Wednesday, 30 November 2016

10 KESAN SAMPINGAN SUNTIKAN DEPO-PROVERA YANG ANDA BELUM TAHU

Pernah dengar tak suntikan depo prevera? Kebiasaannya ibu-ibu panggil suntikan depo jer. Suntikan sepo ni sangat popular dikalangan wanita yang perancang kemahilan. Suntikan ni biasanya diambil dalam tempoh 3 bulan sekali. Dalam entry yang lepas akak dah kongsikan siapa yang tidak boleh mengambil suntikan depo. Boleh klik sini.

Hari ni akak nak kongsikan pula kesan sampingan suntikan depo ni. Memang tak dinafikan, ramai juga yang ambil suntikan ni pernah mengadu dan berkongsi pengalaman kesan selepas pengambilan depo. Ada yang sama dan ada yang tak sama. Bergantung pada individu. Ada sebahagian yang tak ada apa-apa masalah dengan suntikan depo ni..tapi majoriti akan menceritakan kesan yang lebih kurang sama..akak cuma nak berkongsi pengalaman saja. Kalau korang nak maklumat lebih tepat tentang suntikan ni..lebih baik pergi jumpa doktor anda .

Masa lahirkan anak yang ke lima, doktor sarankan akak ambil IUCD. Jadi akak pun setuju memandangkan akak nii dah lama sangat dah makan PIL PERANCANG. Bermula dari anak sulung sampai la anak ke 4. Jadi doktor sarankan IUCD memandangkan akak ada sejarah kanser payudara dari arwah mak. Jadi akak pun gunakan IUCD. Selepas 3 tahun, mesti kena keluarkan. Dah keluarkan , nak pasang yang baru ada masalah pulak..tak dapatk masukkan semula IUCD tu. kata doktor peranakan akak senget pulak..huhu

Puas dah doktor cuba , tapi tak berjaya. Apa lagi akak pun tak nak dah pasangkan semula. Jadi untuk merancang kehamilan lagi..terpaksa kak mencuba pula suntikan DEPO walaupun tahu yang suntikan DEPO ni adalah hormon juga.

Selepas ambil suntikan sepo , period memang tak datang. Hampir setahun tak datang. Badan ni rasa tak selesa dan sakit sana sini. Berat badan naik dari hari kesehari wlaupun makan tak banyak pun.Yang paling tak tahan, muka naik jerawat dengan meriahnya. Dair satu naik dua dan akhirnya tak terkiran banyaknya. Kulit mula kusam dan jerawat tak berhenti naik. Sampai satu masa naik fedup tengok kulit muka sendiri.Dah la tembam semacam, kulit pulak bermasalah.



Satu lagi kesan sampingan ialah, naluri untuk bersama, pendek kata nafsu bersama suami langsung tertutup. memang betul la sangat nak merancang kan..hihihi..So dah tak tahan dengan kesan suntikan depo yang membebankankepala otak, akak decide nak stop. Bila stop dan ambil suplimen, ternyata semua kesan sampinga tu makin hilang. Dan sampai hari ni akak dah tak nak lagi suntik. Cukup la 3 kali suntikan.

Bila akak goole , rupa-rupanya kesan yang akak alami tu memang adalah salah satu dari kesan sampingan suntikan depo.Jom baca ni


10 KEDAN SAMPINGAN SUNTIKAN DEPO


1. Kitaran haid tidak menentu
2. Mengalami sakit kepala
3.  Rasa berdebar-debar
4. Pening(berpusing)
5. Jerawat
6. Perubahan selera amkan , sama dada rasa cepat lapar dan ada yang lambat lapar
7. Penambahan berat badan
9. Keguguran rambut
10. Kereputan pada tulang


kesan suntikan depo

Ha..nampak tak ..semua kesan tu akak dapat rasa. Tapi paling tak tahan kesan nombor 5 dengan nombor 6


Nampak tak ketembaman pipi akak?masa ni memang tengah kronik effect depo.semua baju tak muat sampai kena pergi buka besaekan..hihi..sekarang dah normal..alhamdulillah

Nak tahu apa akak anak 5 ni makan sampai dapat kembali ke keadaan normal ? Jom baca ni.

Monday, 28 November 2016

VITAMIN SEMULAJADI UNTUK PELAJAR IPT

Nak mula buat tugasan....ada kawan tanya..
Vitamin untuk students

"Kak su.. Walaupun kak su dah 40 an..sempat lagi kak su belajar..bertenaga je..kulit pun tak da masalah..kak su makan set shaklee yang mana?"

Meh nak cerita..akak ni sekarang dah tukar feveret vitamin..kalau dua bulan lepas akak malas nak telan vitamin lain..asyik telan vivix je..
.
Semenjak dah mula travel seminggu 3 kali ke Bangi ni..akak tambah lagi macam macam vitamin..
.
Memang kena dik..tidur tak tentu masa..nak pikir banyak dok buat tugasan..kulit makin lama pun dok kedut jek kan..tenaga lagi penting..sebab tidur lewat malam..
.

Jadinya sekarang ada 7 vitamin  feveret akak yang wajib akak untuk terus bertenaga masa belajar

1.Esp

Minum pagi pagi sebelum mengadap kerja..tak rasa lapar langsung..dan perut tak kenyang sangat..jadi elak mengantuk ..esp pun jaga kulit juga..

2.B compleks

wajib wajib wajib..tak boleh miss..pasal apa? Akak ni selalu stress dik..lecterur akak semua advance..hari ni cakap minggu depan antar proposal 70 ms bab 1 bab 2 dan bab 3 siap instrumen..

