Friday, 28 November 2014

KATAK MELOMPAT DI DALAM KELAS

Pagi pagi buta dah keluar seawal 6.30 pagi dah sampai sekolah..Nak ke Majestic Hotel Kuala Lumpur untuk conference Leaps of knowledge anjuran frogasia..Atas inisiatif pengetua SMKGB yang sangat meminati IT dan proaktif,  walaupun beliau seorang guru Matematik, kami mewakili sekolah untuk menyertai seminar.Kami berlapan  iaitu pengetua, Puan Khalijah,Pn Kamariah,Sir Firdaus,En.Fadhil ,En.Husaini,Pn Aziah dan Pn Ct Kamariah..Bermula daripada 9 pagi dan berakhir sehingga mungkin 6 petang sebab kami terpaksa pulang awal atas faktor masa.. 
 
vle frog
Tak sempat bergambar berlapan...

Kebanyakan yang hadir adalah daripada golongan guru dan juga instisusi pedidikan.Peserta memenuhi setiap ruang pendaftaran yang agak sesak.Program bermula seawal 9.30 pagi.
Ucapan daripada YB P Kalamanathan Deputy Minister Of Education II antaranya yang saya dapat kongsikan di sini ialah
" Everybody wants to be power, wants to be superman ,spiderman, millionnaire, but nobody wants to be a beginning of the change" 
Sangatlah betul dan tepatnya...termasuklah saya..nak jadi hebat, nak jadi guru cemerlang, nak kaya tapi hmmmmmmm.....banyak alasan...BUT ....."Only YOU can decide  who you want to be".
semua akan jadi lemah kerana hati..kalau hati kata nak..dan yakin dan pasti nak dapatkan juga mesti kita akan harung apa jua halangan dan cabaran..Peringkat permulaan segalanya memang sukar..tetapi disaat kejayaan dicapai , disitulah terdapatnya kemanisan...
flubaroo

 Slot yang paling menarik ialah semasa sesi workshop, dimana  peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan saya dalam kumpulan  GLOBAL LEARNING. Peserta di dedahkan dengan penggunaan VLE FROG oleh guru-guru dalam pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris, Sains, Bahasa Cina. Bukan sahaja VLE FROG digunakan dalam PdP malah ia digunakan juga  oleh Kaunselor sekolah Sri Puteri untuk murid membuat SCRAP BOOK. Kaunselor pun boleh guna vle frog okeyyy.....
Penggunaan GOOGLE FORM dalam kokurikulum bagi mendapatkan analisis murid mengikut jantina,persatuan uniform,kaum dan bilangan murid yang manakah paling ramai dalam sesuatu persatuan tersebut.Yang menariknya, semua analisis ini dapat dibuat dengan pantas.Guru -guru yang ingin menggunakan aplikasi ini boleh melayari alamat ini http://gg.gg/daftarkoku  . Dan bagi guru yang  ingin mendapatkan ilmu tersebut , bolehlah menghubungi mereka yang arif.Cikgu Kamariah dah ambil dah no contact mereka mereka yang hebat ni...
google apps
          Kelebihan menggunaan Google Apps Dalam pengajaran dan pembelajaran

 Cikgu Tan Mui Meng (Most Inspiring Teacher) Seorang guru dari SK Putrajaya Presint 8(1) mengajar matapelajaran Sains dan Bahasa Cina menggunakan GOOGLE APSS dalam pengajaran dan pembelajarannya.Beliau juga menggunakan aplikasi flubaroo..
Boleh layari di alamat ini... http://goo.gl/GZvfYA...Memang kena belajar ni .cikgu yang tengok pun teruja, apatah lagi kalau anak murid kita yang belajar guna aplikasi tu..Tak bayar satu sen pun..tak payah pakai kertas..boleh digunakan berulang ulang kali..Nak tau lebih lanjut, jom kita panggil diorang datang LDAP..apa? tambah kerja? think positive okey...Sapa yang nak ubah nasib anak anak didik kita kalau bukan kita????? ....Jom kita jadi guru yang menjadi sumber inspirasi untuk anak anak bangsa kita sendiri, kita maju kehadapan..usah kita berada di takuk yang sama setiap tahun..Everything is in your hand..if you believe u can...yes you can..


Vle frog
 Tan Mui Hing (MOST INSPIRING TEACHER)

Selesai satu workshop, kami tak lepaskan peluang ke pameran yang dibuat oleh pihak frogasia.Sesi penggunaan VLE FROG dalam pembelajaran sejarah disekolah ditunjukkan secara live kepada peserta.Booth penerangan cara menggunakan VLE FROG..kat sini la best..tapi tak puas la sebab masa terlalu singkat..sempat lagi adik Aizudin staff frogasia mengajar kami.Bertalu talu soalan dia kena jawab..hehe..banyaknya benda kita mesti belajar..very interesting..bertuah rasanya saya dapat pergi ke seminar ni.sekurang kurangnya dapat membuka mata saya tentang betapa kolotnya saya semasa mengajar sekarang..huhu..nak try ubah..mesti ubah..kalau tak dapat banyak pun dapat sikit pun oklah dari tak berubah langsung..sikit sikit lama lama bertambah lah expert..

