengan seorang artis hollywood terkenal Angelina Jolie yang mengalami masalah kesihatan. Antara masalah yang dihadapi ialah penyingkiran ovari dan tiub fallopian, yang mengubahnya menjadi menopaus awal. Sekarang, beliau menghadapi masalah baru iaitu Bell Palsy . 

[sumberl :SELF]



APAKAH BELL PALSY?


Bell Palsy adalah satu keadaan yang menyebabkan kelemahan sementara atau kelumpuhan otot di muka. Ia boleh berlaku apabila saraf yang mengawal otot muka anda menjadi meradang, bengkak, atau dimampatkan.

Keadaan ini menyebabkan satu sisi muka anda mengherot atau menjadi kaku.Mungkin pesakit  mengalami kesulitan tersenyum atau menutup mata di bahagian yang terjejas. Dalam kebanyakan kes, Bell palsy  adalah sementara dan gejala biasanya hilang selepas beberapa minggu.

Walaupun palsy Bell boleh berlaku pada usia apa pun, keadaan ini lebih biasa di kalangan orang berusia antara 16 dan 60 tahun. Palsy Bell dinamakan sempena anatomi Scotland, Charles Bell, yang merupakan yang pertama menggambarkan keadaan ini.


Apakah tanda-tanda Bell Palsy?



Tanda-tanda  Bell Palsy boleh terjadi satu hingga dua minggu selepas anda mempunyai jangkitan telinga, telinga, atau jangkitan mata. Ia biasanya muncul dengan tiba-tiba, dan  mungkin tersedar apabila anda bangun pada waktu pagi atau semasa  cuba untuk makan atau minum.

Tanda tanda bell palsy kelihatan mengherot  di satu sisi muka dan ketidakupayaan untuk membuka atau menutup mata pada bahagian yang terjejas. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, palsy Bell boleh menjejaskan kedua-dua belah wajah.

Tanda-tanda dan tanda-tanda lain dari palsy Bell termasuk:


1.air liur meleleh
2.kesukaran makan dan minum
3.ketidakupayaan untuk membuat ekspresi muka, seperti tersenyum atau terkutuk
4.kelemahan muka
5. keletihan otot di muka
6. mata  dan mulut kering
7. sakit kepala
8. kepekaan terhadap  bunyi
9. kerengsaan mata pada bahagian yang terlibat


Terima kasih sudi membaca. 


Friday, 12 January 2018

BENJOLAN DI LEHER ITU RUPANYA LIPOMA

Khamis 11 Januari 2018 adalah tarikh termujanji kakSu selepas seminggu menjalani pembedahan. Memang lepas pembedahan hari tu kakSu tak da rehat langsung. Banyak urusan perlu diselesaikan. Dan mujur la kesan pembedahan tu tak la sakit pun. Kalau banyak gerak pusing-pusing leher baru la terasa denyut denyut.

Bagi yang tak tahu apa sebenarnya pembedahan kakSu tu boleh baca kat SINI.

Seawal 8 pagi kakSu gerak ke hospital Mahkota Medical Centre. Sampai jam 9.10 pagi terus mendaftar dan terus je dapat jumpa dengan Dr Tay Ah Bah. Rasa ingin tahu memang la menebal dalam fikiran. Apa la agaknya keputusannya. Bila Doc terangkan keputusan dan berikan laporan ujian tu, terkejut juga bila tertulis LIPOMA. Cepat cepat tanya doktor. Syukurlah , LIPOMA saja. Bukan LIMFOMA tau. Beza ejaannya sikit je tapi LIPOMA bukan kanser limfoma yang selalu kita dengar tu tau.

lipoma


Apa tu LIMFOMA? >>>>klik sini

Sekejap je doktor tu terangkan dan check bekas luka. Ok je luka tu. Dah kering dan sembuh dah pun. Berparut je la hitam. Sesi temujanji tu bertukar kepada kakSu pulak yang kena jawab soalan doktor tu. Sesi temubual tentang kerjaya kakSu pulak..hehe..nampaknya kakSu pula kena terangkan kerjaya sambung belajar akak tu kat doktor dan nurse tu..