3.vitamin c

Banyak pikir..muka kedut..banyak jerawat naik..tak nak la aku habis belajar umur 43 tahun dah macam orang umur 50 tahun..oh tidakkkk.

4.cinch tea.

Nak berjaga malam ..nak keep cool..bertenaga sampai tengah malam..wajib telan cinch tea..kalau tak laptop akak yang tengok akak tido..hihi

5.vivix

sebelum tidur..sesudu vivix..untuk sel sel dalaman akak..tak nak la sakit akibat stress..biar vivix gantikan sel sel DNA akk yg rosak dengan yang baru.

Itulah dia kegemaran set vitamin akak sekarang..semua ni bukan jadi keperluan lagi tapi dah jadi wajib buat akak sekarang..

Korang doakan akak sihat tau..

#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#gmfbackontrack
#gmftsunami

Friday, 25 November 2016

SIAPAKAH YANG TIDAK BOLEH AMBIL SUNTIKAN DEPO?

Sejak kebelakangan ni ramai pulak yang call dan pm akak tanyakan tentang side effect suntikan depo.Maybe diorang terbaca entry akak tentang kisah akak alami simptom kronik (kronik atas pemahaman sendiri untuk diri sendiri, maybe korang tak ) . Dan mungkin juga ramai ibu-ibu yang belum tahu apa tu suntikan depo atau ada yang memang dah ambil suntikan depo tapi tak tau pun itu namanya depo.

Apa tu suntikan depo?

Depo-Provera adalah ubat hormone yang mengandungi satu jenis sintetik hormon sahaja. Suntikan ni adalah berkesan untuk rancang kehamilan. Pengalaman akak dulu, suntikan ni akan diberikan selepas 5 hari haid bagi pastikan kita tak hail masa suntikan tu diberi. Lepas setiap 3 bulan, suntikan tu akan diambil semula.

Katanya suntikan ni sesuai untuk ibu yang menyusukan anak.Sebab ia tak mengakibatkan susu kita kering. Walaupun masa ambil suntikan ni akak tak menyusu pun. tapi disebabkan dah terlampau lama makan pil perancang, so akak decide untuk suntik pulak.

kajian-kajian lepas mendapati kalau kita ambil suntikan depo ni dalam jangka masa yang lama , semakin sukar untuk hamil semula (Dr Zubaidi) .

Korang kena ingat..kalau korang terdiri dari golongan ni , sebaiknya jangan ambil suntikan depo.

1. Mengalami pendarahan faraj yang tidak diketahui puncanya
2. Ada masalah berkaitan dengan fungsi hati
3. mengalami kanser payudara.
4. Mengalami masalah "darah beku"

Dalam entry akan datang akak akan share apakah kesan sampingan sepanjang mengambil suntikan depo ni.

SUNTIKAN DEPO

Wednesday, 23 November 2016

HILANG KEYAKINAN DIRI BILA KULIT DIPENUHI JERAWAT

Sapa diantara korang yang muka dia selalu sangat naik jerawat?

Kalau akak ni, kulit muka jarang naik jerawat.kalau naik je biasanya waktu nak datang bulan. Tapi satu benda berlaku membuatkan akak geram sangat kat muka sendiri bila jerawat naik dengan meriahnya kat pipi kiri dan pipi kanan. Lepas habis satu , naik lagi satu.Dan kadang-kadang tu jerawat naik kat tempat yang sama je.

jerawat

Sapa tak tension kalau jerawat tak pernah berenti tumbuh.kalau kecik kecik masih boleh dimaafkan lagi, tapi kalau dah besar gedabak dan bernanah..sapa tak geram. Mujurla boleh disorok dengan tudung. hihi..tapi satu hari tu ada member sama-sama solat kat surau. Bila akak buka je tudung terus dia tegur..kenapa muka ko banyak naik jerawat su? ..adusss..malu juga tau..

Mula-mula tak perasan kenapa kulit muka mula naik jerawat..kalau dulu susah nak naik tapi kali ni naik dengan meriah sekali..non stop. sampai dah berparut hitam sebab dok picit dengan jari..huhu..akhirnya baru ingat..mungkin sebab masalah hormon ni.. Memang ada perubahan yang akak perasan lepas buat suntikan depo..korang tahu tak apa tu suntikan depo?


Suntikan depo tu untuk mak-mak yang nak merancang kehamilan. Setiap 3 bulan sekali suntikan tu akan dibuat kat klinik kesihatan . Suntikan tu sebenarnya hormon yang halang dari penghasilan ovum . Jadinya akak dah dapat detect yang jerawat tu berpunca dari hormon akak yang tak terkawal..maka apa lagi..ambil keputusan untuk stop je suntikan tu sebelum kulit akak semakin parah.

Dan akak dapat juga satu jalan penyelesaian untuk masalah jerawat akak tu..tunggu next entry akak cerita yek..k bye..


Monday, 21 November 2016

6 CARA MENINGKATKAN SISTEM IMUNISASI SECARA SEMULAJADI DI MUSIM HUJAN


Musim hujan dah kembali.Waktu ni kebiasaannya klinik dan hospital penuh dengan pesakit yang demam , selsema dan sebagainya. Waktu hujan dan cuaca yang lembab banyak penyakit yang boleh tersebar melalui air dan juga kelembaban yang rendah , mudah sangat bakteria membiak.Jadi , kita ni sebagai ibu  yang penyayang , pertama sekali kena la jaga diri sendiri dan keluarga terutamanya anak-anak kecil yang sistem imunisasi badan yang masih rendah dan mudah dijangkiti

Imunisasi tu apa?

