Thursday, 22 September 2016

SIAPAKAH YANG BERISIKO KANSER PAYUDARA?

Sebelum ini saya telah kongsikan tentang tanda-tanda kanser payudara.Kali ni saya nak kongsikan pulA siapakah yang berisiko untuk mengidap penyakit kanser payudara.

Tiada siapa tahu punca yang jelas berlakunya kanser payudara. Bagaimanapun kajian menunjukkan beberapa faktor risiko boleh memungkinkan seseorang itu mengalami kanser payudara.


FAKTOR RISIKO KANSER PAYUDARA

1.FAKTOR USIA

 Kemungkinan untuk mendapat kanser payudara semakin tinggi bila wanita semakin berumur.

Penyakit ini jarang dialami oleh wanita sebelum menopaus.Wanita usia 40 tahun keatas adalah lebih berisiko

2.SEJARAH  INDIVIDU PERNAH  KANSER PAYUDARA

Seorang wanita yang mengalami kanser payudara di sebelah payudara mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat kanser payudara di sebelah satu lagi.

3.SEJARAH KELUARGA

Seorang wanita berisiko tinggi untuk mendapat kanser payudara sekiranya ibu, saudara perempuan atau anak perempuannya mengalami kanser payudara.

4.PAYUDARA MENGALAMI PEURUBAHAN TIDAK NORMAL

Beberapa peratus wanita mempunyai sel di payudara yang tidak normal.

Contohnya Atypical hyperplasia atau Lobular carcinoma in situ merupakan sel-sel abnormal di payudara yang mempunyai risiko tinggi mendapat kanser payudara.

Perubahan genetik: Perubahan pada gen-gen tertentu (BRCA1, BRCA2 dan yang lain).

Wanita yang berada di kalangan keluarga yang mengalami kanser payudara boleh menjalani pemeriksaan genetik untuk mengetahui perubahan pada gen-gen tertentu.

5.KESUBURAN DAN SEJARAH HAID

Semakin berumur seseorang wanita semasa memperoleh anak pertama, semakin tinggi risiko untuk mendapat kanser payudara.
Wanita yang mengalami haid pada umur yang terlalu awal (sebelum 12 tahun), putus haid di usia lewat (selepas umur 55 tahun), atau tidak mempunyai anak juga mempunyai risiko untuk mendapat kanser payudara.

6.MENGAMBIL TERAPI HORMON

Mereka yang mengambil terapi hormon menopaus melebihi lima tahun berkemungkinan mendapat kanser payu dara.

7.BANGSA

Kanser payudara lebih kerap berlaku di kalangan mereka yang berkulit putih daripada bangsa Asia atau Afrika.

8.OBESITI SETELAH MONOPAUS

Setelah menopaus, mereka yang obes (terlalu gemuk) berkemungkinan besar mendapat kanser payudara yang lebih tinggi.

9.KURANG AKTIVITI FIZIKAL

Wanita yang tidak aktif langsung sepanjang usianya mengalami risiko yang tinggi untuk memperolehi kanser payudara.

10.MINUMAN ALKOHOL

Beberapa kajian menunjukkan wanita yang meminum arak berisiko tinggi untuk mendapat kanser payudara.

Wanita yang mengalami tanda-tanda di atas perlulah mendapatkan pemeriksaan doktor sebelum menjalani pemeriksaan yang lebih lanjut. Biasanya ketulan yang lembut, licin, bulat dan boleh bergerak-gerak adalah tidak merbahaya atau benigna.

Ketulan yang tidak jelas bentuknya, melekat di dalam tisu payu dara selalunya berkemungkinan besar adalah kanser.

IMBASAN MEMOGRAM KANSER PAYUDARA

Jawapan disediakan oleh Pakar Perunding Bedah,Jawapan disediakan oleh Pakar Perunding Bedah, Dr. Ab. Shukor Md. Noh

Artikel Penuh:UTUSAN ONLINE 




APAKAH TANDA-TANDA AWAL KANSER PAYUDARA?