Balik dengan rasa syukur . Sebenarnya kakSu memang dah agak benjolan tu bukannya merbahaya tapi menganggu. Sebab benjoplan tu makin hari makin besar. Kadang-kadang rasa sakit dan tegang mungkin sebab benjolan tu terkena urat urat saraf yang berdekatan. kalau time stress lagi la terasa tegang dan sakit sampai la ke kepala.

Korang nak tahu tak apa tu LIPOMA?

lipoma
Benjolan menghasilkan LIPOMA


Lipoma ni adalah pengumpulan lemak pada mana-mana bahagian kulit .  ia juga merupakan cyst. Biasanya terjadi di bahagian bahu, leher,dada, lengan dan belakang. Saiz boleh jadi sebesar kacang dan boleh membesar hingga beberapa sentimeter. KakSu punya LIPOMA sebesar 2.5 cm. Tapi  bila dia tumbuh dibahagian leher rasa risau juga la Sebab tanda tanda kanser LIMFOMA juga ada ketumbuhan pada bahagian leher. Lagipun mak sendiri ada sejarah kanser. So kenapa nak biar lama-lama benjolan tu. Biarla buang baru puas hati kanser ke bukan.


Bolehkan LIPOMA bertukar menjadi kanser?

Kata doktor , jika lipoma dirasai seperti getrah dan lembut maka selat la bukan kanser. Tapi kalau benjolan tu keras macam batu dan membesar dengan cepat maka ia mungkin kanser LIPOMAS (sarcoma)

Perlu ke LIPOMA dibuang?


Kata doktor, LIPOMA yang makin membesar elok la kalau dibuang. Sebab kalau dibairkan lama , mungkin akan menganggu aktiviti harian kita. Macam tu la apa yang kakSu rasa. Ia menganggu kerja seharian sebab rasa tidak selesa. Pembuangan LIPOMA kakSu hari tu melibatkan pembedahan dan siap di bius sepenuhnya. Sebab tempat tumbuhnya LIPOMA tu agak sulit sebab dileher. Kalau tumbuh dilengan mungkin bius separa kut.


Pembedahan buang LIPOMA


Apa apa pun syukurlah. Persoalan selama ni sudah terjawab. Dan syukurlah kakSu ada ambil insuran medical card dengan Prudential. Semua perbelanjaan dengan kos RM 5451.23 tak perlu dibayar.


operation lipoma


Kepada korang yang ada simptom simptom macam kakSu benjolan dileher ke kat mana pun elokla buat check up dan dapat nasihat doktor. Kadan -kadang kalau nasib kurang baik mungkin benjolan tu LIMFOMA

Alhamdulillah, sehingga sekarang ni tahap kesihatan kakSu masih baik dan syukurlah selama ni dengan asbab mengamalkan VIVIX dan vitamin vitamin shaklee, tahap kesihatan lebih baik.

Terima kasih kepada yang sudi membaca. Share jika entry ni bermanafaat untuk orang lain. 

Jika ingin ada yang mengalami masalah sama, nak kongsi pengalaman boleh hubungi kakSu di 010 879 8077

Thursday, 11 January 2018

PUNCA MASALAH KEBAS TANGAN DAN KAKI

Assalamualaikum. 
Nak cerita tentang suami kakSu . Dulu masa bujang memang dia seorang yang kurus kedengking. Badan pipih macam papan. Tapi bila usia semakin bertambah, hati makin senang ada isteri dan anak anak maka berat badan makin hari semakin bertambah. Makan pun memang ikut sedap tekak dan senaman memang jarang sangat la nak buat. Maklumla busy bekerja.


kebas kaki dan tangan

Bila usia semakin bertambah, badan mula cepat letih, selalu pening kepala dan pernah sampai satu tahap sakit dibahagian leher. Terasa tegang dan selalu sangat pening kepala. Masalah kebas kebas dibahagian kaki dan tangan mula terasa. 
Apabila buat pemeriksaan di klinik , kolestrol dalam badan suami kakSu memang tinggi. Perjalanan darah pun memang kurang elok. lagipun usia dah makin bertambah, kalsium dalam bdan pun makin kurang. Mula dari situ , barulah terasa nak jaga pemakanan dan bersenam. Alhamdulillah sekarang kolestrol dan berat badan masih terkawal.
Sebenarnya punca kebas tangan dan kaki ni berpunca dari banyak sebab. Jadi jika anda mengalami masalah kebas kaki dan tangan sila jumpa doktor dulu untuk tahu apa puncanya. Berikut adalah antara punca punca lain kebas tangan dan kaki yang mungkin anda diluar sana alami.
Rasa kebas ini terjadi kerana terdapat gangguan atau kerusakan pada saraf yang terlibat. 
kebas kaki dan tangan