Imunisasi ialah proses pemberian vaksin. Tujuannya nak meningkatkan sistem imunisasi badan terhadap penyakit-penyakit berjangkit. Kebiasaannya antigen (virus atau bakteri yang mati atau lemah akan disuntik ke dalam badan. Badan akan bertindakbalas dengan menghasilkan antibodi dan sel-sel memori yang akan mengingat dan menyerang antigen seandainyan jangkitan berlaku. Vaksin akan diberi diklinik atau hospital dengan suntikan atau melalui mulut.

Imunisasi terbukti dapat mengawal dan menghapuskan penyakit berjangkit yang mengancam nyawa dan dianggarkan antara 2-3 juta kematian setiap tahun dapat dielakkan melalui program imunisasi.

Bagaimana nak kuatkan imunisasi badan secara semulajadi?

1.Berikan makanan berkhasiat kepada ahli keluarga

Makanan berkhasiat membekalkan anak kepada nutrisi yang lengkap. Banyakkan makan buah- buahan dan sayur sayuran. Buah buahan yang tinggi kandungan vitamin c seperti buah oren . Elakkan daripada memberi makanan segera .
cara tingkatkan imunisasi

2. Bersenam.

Patikan anak bermain dengan aktif dan bererak bukan setakat mengadap gajet bermain game hanya bersenam pada jari dan tidak menggalakan perkembangan minda yang sihat. Bersenam dan bermain dengan aktif bertujuan supaya mereka sentiasa berpeluh bagi mengelakkan mereka dijangkiti penyakit. Bersenam dapat meningkatkan sistem imun anak-anak agar mereka lebih cergas.
cara tingkatkan imunisasi

3. Tidur yang mencukupi

Tidur nyeyak  selama sekurang-kurangnya  lapan jam sehari juga boleh meningkatkan system pertahanan tubuh. Kurang tidur boleh meningkatkan kadar hormon stress yang seterusnya akan melemahkan system imunisasi.
cara tingkatkan imunisasi

4. Minum air yang ditapis.

Air yang ditapis membantu anak anda sihat, cergas dan melawan sebarang jangkitan penyakit. Penapis air yang baik akan membantu anak anda sihat dan selamat.


cara tingkatkan imunisasi

5. Ketawa

Cuba lebih terbuka minda di samping itu bercerita dan dengarkanlah lawak jenaka atau humor. Ketawa boleh meningkatkan system imunisasi dengan cara menurunkan kadar stress dan kecemasan. Selain itu, ketawa boleh meredakan ketegangan otot dan menigkatkan pengambilan oksigen

cara tingkatkan imunisasi

6. Amalkan pengambilan makanan tambahan.

Suplimen adalah makanan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan tidak dapat dengan lengkap daripada makanan.
Suplemen yang susuai diamalkan ialah vitamin c, Mealshake, Vitalea , Nutriferon dan Omega Guard , garlic.

Friday, 18 November 2016

TONIK ANTIPENUAAN PALING HOT DI MALAYSIA

Assalamualaikum..hari ni akak suka sangat nak share dengan korang..sebab apa akak suka sangat minum vivix??
.
..alhamdulillah..dah 3 tahun dah minum. Memang pun banyak kesan baik luar dan dalam akak dah rasa.Ada sebab lain juga akak kekal minum vivix ni..


Meh akak kongsikan 5 PATENT VIVIX

Hanya di shaklee dan tidak ada mana-mana produk yang sama sepertinya kat Malaysia ni.

Ada 5 Patent dan satu-satunya di pasaran

1st Patent:
All natural, polyphenol blend dari 4 bahan berkuasa (Polyganum Cuspidatum, Muscadine Grapes, Elderberri Eropah, Purple Carrot Extract).


2nd Patent:
Bukan setakat resveratrol tetapi memberi gabungan resveratrol dan 15 jenis polyphenol.


3rd Patent:
10x lebih berkuasa.


4th Patent:
Based on muscadine grapes, salah satu sumber buah yang jarang ditemui. Anggur sebesar buah golf, tak da pun kat Malaysia.. πŸ˜†


5th Patent:
"Cold filling extraction" process utk preserve bioactive polyphenol dan pastikan kualiti paling tip top.semua khasiat masih kekal ..


Tapi untuk dapat khasiat Resveratrol dan Polyphenol yang bertindak sehingga ke dalam sel kenalah try Vivix sebotol. Pasti nak lagi..betulll..πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„
.
                             Vivix

Banyak testimoni -testimoni pengguna vivix . Korang boleh klik kat sini



Hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma
Su
0108798077

TESTIMONI PESAKIT GOUT SEMBUH SELEPAS BERPULUH TAHUN MAKAN PIL PENAHAN SAKIT


Gout adalah penyakit yang boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja. Ia boleh menyebabkan kaki atau sendi-sendi terasa sakit dan ini mengakibatkan pesakit mengambil ubat penahan sakit bagimengawal kesakitan.Korang tahu tak bahawa ubat penahan sakit tidak digalakan untuk diambil dalam jangka masa yang lama? Korang tahu tak yang ubat penahan sakit tidak merawat tapi hanya boleh membuatkan anda seperti kebas dan mengawal kesakitan sahaja tetapi tidak merawat daripada punca penyakit.

Di sini saya kongsikan satu testimoni bagaimana pesakit gout yang boleh kembali pulih selepas mengamalkan vivix.

