Sunday, 30 March 2014

JANGAN BACA BUKU NI KALAU....

Jutawan mlm..
Buku ni memang lain dari yang lain..penceritaannya berdasarkan pengalaman penulis..muhammad naquib hussain...baru baca pengenalan pun dah teruja nak baca lagi..lagi dan lagi...
Sampai dibaris2 ayat tertentu tiba2 aku rasa sebak dan menitiskan air mata(nasib baik tak da owg nampak)..
Saya seolah2 dibawa kedalam cerita ini..bukan setakat cerita biasa..tapi sangat menusuk tersusuk (bukan susuk) kalbu...
Antara ayat2 yang menarik perhatian saya
"malaysia terlampau kaya..kerana terlampau mewah..kadang2 otak kita beku..tak kreatif.tak boleh fikir cara2 nak baiki taraf hidup"
Lagi best...
Korang nak bisness mesti nak dapat banyak duit kan???  kalau itu la cita2 korang..maka ramailah akan excident..cedera parah..luka..dan mungkin juga mati dalam perjalan untuk mendapat kekayaan duit tersebut...duit umpama "kampung."...dah lama sedia ada.tak akan lari..setia menunggu..yg bisness sibuk nak kejar tu pasal ada yg kiok sebelum sampai balik "kampung"
Habis tu nak bisness nak kejar apa?
Tak kan nak rugi?
Ya...anak mau tidor..so to be continue...

Pokok rambutan....menjadi perbandingan

 

Saturday, 29 March 2014

Dahsyatnye

pelik tapi benar...korang nak tau..ni la nany i...nenek
muda..berkobar-kobar coaching anak cucu yg lebih tua dari dia..itulah gelaran2 yg digunakan sebagai pengikat rasa ukhwah..cinta kasih dan sayang sesebuah keluarga..biarpun kami jarang bersua muka tetapi jalinan kemesraan yg ditunjukkan sangat menyenangkan...
 Biarpun kami dari ibu yg berbeza..ilmu dikongsi tanpa batasan ...pangkat atau usia..
pada pengamatan aku la kan..hmm diorang ni sangat low profile..tp bila dah berkenalan..rupa2nya
dulu bekerja dalam berbagai bidang prefessional yang bukan calang2....terpelajar..diorang ni sangat humble..selambe...sangat peramah..suka berkongsi ilmu..syukur Alhamdulillah kerana aku dipertemukan dengan mereka2 yang hebat..mesti ada sebab kenapa aku adalah insan terpilih itu..hehe..
Yang lagi pelik tapi benar...sambil bagi coaching siap dukung anak..tak kira lelaki atau perempuan..nampak sangat...diorang ni sangat mementingkan keluarga dan anak2..walaupun jadi mentor dimerata tempat tp anak2 dan keluarga tak pernah dipinggirkan..siap bawa tikar..lepak2 macam picnic lagi...yang aku terharu sangat bila tengok mentor2 ni walaupun tak sihat..bawa anak ke kelas...susu ibu..ya Allah ..kuatnya semangat diorang nak tuntut ilmu..semoga aku juga diberi kekuatan semangat dan cita2 yang besar seperti mereka..dan berjaya seperti mereka...inayaallah..
 

CARI ILMU BUAT BLOG

Hari ni ada kelas dengan geng2 otai shaklee..kat Kamunting Beach Resort....exited betul nak buat blog..dulu2 pernah buat blog..tapi dah bersarang. .password pun dah lupa...
halangan pertama..emm..internet macam kura2...mentor faiz mencurahkan ilmu yang dia ada..opsss..terernye dia..aku merangkak2 lagi..first time nak create nama blog pun invalid jek...pikir punya pikir punya pikir..dapat la juga..nama blog paling popular diabad ini..hahaha..akukaksu.blogspot.my..semoga ilmu2 yg dicurahkan oleh otai2 bolgger papa faiz dan mummy ainul dapat dimanafaatkan. ..untuk aku 1 juta langkah dlm dunia blogger...


AINUL..BLOGGER YANG MEMANG DAH POPULAR
KAMI...YANG BAKAL MENGIKUT JEJAK POPULAR AINUL & FAIZ