9 SEBAB KENAPA KEBAS TANGAN DAN KAKI


1. Masalah urat saraf, Kecedaraan pada saraf akibat kemalangan ataupun terjatuh



2. Jangkitan pada saraf periferi seperti kayap


3. Carpel tunnel syndrome (saraf median tertekan dikawasan pergelangan tangan), ini terjadi ketika saraf median (men-sarafi ibu jari, telunjuk, dan jari tengah) terjepit pada terowong dipergelangan tangan sehingga menjadi kebas


4. Kerosakan saraf akibat bahan bertoksik seperti budaya merokok dan meminum minuman beralkohol dengan masa yang telah lama


5. Kencing manis dengan gula darah tinggi yang tak terkontrol lama kelamaan akan menyebabkan kerusakan pada saraf perifer dan akan merasakan rasa kebas dan tangan terasa dingin.


6. Adanya gangguan penyakit hati, ginjal, adanya kerusakan pembuluh darah, keradangan, tumor, ketidakseimbamgan hormon, dan kanser.


7. Gaya hidup yang tak sihat dengan mengambil makanan yang tak seimbang dan jarang bersenam.


8. Tubuh kekurangan vitamin. Vitamin e, b1, b6 dan b 12 dan niasin sangat penting untuk fungsi saraf yang sihat. Kekurangan b12 contohnya akan menyebabkan anemia pernisiosa. Merupakan penyebab penting dari neuropati perifer. Namun, terlalu banyak b6 juga akan menyebabkan kebas ditangan dan kaki.


9.Kekurangan darah, berat badan berlebihan, wanita menopouse, dan sesiapa sahaja yang kekurangan kasium.




Entry seterusnya kakSu akan kongsikan tips untuk atasi masalah kebas kaki dan tangan. Stay tune.




6 PEMAKANAN ELAK BATU KARANG TERJADI

Assalamualaikum

hari ni kakSu sambung lagi tentang batu karang. Batu karang terjadi apabila terdapat kepekatan yang tinggi bahan bahan tertentu dalam air kencing kita. Kepekatan yang tinggi tu menyebabkan terbentuknya kristal. Biasanya kepekatan tinggi ni berlaku pada orang yang kurang minum air atau dah dehidrasi. Batu karang atau kalkuli boleh ditemui di mana saja pada buah pinggang, ureter atau pundi kencing.

Selain menambahkan makanan yang tinggi serat dan mengurangkan protein haiwan, pengambilan garam yang tinggi juga boleh meningkatkan kehilangan kalsium daripada air kencing, yang turut menyumbang kepada pembentukan batu karang. 

Vitamin D meningkatkan penyerapan kalsium daripada usus dan pengeluaran kalsium dari tulang yang juga turut menyebabkan batu karang pada sesetengah orang yang mempunyai risiko. 

Disebabkan susu diperkaya dengan vitamin D, maka mungkin ini salah satu sebab kejadian batu karang kepada pengguna produk tenusu. Selain itu, kafein juga meningkatkan kalsium dalam air kencing.


Disini dikongksikan langkah mencegah batu karang

1. Minum air kosong dengan banyak
Minum air 2 hingga 3 liter sehari . Makin banyak minum air , semakin  banyak lebihan toksin keluar melalui air kencing. Ini mengelakkan mineral terkumpul dalam buah pinggang dan salur kencing

2. Jika melakukan aktiviti lasak, berpeluh dengan banyak, kita perlu minum lebih banyak air. Kerana air yang keluar melalui peluh , toksin tidak keluar melalui air kencing. jadi minerl akanberkumpul di buah pinggang atau saluran kencing.

3.  Besederhana dalam pemakanan . Buah buahan, sayur sayuran, kekacang, bijirin keledek atau coklat mungkin tinggi dengan oxalate jika dimakan secara berlebihan. Ia menggalakkan pembentukan batu karang jenis calcium oxalate.

