Friday, 17 March 2017

TIPS BAGAIMANA WANITA TUA MENEGANGKAN KULIT WAJAH

Tak kira lelaki atau perempuan, mesti nak kelihatan handsome dan jelita. So macam-macam cara di buat untuk memastikan kulit putih melepak dan licin tanpa sebarang parut , bintik jeragat dan kesan parut. Tapi kebanyakan produk dipasaran hanya menumpukan kepada kulit putih dan cerah. Kadang -kadang pakai seminggu je terus putih. Ada juga yang sapu je terus putih.

Produk penglupasan memang akan buat kulit kita putih. Lapisan epidermis kita akan dibuang, jadi sebab tu lah nampak licin dan cerah. tapi bahaya tau. Kulit kita tak dapat perlindungan dari sinaran uv. Kalau biarkan lama-lama nanti , jeragat akan naik lebih banyak dan kulit akan jadi merah macam udang kena bakar dan lebih teruk lagi boleh akibatkan kanser kulit.

petua kulit tegang
                                                 Beza kulit tegang dan kulit kendur

Lagipun produk pencerahan ni hanya untuk lapisan luar je sedangkan kulit kendur dan kedut ni sebernarnya berpunca  dari dalam. Bila kolegen dalam badan semakin kurang, kesan penegangan akan ketara dan kedutan tu akan bermula dari lekukan senyum seperti sekitar bibir, bawah mata, dahi dan tempat kita tersenyum. Kita tengok muka orang tua, pipi akan semakin jatuh . Yang lagi tak best bila umur baru 30 an , muka berkedut dan kendur maca morang dah 50an. Of course tak nak tua sebelum waktunya

Di sini saya ada satu petua untuk tegangkan kulit muka. Tak kira anda masih muda atau tua ia sesuai untuk semua. Seperti biasa, perkara asasnya ialah kelembapan kulit. Untuk menegangkan kulit muka, anda perlu pastikan kelembapan kulit muka sentiasa dijaga.

Langkah melembapkan kulit muka:

1. Ambil sebiji mentimun dan dibuang kulitnya.
2. Potong halus-halus dan ramas hingga berair.
3. Sapukan air mentimun tersebut pada muka. Biarkan selama 20 minit.
4. Selepas 20 minit, cuci muka dengan air bersih.
5. Keringkan muka dengan tuala lembut.
6. Amalkannya tiga kali dalam seminggu.

petua kulit tegang

Nak kasi muka lebih tegang meletop-letop , jom cuba apa yang mereka berdua ni dah cuba. Konfim puas hati.

0 comments:

Post a Comment