Berapa ramai dikalangan wanita yang sangat peka dn perubahan pada payudara anda? Korang pernah tak check setiap hari kalau-kalau ada ketulan ke atau tanda-tanda pelik kat payudara?Dulu saya pun tak amik kisah tentang kanser ni.Tapi bila ibu saya sendiri mengidap dan meninggal kesan dari penyakit bahaya  ni ,saya jadi agak prihatin.Dan saya dah pernah buat ujian memogram.


Kalau korang belum tahu sebenarnya kanser payudara merupakan penyebab utama kematian  di kalangan wanita Malaysia.Jadi untuk mengelakakn agar diri kita penyumbang dari kematian tu elok la kalau kita dapat kesan dari peringkat awal.
Jom kita tengok apakah tanda-tanda awal kanser payudara


Tanda-tanda awal kanser payudara



Wanita harus peka kepada perubahan yang berlaku pada payudara dan puting.


* Perubahan rasa di payudara atau puting


* Ketulan atau perubahan ketebalan di payudara atau bawah ketiak


* Puting payudara yang terasa tegang dan sakit


* Perubahan dilihat pada payudara atau puting


* Perubahan saiz dan bentuk payudara


* Puting payudara terperosok ke dalam


* Permukaan kulit payudara, sekeliling puting, atau puting bersisik, merah atau bengkak. Permukaan kulit boleh kasar atau berliang seolah-olah seperti permukaan oren.




Walaupun kanser payudara di peringkat awal biasanya tidak menyebabkan kesakitan, kita harus  berjumpa dengan doktor atau kakitangan perubatan yang berkelayakan sekiranya berasa sakit pada bahagian payudara  atau tanda-tanda tersebut tak  hilang.



tanda awal kanser

Jika anda mengalami symptom seperti diatas sila segera berjumpa doctor.Anda juga boleh mencuba rawatan alternative.Klik DISINI



Tuesday, 20 September 2016

KENAPA MAKAN SET KURUS TAPI TAK KURUS KURUS?

Kenapa makan set kurus shaklee tapi tak kurus2?

Meh nak jawab...

Ko makan set kurus mana la ko nak kurus.

1..orang makan esp pengganti roti canai ..teh tarik..ko dah  makan esp tambah roti canai tambah teh tarik...๐Ÿ˜„

2.ko makan omega tapi ko telan sup ekor 3 kali tambah dan nasi 2 pinggan..๐Ÿ˜„

3.ko.makan alfala..herblax ..lecithin tapi roti ko hentam..pisang goreng ko hentam, air gas ko hentam..

Apa? Hilang nikmat makan?

Ala..kalau ye pun nak makan semua tu bukan tak boleh..boleh jer..tak yah la makan berlebihan..roti canai seminggu sekali..elakkan kuah banjir..

Sup tanpa lemak berlinang..

Air manis..sikit2 cukup la..amik air kosong banyak2..cepat kenyang..

Jawapan anda makan set kurus shaklee tak kurus  pasti SALAH jika anda amalkan DETOX cara shaklee..

SUPLIMEN BUKAN ADA  BAHAN KIMIA KURUSKAN ORANG TAU....shaklee is from natural sources..

Ai yang berat badan ideal pun buat DETOX berat turun ..susah nak naik2 tau..sampai rini..naik dan turun dengan jayanya...BUATLA DETOKS BARU PERCAYA..


p/s ..itu semua menjawab persoalan ai yg dulu2... sebelum kenal DETOX SHAKLEE..

Jangan ko nak aspect lemak ko yg berlapis boleh meleper dalam masa sebulan tanpa jaga pemakanan tau๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ(aku la tu)

Cara nak kurus


K BYE BYE...

KANSER MEMBAWA MAUT

Sebut je tentang kanser, memang kecut perut saya tau.Penyakit ni memang membawa maut  jika tidak dirawat dari peringkat awal.Penyakit ini kanser ini juga yang menjadi penyebab kepada pemergian arwah ibu saya.

Catatan pengalaman ibu saya telah saya kongsikan  dalam entry saya yang lalu.Untuk mengetahui kisah bagaimana ibu saya ,seorang pengidap kanser payudara dari awal kehadiran kanser hingga ke punghujung nyawanya boleh klik sini.Alfatihah buat ibu saya Napsah binti Harun.