4. Banyakkan makan kalsium dan kurangkan garam.
Ambil kalsium secukupnya . Ramai yang salah anggap kalsium adalah punca kepada pembentukan batu karang memandangkan salah satu jenis batu karang yang biasa dijumpai pada pesakit adalah Calcium Oxalate.

5. Kurangkan makan makanan yang ang kaya dengan purine seperti daging merah, makanan laut dan alkohol.

6. Pengambilan suplimen yang boleh membantu mengelakkan pembentukan batu karang.

Vivix adalah suplemen anti radang yang sangat baik untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas yang boleh menyebabkan pembentukan batu karang. Vivix juga suplemen anti penuaan yang terbaik di dunia yang terbukti boleh mengurangkan risiko penyakit kronik.
RAWATAN BATU KARANG



B-Complex ini bersifat anti stress dan menenangkan . Ia membantu menurunkan bahan oksalat (oxalate) yang membentuk batu karang

Vitamin C Sustained Released ini juga diambil suami untuk meningkatkan keasidan dalam urin kerana batu karang tidak mudah terbentuk dalam urin yang berasid

RAWATAN BATU KARANGOstematrix ini memang perlu untuk mencukupkan jumlah kalsium dalam tubuh agar dapat mencegah tahap oksalat meningkat sekiranya pengambilan kalsium tak mencukupi. Tak perlu bimbang kerana magnesium yang terdapat dalam ostematrix ini bertindak sebagai pemangkin untuk memastikan penyerapan maksimum kalsium oleh tubuh.
Jika vitamin c digabung dengan magnesium citrate dan vitamin B6, pencegahan batu karang adalah lebih 


Alfalfa complex ini sesuai untuk mengurangkan infeksi dan inflamasi yang berlaku akibat batu karang. menyinkgirkan toksin dan asid urik dari badan.

RAWATAN BATU KARANG



Performance Drinks Shaklee . Kandungan sitrat di dalamnya membantu mencegah batu karang disamping mencukupkan jumlah air yang diperlukan oleh tubuh dalam sehari. Performance drink tidak mengandungi gula.

RAWATAN BATU KARANG




Saya juga salah seorang daripada pesakit batu karang. Alhamdulillah dalam tempoh sebulan mengamalkan vitamin shaklee saya tidak lagi di serang penyakit batu karang. KLIK SINI

Saya boleh bantu anda yang ada masalah yang sama untuk menghilankan  batu karang dan mengelakkan dari batu karang muncul semula


SUHAILA 0108798077



Saturday, 6 January 2018

KOMPLIKASI BATU KARANG MEMBAWA KEPADA KEROSAKAN BUAH PINGGANG

Batu karang adalah kristal yang terbentuk akibat daripada kepekatan air kencing yang tinggi yang terbentuk samada dalam ureter, dalam buah pinggang atau di pundi kencing.

Batu karang yang terbentuk di buah pinggang atau ureter menyebabkan halangan air kencing untuk mengalir. ini menyebabkan jangkitan kuman pada buah pinggang atau boleh membawa kepada pembentukan nanah. Akhirnya jangkitan ini masuk kedalam darah dan pesakit akan mengalami masalah dan perlu dirawat segera. Mereka perlu mendapatkan antibiotik dan halangan air kencing yang mengalir di atasi dengan memasukkan tiub kedalam ureter atau tiub kedalam buah pinggang untuk alirkan air kencing yang telah dijangkiti kuman. 


halangan yang kronik akan menyebabkan kerosakan buah pinggang. Jika halangan tersebut berlaku di kedua-dua belah buah pinggan, maka pesakit akan mengalami kegagalan buah pinggang. 

Batu karang di pundi kencing juga boleh menyebabkan jangkitan kuman. Batu ini menghalang dengan tersekat pada pangkal pundi kencing.Dalam situasi ini, pesakit tersebut akan menghadapi kesukaran membuang air kecil dan terdapat pengumpulan air kencing. Jika ia berlaku untuk tempoh yang lama tekanan kebelakang mungkin akan memberi kesan kepada ureter dan buah pinggang yang akan menyebabkan kegagalan buah pinggang. Otot pada pundi kencing yang gagal mengeluarkan halangan tersebut akan meregang dan kemudiannya menjadi kegagalan otot. Ini adalah penting kerana pesakit mungkin tidak dapat mengeluarkan air kencing dari pundi kencing biarpun batu tersebut telah dikeluarkan.

