Tuesday, 16 January 2018

CARA SELAMAT MERAWAT BELL PALSY

Bell Palsy adalah satu keadaan yang menyebabkan kelemahan sementara atau kelumpuhan otot di muka. Ia boleh berlaku apabila saraf yang mengawal otot muka anda menjadi meradang, bengkak, atau dimampatkan.
rawat bell palsy

Jika anda mengalami masalah bell palsy, boleh amalkan tips berikut


10 TIPS MEMBANTU PESAKIT BELL PASLY


1. Hentikan dengan segera minuman sejuk atau air batu
2. Makan makanan yang lembut seperti bubur atau ikan yang mempunyai bahagian lembut
3. Jangan lakukan urutan muka tanpa nasihat mereka yang pakar kerana mungkin akan memudaratkan
4. Jangan duduk dibawah keadaan terlalu sejuk di bawah air cond terlalu lama
5. Tuamkan bahagian yang diserang dengan air suam sebanyak 2 ke 3 kali sehari
6. Ambil makanan yang tinggi kandungan B 12,  termasuk keju , makanan laut ,telur dan susu. Makanan seperti bayam, lada tuna , pisang dan brokoli boleh diamlakan kerana tinggi dengan vitamin B6
7.  Memastikan tubuh mendapat cukup nutrisi daripada makanan harian dan juga suplimen yang selamat danberkesan.
8. Bertenang dan  bersabar menhadapi dugaan ini. Elakkan daripada stress dan mohon sokongan daripada insan tersayang agar sakit cepat pulih
9. Elakkan makan makanan yang terlalu kenyal atau melekit kerana ia menganggu saraf anda yang bermasalah
10. Sila dapatkan nasihat doktor tentang pengambilan ubat ubatan yang hendak digunakan dan fisioterapi yang sesuai.


Vitamin Yang Bantu Merawat Bell Palsy

Jika dilihat dari testimoni di atas Puan Faiza Shuhada mengambil beberapa vitamin untuk merawat Bell Palsy selain menjalankan fisioterapi. Antara vitamin yang di amalkan selain menjalankan fisioterapi ialah:
  • Vivix
  • B-Complex
  • Omega Guard
Vivix – Bantu baiki sel-sel otot muka dan seluruh badan. Vivix adalah tonik antioksida terbaik di dunia. Ia mampu bertindak hingga ke tahap sel DNA. Ia sangat membantu meningkatkan metabolisma badan dan mempercepatkan penyembuhan Bell Palsy.
B-Complex – Meredakan dan melegakan pada saraf otot muka.Vitamin B-12 adalah salah satu daripada lapan vitamin B yang terkandung dalam B-Complex Shaklee. Badan menggunakan vitamin untuk menukar makanan kepada tenaga. Ia juga membantu untuk menyokong fungsi saraf, pembentukan sel darah merah.
B-9 dalam supplemen ini pula membantu mengawal mood dan emosi kerana mengharungi penyakit ini memang memerlukan ketabahan dari aspek emosi dan spiritual.

Omega Guard – Mengurangkan kesakitan dan juga untuk baiki saraf otot muka dan atasi rasa kebas-kebas . Omega Guard juga membantu melancarkan perjalanan darah dan ketengangan saraf yang dihadapi. Omega gaurd juga adalah anti radang  yang boleh mengelakkan radang di tempat yang diserang bell palsy.

Kesemua suplimen di atas telah diluluskan oleh KKM  malah diuji secara saintifik diperingkat antarabangsa oleh saintis saintis . 

Setiap penyakait ada ubatnya. Kita tidak hanya boleh mengharap penyakit itu sembuh tanpa ikhtiar. Dengan ikhtiar ini insyaAllah , ada kesembuhannya seperti mereka yang alami masalah ini .




rawat bell palsy

“2 OKTOBER 2015

Saya bangun pagi, sebelah muka dah jatuh.


Tak boleh senyum, mata tak dapat tutup, air mata mengalir macam menangis.



Sakit, rasa tegang je.


Doktor sahkan saya diserang Bell’s Palsy. Bukan stroke. Tapi kelemahan sebelah otot muka.Saya diberi steroid.

Punca UNKNOWN.

Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin, saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu.

Amalkan Supplement Shaklee:

Vitamin E


Saya juga menjalani fisioterapi.

Alhamdullilah selepas 90 hari, saya diberi kesempatan SENYUM kembali.”

Puan Faiza Suhada






rawat bell palsy

Suami kite suka sangat . Tu la ,alhamdulillah, kite memagn nak suggest kat orang yang skit macam kite ni amik vivix. Memang sangat membantu . Tengok muka masa mula mula kena. Sedih tawa lis. Malu nak jumpa orang. semua orang tengok kite pelik. Mulut senget mata tak boleh tutup. Yup memang cepat kesan dia. tak sampai seminggu ,kite hari ke 5 dah rasa mulut bergerak gerak. lepastu mata dah boleh berkelip sikit. Betul betul sebulan kita amik vivix ni kite dah ok. Start pakai 10/10 ..hahaha.. memang best pakai vivix. Betul betul badan selim je.hahaha..


UNTUK KETERANGAN LANJUT SILA HUBUNGI

SUHAILA 010 879 8077

FACEBOOK: Suhaila Abdul

No comments:

Post a comment