Saturday, 2 August 2014

VITAMIN UNTUK ANAK YANG SERING SENGGUGUT

Assalamualaikum ...hai masih dalam mood raya?

Lepas ni pakat -pakat pergi open house la pulak ye..Saya pun baru balik dari kampung halaman, Parit Buntar..jumpa family yang dah lama tak jumpa..anak-anak buah yang ramai dah masuk 19 orang...Makin hari makin dewasa dah ..

Masa kat kampung hari tu,anak buah 13 tahun mengadu sakit perut yang amat sangat .Bila tiba masa datang haid,itulah masa yang paling mengerikan...senggugut...perkara sebegini biasa terjadi pada segekintir remaja malahan berlaku juga pada wanita yang sudah berkahwin..Kadang-kadang bila pergi jumpa doktor,doktor kata itu adalah normal( seperti yang kak cerita la kan)
Biasanya kak akan bagi ubat tahan sakit.Tetapi ubat penahan sakit hanya meringankan kesakitan tetapi bukan membantu mengurangkan masalah sengugut tersebut.
Bagi anda yang mengalami masalah sengugut yang kronik haruslah mendapatkan rawatan daripada doktor sakit puan dan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang ubat.
Hari ni saya nak berkongsi maklumat tentang satu produk yang sesuai diambil oleh wanita atau remaja yang mengalami masalah senggugut..iaitu GLA..ia bukan sahaja sesuai untuk masalah senggugut malahan banyak kelebihan lain yang anda kena tahu....

APA ITU GLA?
GLA (gamma-linolenic acid) nama yang diambil dari kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

APAKAH FUNGSI GLA?
*Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid


*Membantu meningkatkan kesuburan

*Melegakan PMS (sindrom pra-haid)

*Membantu dalam menangani menopus
*Menguatkan kuku dan rambut
*Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
*Membantu menangai ekzema
*Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
*Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
*Menguatkan imuniti tubuh
*Memperlahankan proses penuaan
*Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
*Mengawal kencing manis dan darah tinggi
*Mengawal kolesterol
*Untuk fungsi saraf


Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan


Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. *

Tiada perisa, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

SIAPA YANG MEMERLUKAN GLA? 
GLA sangat diperlukan oleh semua kaum hawa samada yang telah berkahwin atau tidak…


GLA diperlukan bagi golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS.

GLA sangat diperlukan oleh pengidap arthritis rheumatoid dan eczema dan mereka yang menghadapi masalah kencing manis serta mereka yang bimbang dengan lebihan berat badan.


SIAPA YANG TIDAK BOLEH AMBIL GLA?
GLA tidak boleh digunakan semasa hamil kerana mereka boleh merosakkan janin dan mencetuskan kelahiran awal.


Omega-6 tambahan tidak perlu diambil jika anda mempunyai sawan. GLA yang tinggi boleh meningkatkan risiko sawan.




bunga epo

APA BEZA EPO(English Primrose Oil ) DAN Borage Oil (GLA Complex Shaklee)?

EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, ia  digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi.  EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.EPO 



Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.Jadi wujudlah nama GLA nih...


  1. Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO.
  2. Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.
  3. GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. 
  4. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun, tapi biji bunga borage).
  5. Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.  Tidak digalakkan bagi perempuan mengandung.


Bila waktu terbaik utk makan GLA? Berapa biji sehari?



Waktu makan adalah flexible. Tapi lebih baik jika diambil selepas makan. Boleh ambil 2 biji sehari (lepas lunch & dinner) atau telan 2 biji sekaligus sebelum tidur.


Bagi anda yang mengalami masalah period tidak teratur ,boleh ambil setiap hari sehingga period kembali normal

Untuk kesuburan anda boleh ambil ketika period sehingga sehari sebelum waktu subur

Dengan pengambilan secara konsisten dan mengikut aturan yang ditetapkan..insyaallah waktu datang period bukanlah suatu yang menyiksakan......selamat mencuba


GLA

TESTIMONI

Ija Ramli yang sering rasa letih dan emosi terganggu akibat tidak datang period selama setahun.Ketahui bagaimana beliau mengatasi  masalah tersebut  sdan kini lebih ceria dan gembira...







FACEBOOK:suhaila abdul
EMAIL:suhaila_abdul@yahoo.com
BLOG:akukaksu.blogspot.com
COD:Masjid tanah,Kuala Sungai Baru,Sungai Udang
POS:MELAKA DAN SELURUH MALAYSIA


NO TEL:010 8798077

0 comments:

Post a Comment