Jika batu karang kurang dari 4mm , ia akan keluar sendiri. Tetapi pesakit perlukan rawatan jika batu tidak keluar dan menyebabkan kesakitan. batu boleh membesar dan kompilaksi seperti jangkitan kuman akan berlaku. Fungsi buah pinggang akan semakin lemah dan akhirnya rosak.

Extracorporeal Shockwave Lithotripsy (ESWL)

pembuangan batu dengan cara menggunakan gelombang yang dikeluarkn oleh mesin yang akan  menembusi badan pesakit dan memecahkan batu kepada ketulan kecil. Serpihan kecil akan keluar melalui air kencing. X-ray digunakan untuk kesan loaksi batu karang tersebut. Cara ini sesuai dikalankanuntuk batu karang yang kurang dari 2 cm dan berada di dalam ureter .Ini adalah prosedur pesakit luar dan biasanya pesakit akan diberi suntikan penahan sakit dan ubat tidur. Batu yang lebih besar memerlukan beberapa kali siri rawatan.
Kesan lebam mungkin boleh dilihat di bahagian belakang. Lazimnya terdapat kencing berdarah, kadangkala pendarahan ini akan menyebabkan darah beku yang besar di sekeliling atau di dalam buah pinggang. Jika terlalu besar, ia akan menekan buah pinggang. Jangkitan boleh berlaku dan pesakit akan demam dan sakit belakang. Serpihan batu itu mungkin tidak keluar kesemuanya dan akan membentuk jalur yang menghalang ureter. Oleh kerana itu tiub akan dimasukkan untuk mengeluarkan air kencing dari pundi kencing dan buah pinggang sebelum ESWL.




Penjagaan Buah Pinggang>>>>>>KLIK SINI
Percutaneous Nephrolithotomy

Hirisan kecil akan dilakukan pada belakang pesakit di bahagian pinggang untuk memasukkan alat berteleskop. Batu karang dilihat dan dipecahkan dengan laser, ultrasound atau angin. Di akhir rawatan, pesakit akan ada tiub sementara untuk mengalirkan air kencing . Pesakit perlu dibius penuh dan sesuai untuk pesakit yang saiz batu karangnya lebihj dari 2 cm dan gagal ESWL. Komplikasi mungkin berlaku dengan jangkitan kuman dan pendarahan semasa rawatan. 


Ureteroscopy
Prosedur ureteroscopy melibatkan memasukkan sejenis alat melalui urethra, pundi kencing dan ke dalam ureter. Batu karang akan dipecahkan, dikeluarkan dan tiub sementara akan dipasang dalam ureter untuk mengeluarkan air kencing. Prosedur ini dilakukan dengan bius penuh dan sesuai untuk batu karang dalam ureter yang besar, tidak dapat dilihat dengan x-ray atau gagal dipecahkan dengan ESWL. Komplikasi yang biasa termasuk kecederaan pada ureter, jangkitan dan pendarahan.


Pembedahan Terbuka
Ini jarang dilakukan sekarang kerana kebanyakan batu boleh dikeluarkan dengan cara yang lebih mudah. Untuk pesakit yang mempunyai batu karang yang besar, ia masih lagi menjadi pilihan. Kadangkala apabila buah pinggang dengan batu karang ini menjadi berparut dan tidak berfungsi dengan baik, ia akan dikeluarkan. Masih lagi ada peranan pembedahan terbuka untuk membuang batu karang yang besar.

CARA PENJAGAAN BUAH PINGGANG SENDIRI





Hubungi KakSu
0108798077

Thursday, 4 January 2018

2 DAY ONE NIGHT IN MAHKOTA MEDICAL CENTRE

Asslamualikum. selamat sejahtera semua.

3rd Januari and 4th Jan 2018

Masih belum terlambat nak ucap Selamat tahun baru 2018 kepada semua.
 kan ..hehe

kanser limfoma

Sebelum tu kakSu minta maaf sebab dalam 2 hari ni agak lewat nak pm dan nak balas message customer dan kawan-kawan. Dan maaf tak dapat nak jawab dulu apa yang berlaku pada kakSu dalam dua hari ni.