Kanser

APA ITU KANSER?


 KANSER adalah penyakit akibat ketidakseimbangan replikasi dan tindak balas sel dalam badan.Biasanya sel ini akan bertambah mengikut aturannya bagi membolehkan tumbesaran badan dan pemulihan badan selepas berlakunya kecerderaan.

Namun ada kalanya sel ini bertambah secara tidak normal menyebabkan berlakunya ketumbuhan tidak normal atau juga dikenali sebagai tumor.
Tumor boleh dikategorikan sebagai bukan barah (benign) ataupun barah (malignant). Tumor bukan barah tidak merebak ke bahagian tubuh badan atau organ yang lain. Barah pula terdiri daripadasel-sel barah yang sekiranya tidak dirawat boleh merebak ke bahagian tubuh badan yang lain. 
Sel barah boleh merebak ke organ yang lain menyebabkan komplikasi sistemik. Komplikasi dan kehilangan fungsi multi organ akan menyebabkan kematian.
KANSER

Kanser bermula apabila sel yang sihat semakin rosak dan mula bertambah tanpa kawalan

Monday, 19 September 2016

SEBAB KENAPA ANDA PERLU JOIN GROUP KAMI

Sebab anda perlu join team GMF
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Bisness shaklee

Mungkin ada dikalangan anda tercari -cari siapakah mentor terbaik untuk anda maju dalam bisness full time or part time.Meh akak senaraikan apa kelebihan yang korang akan dapat bila join team kami

๐Ÿ‘˜Leader hebat Noorazmiah Mohamad yang sangat berpengalaman membimbing kami dari tak tahu apa2 kepada menjadi.leader
๐Ÿ‘˜Team GMF telah menghasilkan lebih dr 12 orang leader
๐Ÿ‘˜Kesemua ahli team GMF telah mendapat bonus bulanan dan ada yang mencecah 4 ke 5 angka
๐Ÿ‘˜kelas-kelas yang dianjurkan tidak perlu anda bergerak jauh jauh ..kami ada kelas on line produk ,kelas blog dan marketing dan kelas kelas rahsia..(dah join baru tahu)
๐Ÿ‘˜ukhwah antara kami umpama adik beradik..susah senang kami bersama saling membantu dan menyumbang idea
๐Ÿ‘˜jika anda ingin memulakan jualan anda tak perlu keluarkan modal ribuan ringgit atau membuat punjaman kerana kami dibantu dengan stok jualan sebagai modal awal
๐Ÿ‘˜jika anda lemah semangat ..down  atau problem bisness anda takan dibiarkan keseorangan pastinya anda akan dibantu pulikan semangat.don worry.cewahh..
๐Ÿ‘˜kami ada group lebih besar group ireach family yang menganjurkan berbagai aktiviti yang sangat awesome sampai boleh bawa dalam mimpi..hihi..
๐Ÿ‘˜kami perlukan lebih dari 70 ahli sebagai wakil disetiap daerah adan negeri..

Jika anda penganggur,surirumah,students IPT,pekerja atau sesiapa sahaja yang mahu dibantu dengan pendapatan bulanan pilihan anda sendiri jangan malu malu hubungi akak ..Untuk pengetahuan anda akak sendiri adalah seorang guru dan sedang menyambung pengajian dalam master pendidikan ada kepakaran untuk membantu anda yang bekerja dan ingin buat kerja part time...
Hubungi akak segera tau
010.879.8077

#shakleeukm #tsunamishaklee #8cellent #shakleemelaka #shakleesungaiudang #shakleebangi

Saturday, 17 September 2016

TIPS PENJAGAAN KULIT IBU BEKERJA

Tips penjagaan kulit..

1.cuci muka setiap hari terutamanaya sebelum tidur..kalau saya..dah tentunya pilih pencuci muka nutriwhite..pencuci muka yang bebas paraben...pencuci muka ni tahan 6 ke 7 bulan tau...terasa sangat lembut kulit lepas guna.
Sebab tu saya terus setia dengan nutriwhite..

