Wednesday 22 February 2017

7 SIFAT NABI MUHAMMAD SEBAGAI SUAMI YANG PERLU DICONTOHI

Macam macam cerita pasal suami. Ada dikalangan suami sangat baik denan rakan-rakan sekerja dan sahabat ,tapi bila di rumah dia kaki pukul  dan suka mendera jiwa isteri. Ada suami sangat tidak lokek berbelanja teman-teman tetapi sangat lokek berbelanja untuk anak-anak dan isteri. Malah dialah yang berkira-kira memenuhi keperluan anaknya.

my happy family


Hadi Rieayat al-Tarmizi.."sebaik baik kalian adalah orang yang baik terhadap isterinya sendiri.."
Rasulullah adalah sebaik-sebaik model yang harus dicontohi . Biarpun baginda sibuk mengurus negara namun baginda tetap cemerlang di rumah.

Apakah akhlak Rasulullah terhadap isteri yang harus ditiru oleh suami ?

1.Bertanggungjawab

Dirumah baginda melakukan kerj-kerja rumah dan jika tiba waktu soalt maka beliau pun keluar solat..(Saidatina Aishah)

2.Romantik

Rasulullah menawarkan lututnya bagi membolehkan Sayadatina Safiah naik ke atas unta (Riwayat Al-Bukhari). Kalau dulu unta sekarang bukakan pintu kereta untuk isteri masuk atau keluar la kan.

3.Setia

Rasulullah menyembelih kambing dan menghadiahkan kepada sahabat-sahabat isteri Baginda Sayadatina Khadijah sebagai tanda memuliakan dan menyayangi walaupun setelah pemergiannya (riwayat al-Bukhari)

4.Mesra

 Rasululullah berlumba lari bersama anak-anak kecil dan memberi salam kepada mereka( Riwayat al-Bukhari)

5.Penyayang

Rasulullah pernah soalt sambil menggendong cucunya . Apabila sujud Baginda meletakkan Umamah ke tanah dan apabila bangun baginda menggendongnya kembali( riwayat al-Bukhari)

6.Pandai memujuk

Rasulullah memicit hidung Aisyah ketika Aisyah marah sambil berkata , "wahai Aisyah , bacalah doa, wahai Tuhanku , Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkan kekerasan hatiku dan lindungilah diriku dari fitnah yang menyesatkan (riwayat Ibn Sunni)

7.Membantu

Urwah bertanya kepada Sayadatina Aisyah : Wahai Ummul Mukminin , apa yang Rasululullah lakukan jika Baginda bersamamu dirumah?

" Baginda sebagaimana yang dilakukan seorang daripda kalian jika sedang membantu isteri, memperbaiki sandel, menjahit baju dan mengangkat air di timba . ( Riwayat al-Bukhari)

Semoga ia menjadi lesen kepada para suami untuk kesyurga...

No comments:

Post a Comment