Vivix dan sakit kaki gout


Sebelum apak ke Jepun, saya supply apak saya dengan berbotol-botol vivix.Kesialah asyik bertongkat aje bila nak berjalan.Tapi alhamdulillah lepas apak amalkan pagi dan malam, tengok ha, sakan tak apak ai ni? tongkat pun langsung tak bawa tau . Tiap tiap hari minimum jalan kaki 15 minit.Vivix ni pulak , cuba tengok cara mana serasi dengan kita.Macam apak saya kalau simpan dalam fridge , minum vivix sejuk , nanti batuk datang.kalau letak kat luar suhu biasa je.Its getting better.
testimoni gout

Testimoni ke 2 pesakit gout

Ayah menderita gout berpuluh tahun.Pain killer dan ubat gout peneman setiap hari.Salah makan sikit je gout datang .jalan sampai memapah dinding. Tapi sejak amalkan vivix satu sudu je sehari , Alhamdulillah takde lagi gout datang menjengah.Yang bestnya boleh tinggalkan ubat gout dan pain killer( ubat tahan sakit) yang bertahun dah ambil tu. Dan ayah boleh makan makanan kegemaran semula.Syukur alhamdulillah.

testimoni gout

Jika anda mengalami masalah gaout seprti ini, jangan biarkan ia berpanjangan kerana iakan memudaratkan. Untuk keterangan lanjut tentang vivix anda boleh hubungi saya untuk saya terankgan tentang lebih lanjut.Saya adalah pengguna tegar vivix dan anda boleh da[atkan vivix daripada saya

Hubungi nombor ni ye

suhaila
0108798077

Thursday, 17 November 2016

MAIN HUJAN DI MUSIM TENGKUJUH

Main hujan saat paling syokkk..πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„
.
Teringat zaman kanak-kanak dulu..30 tahun dulu..lama kan..bila sampai musim hujan ..memang saat saat yang ditunggu..
.
Apa lagi..main hujan la..tapi kena menyorok dari pandangan mak..kalau main hujan sorang sorang tak best..main ramai ramai la lagi best..
.
Pernah juga time hujan kami beramai ramai dalam parit..berkubang..hujan turun lagi best mandi..hihi..
.
Kejap lagi datang la mak mak kami panggil balik..best best..'hampa naik cepat..hampa nak kena panah kilat ka?'..siap bawa kayu suruh naik.....time tu pakat cabut lari naik la tak cukup tanah..hahahaha..
.
Dulu main hujan relek je..balik mandi pastu pakai baju tebal..tak da masalah nak kena demam ke..selsema ke..
.
Zaman sekarang..mmm..hujan dah tak selamat nak dibuat main macam dulu..air hujan dah jadi hujan asid..kesan pencemaran.
.
Kalau dah kena hujan ..tak.kira la yang muda atau yang tua..badan mula sakit sakit ..selsema..pening kepala semua ada..
.
Jadi untuk persediaan musim hujan dan musim tengkujuh ni..kat rumah wajib saya sediakan vitamin c..nutriferon..omega.Semuanya mesti anak anak makan untuk kuatkan sistem imuninasi masing masing..
.
Harap harap hujan kat Melaka ni tak bawa ke banjir sudah la..bulan 12 ni pun cuti sekolah..tak best la kalau masing masing demam dan sakit time cuti ..nak jalan jalan kan cuti ni,biarlah masing2 sihat dan tak mudah kena jangkitan..

#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#shakleemasjidtanah #shakleemurah #shakleeukm

Wednesday, 16 November 2016

CARA BELI PRODUK SHAKLEE ON LINE

Assalamualaikum ..hari ni kak su nak share  macamana nak beli produk shaklee secara line.
Mula -mula kita kena masuk ke lamn web shaklee dulu..www.shaklee2u.com.my.
Nanti dia akan keluar yang macam ni.Log in ID tu masukkan no ID yang kita dapat semasa mendaftar ahli .Kalau lupa boleh tanya upline masing masing atau call je shaklee kat no ni 
03 56223188.Ikut arahan jer masa call nanti.
Untuk nombor password pun sama.Anda akan dapat nombor password semasa mendaftar kali pertama. Kalau masih lupa juga..tak pa..call je nombor shaklee tadi tu.Lepas tu klik la submit.


cara beli on line shaklee


cara beli on line shaklee

Nanti kita akan dibawa masuk ke muka amacam ni.Ada macam macam ikon kat situ.Jadi kalau nak beli produk shaklee korang tekan la kat shopping tu.
Di sini akan suruh kita klik setuju/agree ke tak.Klik je agree.Kalau tak agree macam mana nak shopping..hihi

cara beli on line shaklee

Nanti ini yang keluar.Alamat ni korang korang kena isi dulu.Isi alamat sendiri atau kalau nak pos ke kawan kawan pun boleh isi sini juga.No telefon denga alamat tu wajib isi.Yang email tak isi pun tak pa.

cara beli on line shaklee
Ok.Lepas siap isi alamat tadi boleh la korang pilih apa yang nak beli.Kat bahagian atas tu ada list produk dan harga.Ada harga ahli..harga bukan ahli dan uv setiap produk.Korang boleh semak situ.Pilih la sesuka hati mana korang nak dan klik la 'add to shopping list' .Dan kalau dah sudah membeli boleh la submit.


cara beli on line shaklee
Sampai sini.Pilih on line credit card dan submit


Akan keluar macam ni.Yang ni korang kena isi la nama pada kad.Make sure nama tu tak dijarakkan.Isikan nombor kad dan juga tarikh kad expored dan no 3 digit kad rahsia tu.

cara beli shaklee online
Kena tunggu lama sikit time ni.Sabar ye.Jangan tekan back


cara beli shaklee online

Siap isi nombor kad ,keluar yang ni pulak. Ok ni step kedua last.Dah semak semua betul betul apa yang nak dibeli.Tekan la submit.Nanti shaklee akan connect dengan bank untuk pembayaran.Dan akhir sekali bank akan hantar no tag.Selesai tu..maka siap la.Pihak bank akan hantar message dan pihak shaklee pun akan hantar message sms. Lupa pula nak bagitahu, harga pos untuk semua produk yang kurang dari RM 800 adalah RM 10.60 aje di semenanjung Malaysia, kalau Sabah Sarawak RM 20.00.  Kalau barang tu ada vivix..free tau.Untung betul beli vivix.