Ramai yang bertanya kenapa kakSu warded kan. Selagi belum dapat result memang susah nak ditarangkan apa sebenarnya sakit ni.
kanser limfomakanser limfoma

Daftar masuk wad


Sebenarnya saya tak sakit pun. Tapi ada masalah sikit pada bahagian leher di bawah telinga ada ketumbuhan dan dia bengkak sebesar 2.3 cm. Bengkak dah lama. Time stress kepala jadi sakit dan tengkuk ke bahu pun mudah sakit juga kalau over dose kerja. Dulu benjolan tu kecik jer. Lama-lama nampak saiznya semakin membesar.
kanser limfomakanser limfoma



Last year disember 2017 dah buat appointment dengan doktor untuk buat pembedahan. Bila dah bedah baru la kita tahu apa yang ada kat dalam benjolan tu. Dalam hati memang ada perasaan risau, maklumla sekarang ni macam macam penyakit pelik pelik.

Yang paling risau sekali ialah takut itu petanda kanser limfoma. Kanser limfoma juga ada simptom benjolan pada kelenjar dileher. Selepas dapatkan nasihat doktor, beranikan diri untuk buang. Biar kita lihat sendiri hasil operation tu kata apa. So tak da la nak teka teki lagi. Hati mana tak risau kalau ibu sendiri juga dah ada sejarah kanser. nauzubillah.

Rabu seawal jam 9 pagi dah sampai ke hospital Mahkota Medical Centre selepas pembedahan ni dah disahkan di cover oleh Insuran Prudential.  Sampai sana settlekan masuk wad. Tapi rupanya sebelum operation memang kena puasa. Mana la kakSu tahu kena puasa. Dah minum esp dan kuih pagi tadinya hihi..Maka hari ni duduk macam kat hotel berehat di katil. Tapi sebelum tu nurse ambil darah, check tekanan darah, buat x ray dulu. Settle semua jam 11 pagi. Kebetulan pulak Dr Tay ada operation 3 hari ni. So kenalah sambung pada 4hb esoknya.
kanser limfoma

kanser limfoma
Alhamdulillah, hasil x ray okey

Dari 11 pagi sampai la kemalam duduk lepak makan tidur kat sini . Tinggal sebilik dengan nenek 91 tahun yang kena jangkitan kuman pada paru-paru. Tak tau dah nak buat apa sorang-sorang so tulis la blog, edit video la bagai. Tidur je terus jam 10 malam. Malam ni dah kena puasa.

Bangun pagi nurse datang bagi baju untuk operation. 8 am uruskan masuk bilik pembedahan. Sebelum tu terpaksa kira semua duit dalam hand bag satu demi satu . Punya la banyak bawak duit. Dah  macam macam sampul dalam ni. Duit aktiviti Math Tari UKM pun hadoo..beg doremon betul. Tak sempat nak simpan kat rumah. Siap semua laptop dan barang barang berharga di dalam peti besi. Boleh tahan prosedur keselamatan dia kat sini.
kanser limfomakanser limfoma

Makan sebelum kena puasa 12 malam

Naik kerusi roda ditolak  pergi ke bilik pembedahan. Alamak ai..berdebar debar pulak bila nurse tolak naik kerusi roda ke bilik bedah. Maklum la seumur hidup tak pernah masuk bilik bedah. bersalin 5 anak semua normal. DOktor dan nurse lalu lalang depan kita, memang terkenang-kenang waktu nak beranak dulu..hehe

Masuk dulu bilik pertama, setting ubat , masuk air la bagai. Pakar bius pulak ada emergency, so delay kejap. Bila pakar bius dah sampai baru masuk bilik bedah . Terbaring sambil menyedut wap . Busuknya, tarik nafas sambil terbatuk batuk. Tak sampai seminit kut terus je quyubbbb..tak sedar apa dah.