2.Skrub kulit..
Tujuannya nak bung sel-sel mati kat wajah tu...gunala make up remover..make up remover ni bukan setakat nak buang makeup tapi sel2 mati pun boleh keluar sekali..makeup remover ni boleh guna setiap hari..boleh juga ganti pencuci muka...sangat lembut pada kulit..

3.pakai pelembab
Kulit pun nak dibelai2 tau..nak kulit lembab..oleskan setiap hari dgn pelembab ...ofkos la saya pilih pelembab enfuselle..kulit tak mudah kedut..kalau kulit kering
.mudahla nampak.kedutan2 halus..

4.uv protect
Jangan ingat uv protect ni pakai bila keluar rumah je tau..dalam rumah pun pakai..sebab masak pun panas..haaa..kena pakai juga tau..

5.Penjagaan dalaman
Kita boleh amalkan penjagaan dalaman ..makan vitamin utk kulit..vitamin c..vitamin e..vivix..esp..
Dari dalam lahirkan kecantikan luaran..

Shaklee bekalkan penjagaan dalaman dan luaran selamat lagi   erkesan

Nak tau lebih lanjut..boleh kita chit chat..
.
0108798077
#gmftsunami
#gmfbackotrack
#tsunamishaklee

IREACH SUPERSTAR AWARD 2016

IREACH SUPERSTAR AWARD 2016
-------------------------

Alhamdulillah..selamat sampai rumah..
Kami semua baru je balik dari program  iReach Superstar Award..

Hari ni semua kami pakai baju rayeee...haha..walaupun raya dah habis....rare tak?tak pun...sebab kami memang extraordinary..

Apa yg bestnya program ni?

Reward kepada mereka2 yg telah berjaya dlm pertndingan yg ireach anjurkan..

Sharing dari teman2 yg telah berjaya  dalam kategori masing2..

Cabutan bertuah..untungla Anjung Raudhah dgn NoorAzmiah Mohamad dapat beg besar dr Olando gitew tau..
Sib baik hakak tak boikot anjung raudah tau..kalau tak kena hang balik naik LRT..๐Ÿ˜›

Hasil dr sharing2 dorang tu..memang sangat bgi inspirasi kat hakak tau..huhu..bukan senang nak senang tapi semuanya tak mustahil...seronok ada kat sini..semua aura2 positif dorang terserap dalam otak...happy sangat..

Semoga #ireach boleh buat selalu camni..nnti hakak pula yg jadi superstar tu tau...

Kalau korang nak join group hebat macam kami jom la..kita akan diajar dr zero sampai jadi hero macam mereka...
Yang penting anda MAHU dan MINAT..

SU
010-8798-077

#tsunamishaklee
#gmftsunami
#gmfbot

Dah makan vitamin tak perlu bersenam ke?

Terkenang pulak zaman zaman mendaki hari tu..ni salah satu aktiviti riadah akak..ni bersama group ireach..sekali sekala ..tapi aktiviti wajib akak berzumba setiap hari ahad kat sekolah dengan geng mak mak..

Vitamin bantu untuk bekalkan nutrisi yang tidak cukup kepada tubuh badan. Contohnya protein harian kita hilang akibat cara memasak kita yang menyebabkan protin hilang..jadi kita perlu protin dari suplimen.Vitamin c tak dapat dihasilkan oleh badan.Jadi kenalah ambil buah buahan kaya vitamin c..tapi mampuke kita makan 7 biji vitamin c sehari utk dapatkan vitamin c yang cukup untuk sehari?

Bila dah dapat bekalan vitamin badan kita juga oerlukan senaman atau aktiviti kecergasan.
Kalau makan vitamin bebanyak tak bersenam pun tak leh gak kan....so kena la makan makanan seimbang juga..kalau dah busy sangat tak sempat nak beriadah,jadila kalau swminggu dapat bersenam 2 jam dari tak da langsungbjan..

Jom cergas cergas mak mak gojes sekalian..hihi๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

#tsunamishaklee
#gmfbot
#gmftsunami