Siap..selamat mengexplore ye.Peringatan...langkah ini hanya untuk yang dah bergelar ahli sahaja.Kalau korang nak join ahli dan dapatkan harga belian jimat..boleh hubungi akak..


Kak su
0108798077
Your Trusted SID
949183


Tuesday, 15 November 2016

JANGAN BIAR TUA SEBELUM WAKTUNYA

Bangun pagi hari ni kepala dah mula denyut2..buka je mata nampak list kerja yg melambak..4 assigment menanti nak present minggu ni...
.
Keluar je bilik..adoiii...rumah sepahnya...bila cakap dgn faheimy kenapa tak.tolong ibu kemas rumah sepah....kata dia.."ala umah sepah kita pindahla umah baru" ...adoi...tu semua mula buat otak mak jemah bikin stress..
.
Muka mula banyak kodut2..kepala mula pusing2 nak pitam..berat makin turun..alamak alamak alamak..
.
Cecepat mak jemah belasah vivix yg tak sempat minum mlm tadi sebb letih sangat..b complex ni wajib mau telan..kasi hilang stress yg hadoo..vit c.wajib la..nnti silap2 habis je balajo..terus penub kedut semuka..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
.
Tu la..org soh belajar muda2 ko nak kawin..hahahahaha..
.

produk anti kedut

SUPLIMEN UNTIK SUAMI YANG TINGGI KOLESTROL

SUPLIEMEN BUAT INSAN TERSAYANG
***************************
Ubat kolestrol.tinggi

.
Ada yang bertanya saya..awak jual shakl€€ ..suami makan tak  vitamin?
.
Nak cerita la ni..dulu mula mula saya makan suplimen..ajak juga suami makan..tapi masa tu dia memang tak nak.Kata dia..buat apa nak makan ..nanti tiap tiap bulan kena makan..dulu masa zaman kat UTM dah ada dah shakl€€ ni..abang makan kejap je..siap jadi ahli lagi..sekarang ni belum masa nak makan...
.
Ok fine..tak nak makan sudah le..ai makan..
.
Ada satu masa tu..badan dia mula tak sihat..berat badan naik ..semua seluar kena tukar saiz..lepas tu badan selalu pening pening dan tak sihat.Sakit urat kat belakang tengkuk.
.
So pergi check up kat klinik..tekanan darah agak tinggi juga masa tu..dan buat ujian darah..dan bila dapat keputusan..memang simptom simptom kolestrol tinggi terbukti dari ujian darah..kolestrol LDL tak normal..
.
So apa lagi..saya pun suruh la dia makan omega,phytocol, garlic pada masa tu..alhamdulillah..nak juga dia telan..
.
Kesannya..berat badan pun makin kurang dari dulu..dah tak sakit sakit badan lagi..badan rasa lebih sihat bertenaga.
.
Sekarang ni dia akan ambil sendiri semua semua vitamin untuk makan setiap hari..dan vivix ni dia baru mula consume akibat masalah kulit..sebenarnya bukan ni je suami akak makan ..macam macam dia ambil sekarang..ostematrix..garlic..lecithin..cinch tea..dtx complex..semua lah..
.
Bila usia dah masuk era 40 an nak masuk 50an ni..kesihatan lagi la wajib kena jaga..umur macam ni la semua penyakit yang terpendam lama akan keluar..ramai juga yang merana akibat diabetes..strok ..sakit jantung..gout bila cecah usia usia macam kami..
.
So biarlah ini salah satu langkah pencegahan dan kawalan supaya kami tidaklah TUA berpenyakit sebelum waktunya..
.
Itulah kisahnya...
.
"Surihati Mr JCB itu Pengedar Shakl€€"πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„
.
#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleemasjidtanah
#shakleesungaiudang
#shakleekualasungaibaru
#shakleeukm
#ubatdiabetes #ubatkencingmanis #kulitcantik #ubatkuruscepat

Monday, 14 November 2016

PERASAAN SELEPAS MENJADI PENJUAL SUPLIMEN


Pengedar shaklee

Pertama kali cuba makan suplimen ialah kolegen shakl€€..masa tu ada promosi beli 6 percuma 1..kami adik beradik berkongsi sorang sekotak..
.
Lepas makan kolegen tu memang ada nampak perubahan kat kulit..makin hilang KUSAM kat kulit..
.
Bila nampak perubahan pada kulit..saja saja berkongsi kebaikan dengan kawan kawan..edar fliers..masa tu belum pun mula nak bisness..setakat tolong adik jual kat sekolah.
.
Jadi ada la beberapa orang kawan yang mencuba..punya la seronok masa tu kawan kawan beli..dan akhirnya saya pun join ahli..untuk dapatkan harga murah..
.
Lepas kawan kawan juga consume..Bermula la kisah saya dengan  vivix ...minum atas masalah masalah kesihatan yang agak kronik la masa tu....alhamdulillah..saya semakin sihat.
.
Kini kawan kawan yang mula mula mencuba shaklee juga masih meneruskan consume shaklee atas asbab Allah bagi kesihatan yang lebih baik..
.
Semakin ramai yang sihat dan yakin dengan shakl€€ atas sebab keberkesanan dan jaminan keselamatan dimakan jangka masa lama..
.
Jadi perasaan happy dari mula mula kawan beli ..sampai la kehari ni..masih tetap juga exited macam dulu..suka dan happy sangat bila kawan2 makin sihat..cantik.kurus..dan macam macam lah....hihi..
.
Dan disebabkan ramai yang semakin sedar penjagaan kesihatan..semakin ramai yang sedar kepentingan ambil produk SELAMAT..semakin ramai kembali kepada yang SEMULAJADI..maka selagi itu la perasaan happy sentiasa ada sperti mula2 orang beli  dulu.
.
Bisness shaklee bawa saya lebih peka dengan kesihatan..alhamdulillah..
.
#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#liveamazing
#landmarkstudy
#shakleemasjidtanah