Tup tup sedar, nurse kata , kak akak dah siap dah. Buka mata ye. Eh..cepatnya..tapi dia punya mabuk  kata pakar bius Dr Wong,  macam minum arak 2 botol..haha..memang mabuk gila. Tak sedara diri. Dorang bawa masuk wad semula terus tertidur. Sampai la nurse datang nak ambil tekanan darah baru tersedar dah jam 3 petang. Cepat cepat pergi mandi. Tekak terasa nagat perit dan batuk. Cepat cepat togok vivix yang ada siap sedia dibawa dari rumah.

Dr Tay Ah Ba datang terkejut dia tengok kakSu. " eh dah sihat ke? tak sakit?" haha. Memang masih pusing lagi kepala ni tapi tak sakit , belum terasa apa apa pun kat bahagian bedah tu. Maybe ubat bius  masih ada, tak sakit la.Sepatutunya kena tidur lagi semalam. Nak habiskan masuk antibiotik . Tapi kakSu minta keluar juga. Maklumla banyak kerja lain tergendala. 

Oh rehat kat rumah je la..Rehat ke? of koz tak sempat nak rehat-rehat lagi dah. appointment nanti kena datang semula untuk tahu details , apa sebenarnya ada dalam benjolan tadi.
kanser limfoma

Dr Tay Ah Ba

Kata doktor, secara amnya dia tengok ketulan tu tak ada yang merbahaya. Tapi apa apa pun result nanti kena terima dengan seadanya.Semoga tak da da pa2 yang pelik pelik.

So sebelum keluar wad ni sempat la nak tulis entry ni. Pesanan Kak Su pada semua. Jagalah kesihatan ye. Amalkan pemakanan sihat, bersenam. Dan kalau ada benda benda pelik wujud kat badan kita usah dibiarkan lama lama. Cepat cepat buat check up dengan doktor. Kalau kita dapat kesan awal, mungkin masih boleh diselamat berbanding dah kronik. So beware dengan perubahan pada diri sendiri.Jangan takut nak buat rawatan. Rawatan awal kos lebih rendah berbanding rawatan last minute yang mungkin belanja lebih besar. Dan mungkin waktu  sakit kita  dah kronik, sukar lagi untuk kembali pulih.

Satu lagi pesanan, ambilah insurans medical card. Rawatan di hopital kerajaan akan ambil masa yang lama, sebab terlalu ramai yang menanti giliran . Jangan sampai kita dok tunggu giliran, penyakit kita dah sampai tahap kronik dah. So nak buat medical car prudential boleh cari kawan kakSu , Herny.

Sekian saja cerita KakSu hari ni. Result akan diketahui pada 11 jan 2018 nanti. Terima kasih atas doa semua untuk kakSu. Semoga kawan kawan semua juga sentiasa sihat . Sihat itu nikmat yang tida tolok bandingnya.

Bye...

Wednesday, 3 January 2018

MINUMAN PEMBERI TENAGA UNTUK IBU IBU YANG BEKERJA DAN SURIRUMAH

Orang perempuan tak kira la yang surirumah sepenuh masa atau yang bekerja, mula dari celik  mata sampai la pejam semula nak tidur, kerja tak pernah habis. Dari pagi nak siapkan sarapan anak-anak nak sekolah. Basuh kain sidai kain, kemas dapur kemas bilik air, sapu rumah ,gosok baju semuanya kena buat. Sampai satu tahap dah rasa seharian dok asyik buat kerja je. 



Tengahari anak dan suami nak balik makan, pun kena masak lagi. Dah makan kena mengemas . memang tak kering tangan ibu ibu ni. Itu surirumah. Kalau ibu bekerja pulak, bangun pagi dah siap siap nak pergi kerja, macam tangan sotong nak handle macam macam benda. Di pejabat kerja pun boleh tahan banyaknya. Balik kerja dah nak berkejar ke dapur nak masak, dan sebagainya.

Nak layan anak , nak layan suami. Sampai satu tahap, tenaga dah tak da dah. Mata maca ada gam sampai nak buat apa pun dah tak mampu. Kepala mula pening , stress lepas tu mula la nak mengamuk. Habis semua anak dan suami sekali kena marah.

Itu semua normal. letih sebab banyak guna tenaga untuk otak bekerja dan fizikal kita juga bekerja. Keletihan melampau makin parah bila ibu ibu tak sempat nak makan makanan yang seimbang. Tak pernah sempat nak bersenam. Makin hari makin gemuk sebab nak cepat, makan je makanan ringan. 