6 CARA MUDAH CARI ILMU NUTRISI DAN BISNESS

Ada orang tanya..macamana akak belajar pasal ilmu ilmu pemakanan..ilmu bisness ni?
.
"Rancak je..macam tau je semua pasal kesihatan ni..pantang ada sebut sakit..mesti akak ada je vitamin akak nak suruh cuba.."
.
Meh nak story mory..
.
Sebenarnya akak siap dah buat video tajuk ni.. ..malangnya video tu blm sempat nak edit..panjang pulokkk..tak leh upload..
.
Gini ceritanya..so tulis la ye
.
Akk wajib pergi KELAS NUTRISI..kelas anjuran shaklee..masa ni pakar nutrisi akan explain all about suplimen shaklee dari kandungan sampaila ke penggunaan..sharing tentang kesihatan dan juga testimoni..dapat sijil tauliah lepas kelas tu tau..
.
Akak ada group SECRET..small group dan BIG group ..GMF founder NoorAzmiah Mohamad dan ireach family #master zainur dan nemy #lyna noh..dalam group ni macam2 aktiviti kami..kelas wasap..kelas video..macam macam la..pasal produk ada..pasal bisness ada..support each other kami kami ni..best tau..dalam group ni pun ada pakar2 dan juga doktor bertauliah..
.
BELI DAN BACA BUKU..melabur duit beli buku buku kesihatan..macam macam jenis buku ada..boleh baca dan jadikan panduan..berbaloi tau beli buku..ilmu tu penting nak bisness dan nak consume customer
.
KELAS anjuran upline..wajib pergi walau jauh atau dekat selagi tak clash dengan timetable harianku..best..banyak sangat perkongsian dorang..rugi tau tak join..
.
FOLLOW orang top top pasal bisness ni..tengok macamna dorang buat marketing..layan customer..ilmu ilmu yang dorang share..banyak manafaat..
.
MR GOOGLE..ini wajib..nak dapatkan maklumat segera..google je la..sekejap je dapat jawapan..tapi kena la dapatkan dari sumber yang sohih..
.
Nak bisness kena ada ilmu..bukan main hentam je..nak ada ilmu kena berguru..cari mentor..
Nak cari mentor boleh la cari akak..πŸ˜„πŸ˜„
.

Itu saja perkongsian akak kali ni...ada yang nak join akak sekali ke?

Cara bisness shaklee

Meh la wasap kat no ni
0108798077
Your trusted sid

Thursday, 10 November 2016

HOBI BERSHOPPING BAGUS KE TAK BAGUS?

Hari ni alkisahnya nak bercerita tentang hobi..
.
Zaman kanak2  hobinya mengumpul setem..ahakss..
.
Zaman belajar kat universiti..hobinya bersilat..sampai pernah jadi johan juga la pertandingan silat masa tu.tahun 1996 kutt(kenapa? Tak percaya?..percayalah..πŸ˜„)..dan jumpa jodoh pun masa bersilat juga..😍😍
.
Dulu masa belajar bercita2 nak kerja office.nak pakai cantik2..gila tengok org lawa2 ni..jeles ai tau..
.
Tetiba je terjadi cikgu..apa lagi..cita2 tercapai..suka melaram..jadi bermula la hobiku yg baru..bukan mengumpul setem lagi..haha..silat pun entah kemana..hobi baruku ialah..shopping baju..gila la..pantang ada trend baru..sapa yg jual kain bawa kat aku mesti untung..mesti aku beli..hahahah..tapi dorang pun beli bitamin kat akaka...
.
sampai anak murid pernah kata.."cikgu..selama cikgu pergi mengajar..saya tak pernah nampak cikgu pakai baju sama"πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ ..
.
oh no..kenapa dia cakap gitu?padahal aku rasa hari2 aku tengok dalam almari tu baju sama je..bosan nak pakai....sampai almari 1 jadi 2..jadi 3..sampai almari anak dan suami pun ada baju aku..haissh..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚..
.
Tu la..pantang je dapat bonus shaklee..mesti ada part utk aku beli baju..tudung..kasut..hihi..
.
Tapiiii...
.semenjak belajar ni..dah tak berapa boleh nak melaram sangat..haha..tapi hobi shopping baju dan tudung tetap tak boleh dipisahkan..
.
Disebabkan terlampau banyak koleksi baju2 dan tudung2..maka tiap2 bulan baju2 tu akan diasing2 ..utk bagi pada org yg muat saiz badan aku..haha..korang tak muat punya..khas utk spesis saiz xs sahaja..baju tu kadang2 baru pakai 2 3 kali jek..πŸ˜‚πŸ˜‚
.
Jadinya..korang usahla ikut jejak langkah hobi akak ni yek....pening bila asyik kena beli almari je..
.
kena fikir nak beli almari besar utk letak stok vitamin pulak lah..nak kurangkan hobi bershopping ni..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚..
.
Mulai tahun 2017..hobiku akan bertukar kepada..jeng ..jeng..MELANCONGGGGG...yahooo...
.
Apa hobi korang pulak?
Meh la share
.
#jangankecamakak
#shakleeeffects
#tsunamishaklee
#shakleewarrior
#liveamazing  #shakleekualasungaibaru

BUKU BEST UNTUK KESIHATAN

Ni lah rak buku yang menjadi peneman setia saya waktu ni...
.
Semua tu kena baca..hihi..buku2 akademik tu wajib la kena rujuk bila buat tugasan..
.
Bila tiba masa bosan..baca la baca buku lain pulak..
.
Antara buku yg best dibaca..yang tajuknya "family health..Modern Diseases"..
Buku ni penting buat saya untuk tambahkan ilmu-ilmu kesihatan..susah nak cari buku ni..baru je dapat ni ha..antara kandungan dalam buku ni..tentang penyakit2 yang biasa kita hidap..punca2 dan bagaimana nak atasi ..
Buku kesihatan
.
Sejak buat shakl££ ni alhamdulillah..dapat tingkatkan ilmu2 kesihatan untuk bantu diri sendiri..family..kawan dan juga customer...nak hidupkan budaya mencegah lebih baik dari merawat..
.
Kalau kornang nak beli..boleh dapatkan di kedai buku popular....murah jek..πŸ˜„

#tsunamishaklee
#shakleewarrior
#landmarkstudy
#liveamazing
#gmftsunami

Monday, 7 November 2016

CARA MENAMBAH FOKUS ANAK BELAJAR

2016 bakal berakhir. Tahun 2017 akan menjelma. Apa yang dah lepas menjadi sejarah, dan yang bakal datang menjadi harapan.

Ada dikalangan kita merancang agar tahun hadapan keluarga lebih sihat dan harmoni. Terutamanya buat anak-anak yang bakal menduduki peperiksaan UPSR,PT3, SPM STPM dan sebagainya.

Ibu-ibu perlu memberikan makanan seimbang untuk anak-anak di samping bekalan makanan tambahan kerana tidak semua zat dalam makanan ada dalam makanan seharian.

Kesihatan otak juga penting untuk anak fokus dalam kelas serta dapat mengingat dengan lebih lama. Pemakanan suplimen perlu diambil bukan apabila anak sakit atau apabila anak nak ambil exam..tapi ia harus bermula dari awal.Kerana sel-sel kita akan diganti dalam dalam tempoh 120 hari.

Anak yang sihat fizikal akan sihat juga mentalnya.. Saya cadangkan anda mencuba omega guard shaklee sebab omega ni sangat berbeza dari yang lain. Jom baca apa kelebihan omega guard ni.

25  Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee korang kena baca dan beli


1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita

2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan

3.  Mencegah salur darah dari tersumbat

4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok

5.  Mengekalkan tekanan normal darah

6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher

7.  Mengurangkan sakit kepala

8.  Merendahkan kolestrol

9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan

10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL

11. Mengawal masalah obesiti

12. Mengurangkan risiko penyakit jantung

13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan 
      otak janin

14.Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak

15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak

16. Membantu menyihatkan paru-paru

17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll

18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)

19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang

20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hatiselepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

25. Selain itu, Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-

- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak


Cara ubat anak sakit

Anda juga boleh dapatkan omega guard ini dengan mudah dengan
Penghantaran terus kerumah anda dalam tempoh 2 ke 3 hari waktu bekerja.

Atau hubungi saya untuk keterangan lanjut dan konsultasi PERCUMA
kak su
0108798077

Thursday, 3 November 2016

SAYANGI ALAM UNTUK BEKALAN ANAK CUCU


Korang ingat lagi tak bila Malaysia menjalankan kempen tanpa plastik?..Januari 2011.Mula-mula kita shopping kat pasaraya hari sabtu dan Ahad tak da plastik. Sapa nak plastik kena bayar.Mulai tahun 2016 setiap hari kat Melaka ni dah tak da plastik.Kena bawa plastik sendiri. Atau kat pasaraya besar-besar dah guna beg kertas atau tak da langsung..ko kena pegang la barang2 ko tu kalau tak bawa beg.Kenapa plak baru sekarang nak buat semua tu?

Tentulah sebab nak kurangkan pencemaran ..mujur la.kita tersedar dari tak sedar langsung..

Tapiiiiii..
Dalm shaklee, dah lama dah amalkan penjagaan alam ni..mula dari bahan mentah buat vitamin sampaila ke barang-barang pakai kat rumah..Punya la shaklee ni nak jaga manusia dan alam sekitar..bukan setakat nak jual bitamin jer tau..korang tak perasan ke? kalau tak perasan meh akak bagi ko beliakkan mata sikit..
.
Bahan mentah yang dipilih  dari ladang2 pun  mengamalkan cara penanaman organik, tanpa guna pestisid herbisid gmo etc. Bila ladang organik, diorang tak guna racun sebaliknya guna cara semulajadi utk singkirkan perosak. Ia bukan je selamatkan kita dr termakan benda2 racun yg tak disedari ni, tp juga jaga populasi haiwan2...maklumlah kalau guna racun, bkn haiwan perosak saja yg mati, semua yg berdekatan pun terkesan.