Di sini kakSu nak share dengan ibu ibu semua macamna kakSu boleh dapatkan tenaga seharian disamping boleh kekalkan berat badan normal. Kerja kita lebih efektif kalau otak kita dapat tenaga dan macam macam benda kita boleh buat. Bukan tu saja, kulit pun boleh makin cantik walaupun umur kita semakin meningkat. Tenaga penting untuk kita elak dari stress, boleh buat amal ibadat dengan lebih baik...jom dengar perkongsian ni.


Tuesday, 2 January 2018

TRIP PALING BEST DI TAHUN 2017

2017 dah berlalu. Memang banyak kenangan suka duka. Kenangan kegagalan dan kejayaan.

Trip terbaik 2017

Yang mana baik2 tu kena diteruskan yg buruk tu bagus juga untuk dijadikan pengajaran dan muhasabah diri.

Antara kenangan yg best di tahun 2017 ialah kenangan pergi TRIP..

Sejak cuti belajar ni, ada peluang nak pergi trip dengan kawan2. Trip "menyelam sambil minum air". First sekali trip di tahun 2017 ialah Kundasang Sabah. Yang ni join kawan2 sekelas. Kundasang ni memang tempat yg kakSu teringin sangat nak pergi. Sebelum kesana pernah letak gambar Gunung Kinabalu dan Kundasang kat wall laptop. Hari hari bila tengok sambil niat dlm hati nak pergi.

Akhirnya Allah makhbulkan. Cantiknya bumi ciptaan Allah. Pulau Manukan, Pulau Tamutik,Gunung Kinabalu, Kundasang cantik sangat.

Trip terbaik 2017




Trip terbaik 2017Trip terbaik 2017


Trip terbaik 2017


Next trip ialah ke Solo dan Yogjakarta. Settle seminar di Solo, kami nikmati keindahan tempat2 menarik di Yogjakarta.

Pulau Timang yg sangat cantik, pengalaman naik gondola di atas air laut yg ombaknya besar, meluncur pasir di Gomok Pasir, menghayati keindahan Kalibiru. Posing maut di Pinus Yogjakarta, shopping di Milioboro. Melihat keindahan Gunung Merapi dan macam macam lagi.

trip jogjakarta    trip jogjakarta

trip jogjakarta


Penutup 2017 adalah trip paling best. Sebab trip ni kakSu dah impikan selama 3 tahun. Trip free dengan shaklee. Alhamdulillah kerja keras selama ni Allah balas dgn trip naik Cruise bersama leader2 hebat di seluruh Malaysia. Teruja sangat sebab first time apat join dan rezeki kakSu kali ni bila shaklee bawa ke negara2 luar sekitar Malaysia. Kami round ke Langkawi, Penang dan Phuket.

              Libra cruiseLibra cruise 



Libra cruise


             Libra cruiseLibra cruise


Libra cruiseLibra cruise





   Libra cruiseLibra cruise


Libra cruise


                 Libra cruise


Libra cruise



Pengalaman naik cruise dengan layana  mewah, posing ala ala Titanic atas cruise dengan suasana yg sangat2 cantik. Makanan yok sah cakap la, mabeles..

Pengalaman travel ni buaykan kakSu lebih bersemangat. Semnagt utk kerja lebih kuat. Nak kumpul duit banyak2 sebab nak juga bawa anak2 dan family pergi trip ni.

Sebelum trip tak pernah fikir utk simpan duit utk jalan2. Semua simpan utk tempat lain. Tapi lepas ni duit bonus dan duit gaji wajib simpan 20% utk trip saja.

Lepas habis trip dgn cruise tu memang semangat lain macam. Teruja dgn leader2 hebat disana. Ternyata nak berjaya bukannga mudah. Bukan setakat cakap dimulut tapi bertindak.

alhamdulillah..walaupun busy dengan nak siapkan tesis, bisness tetap jalan. Alhamdulillah next. trip ke Bangkok tahin 2018 sudah dekat dengan kelayakan. Doakan kakSu ye.
Libra cruise

Sekarang ni, vision board kakSu dah ada list utk next next. trip.. semoga Allah permudahkan..

Subscribe Blog Suhaila