Omega Guard yang korang makan hari2 nak kurus tu..nasib baik beli omega Guard shaklee tau ..sebab ikan-ikan yang dipilih pun shaklee guna satelit untuk tangkap. Siap dapat approval deari Friends of The Sea lagi tau.Punya la nak jaga populasi ikan-ikan sedunia. Dah la bebas dari sebarang merkuri atau plumbum berat..selamat korang makan oemaga tu.. omega lain..entahlerr...

Kita kat sini negaraku sayang, lepas ada kempen sayang bumi baru pakat2 pakat berkempen tanam pokok banyak-banyak, boleh juga kurangkan kesan tsunami..tapi kat cikli ..bila  angkasawan Shaklee naik ke angkasa, dia nampak kerosakan yg berlaku di bumi & shaklee ambil tindakan seterusnya..cthnya program tanam sejuta pokok yang shikli buat tu tau..dah lama dah tanam..

Macamna saya dan kawan-kawan saya bantu dalam menjaga alam?
*kami guna pencuci Shaklee - tanpa bahan kimia bahaya, tak merosakkan badan kita dan tak tinggal kesan bahan kimia pd alam sekitar.
* kami amalkan makan vitamin shaklee yang semulajadi dan selamat
*mengamalkan gaya hidup sihat..bukan makan vitamin ganti makanan tapi makan vitamin bersama gaya hidup sihat...

best kan kalau kita sama sama jaga diri , family dan jaga alam untuk generasi akan datang...

Shakler
panjang celoteh mak jemah..terima kasih sebab baca sampai habis..hihi..

#tsunamishaklee
#liveamazing
#shakleeeffect
#landmarkstudy

Tuesday, 1 November 2016

CARA ELAK ANAK SERING DEMAM DAN SELSEMA

CARA ELAK ANAK SERING DEMAM DAN SELSEMA

Anak akak dari lahir umur 2 bulan memang hantar taska..dulu dia selalu demam..boleh kata dalam sebulan 2 .3 kali demam dan selsema..dah tak tau mak buat apa dah..asyik2 makan ubat je..tak sempat habis lagi demam lagi..selsema la paling tak tahan..sampai satu tahap anak kena pneumonia..cuti pun habis sebab jaga anak..
.
Akhirnya ada org suggest omega guard shaklee ni..bagi kat anak..dia kunyah jer..macam gula2..alhamdulillah..sejak amalkan omega ni..jarang sangat demam..kalau selsema pun cepat baik.
.
Dah tak payah pening nak amik cuti sebab anak sakit lagi..cuti siap boleh simpan ..hihi..alhamdulillah..mujur jumpa omega ni..dah jadi amalan kami sekeluarga dah..saya suka omega ni sebab ada DHA dan EPA utk otak anak..
.
Ubat demam semulajadi
Lagipun omega ni selamat ..jadi tak.risau la kalau anak2 makan dr kecik sampai besar..

#omegashaklee
#shakleemurah
#shakleekualasungaibaru
#shakleemasjidtanah
#shakleemelaka
#tsunamishaklee
#liveamazing
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#liveamazing

HANYA TINGGAL KENANGAN

Diam tak diam..dah hampir 3 bulan lebih dah abah pergi...ini adalh raya terakhir buat abah..biasa la ..kami satu family besar tiap2 taun akan bergambr family ramai2..waktu ni abah sangat happy..suruh la amik gambar camna pun ..dia ikut je..nak selfie..pun boleh..nak posing dlm sawah pun boleh...cuma masa raya kali ni abah tak banyak cakap...suka termenung..duduk dan senyum.je tengok anak cucu dia..
.
Lepas abah kemalangan..kesihatan abah mula jadi kurang baik..tapi abah jenis diam..kalau kita tanya..semuanya ok..dulu abah sangat jaga makan..sampai tua badan abah maintain je tak gemuk dan abah memang tak ada apa2 sakit..bila umur abah cecah  70an ..mula abah ada darah tinggi..bila abah mula kena makan ubat hospital..saya cadangkan juga abah makan set darah tinggi..garlic dgn omega..vivix..abah makan selang..kadang makan kadang tak...tapi darah tinggi masih terkawal
.
lepas kemalangan..kesihatan abah mula merosot..walaupun nampak macam sihat..tapi abah dah tak boleh solat duduk.. abah tak pernah mengadu dia sakit kat mana2..
.
Sampaila satu hari abah mengadu  pening2 dan kaki mula kebas2..malam tu abang li bawa abah berurut..abah ok je..sampaila balik malam tu..tiba2 abah rasa nak muntah..dan tiba2 abah jadi lemah dan jatuh..
.
Abah dah mula tak sedar..muka abah mula mengherot sebelah..dan dihospital abah dirawat..diberi bantuan oksigen..tapi kesakitan abah tak lama..belum pun sempat nak bagi abah minum vivix semula  sbgai jalan terakhir jika mampu kurangkan kesan stroknya.....tapi abah telah pergi buat selamanya..
.
Ya benar kata orang jika sampai waktunya..tidak akan dilewatkan  atau dipercepatkan walaupun 1 saat..tak ada doktor yg dpt menahan..tidak ada ubat atau suplimen boleh membantu..tapi kita yang masih hidup ni..jika masih diberi peluang untuk hidup...maka utamakanlah kesihatan..kesihatan diri sendiri..anak beranak..family ..lagi2 mak ayah..ditakdirkan ibu saya pergi akibat kanser..dan ayah pergi akibat komplikasi strok..maka didoakan agar Allah kurniakan kesihatan yg baik buat kami sekeluarga..dan tak mahu sejarah itu berulang kembali ...
.
😒😒😒😒😒😒😒😒😒
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#liveamazing
#shakleeeffect