Pengetua dan Hjh Kamariah, bertenaga dan sangat exited..wah..hebat..dapat percuma pendrive lagi...kalau beli harga Rm 40 tau..dapat pungut kupon berharga $100 dengan menjawab soalan soalan mudah ,ada peserta yang dapat kumpul sehingga 4 pendrive..wow..rajin dapat la...bukan susah pun nak dapat kupon $100 tu..hehe..saya pun dapat , tapi atas ikhsan kawan kawan kumpul kupon..  
Vle frog
 PERCUMA!!!!! Kecuali T shirt..beli..cantik tak?

Ada  ke yang tak tau lagi ke apa tu vle frog?

 Bayangkan Persekitaran Pembelajaran Maya Frog (Frog VLE) sebagai intranet, bilik darjah online dan ruang sosial untuk sekolah, semuanya dalam di bawah satu bumbung. Ia adalah sistem pembelajaran berasaskan laman web yang menyerupai pendidikan dunia sebenar dengan menyatukan konsep pendidikan konvensional. Sebagai contoh, guru-guru boleh memberi tugasan, ujian dan markah secara maya, sementara para pelajar boleh menghantar kerja rumah mereka dan menyemak markah yang diperolehi melalui Frog VLE. Ibu bapa pula boleh berkomunikasi dengan guru-guru dan pihak pentadbir sekolah boleh menyusun kalendar sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. Frog VLE boleh diakses di mana jua, pada bila-bila masa dengan adanya sambungan Internet.

APA ITU 1BestariNEt?
1BestariNet adalah projek yang diinisiatifkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan dilaksanakan dengan kerjasama YTL Communications. Di bawah projek ini, sebanyak 10,000 buah sekolah rendah dan menengah di Malaysia akan dilengkapkan dengan akses internet berkelajuan tinggi 4G dan platform pembelajaran maya yang menyediakan sambungan Internet berkelajuan tinggi serta akses kepada Penyelesaian Pembelajaran Bersepadu.

KENAPA NAK GUNA VLE FROG?

Frog VLE adalah platform pembelajaran maya yang telah memenangi anugerah dan mudah digunakan, selain direka khas untuk pengguna. Dibangunkan di United Kingdom dengan rekod pencapaian selama 13 tahun, Frog memfokuskan kepada usaha untuk memudahkan kehidupan guru dan pelajar sekaligus untuk mempertingkatkan teknik pengajaran dan pembelajaran. Sebagai tambahan, Frog VLE juga disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain yang berkuasa, termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy, untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran. FrogAsia, penyedia penyelesaian Frog VLE, turut bekerjasama rapat dengan golongan pendidik tempatan dan organisasi-organisasi pendidikan untuk membekalkan sistem pembelajaran bertaraf dunia yang releven dengan rantau Asia. Selain teknologi, penekanan turut diberi kepada usaha untuk melengkapkan dan membimbing sekolah-sekolah tentang penggunaan Frog sebagai satu peralatan yang boleh menambah-baik sekolah secara keseluruhannya
Nasihat kepada guru guru dan untuk diri saya sendiri,rakyat Malaysia yang bakal memimpin masa depan berada di tangan  guru..Guru agen perubahan,guru yang sentiasa proaktif dan maju ke depan pasti dapat membimbing anak muridnya juga proaktif, kreatif berinovasi, daya pemikiran yang tinggi...berdaya saing..
Dengan adanya pendedahan aplikasi pembelajaran maya yang menarik ini , dapat menarik minat murid untuk explore dunia tanpa sempadan..mereka lebih dinamik, kreatif dalam menjalani hidup serta menyelesaikan masalah..
VLE FROG...
terasa sangat ceteknya ilmu saya dalam IT sedangkan banyak benda yang saya boleh gunakan untuk mendidik anak murid saya dalam kelas dengan cara pengajaran yang lebih menarik, cantik, dan of course sangat TIDAK membosankan..

Pn Hjh Khalijah sedang  manaik taraf kemudahan internet di sekolah agar VLE Frog ini dapat dimanafaatkan sepenuhnya oleh semua guru guru di sekolah dan semua murid juga dapat menggunakannya semasa PdP dan dirumah .Mudahnya murid menjawab soalan latihan daripada VLE FROG.Mereka dapat mengetahui markah yang diperolehi dan juga guru dapat menyemak samada murid telah menjawab soalan yang diberi berserta markah .Ibu bapa juga dapat mengakses ke dalam VLE FROG dan  dapat menyemak samada anak anak mereka melaksanakan tugasan yang telah diberikan kepada anak mereka..

Tahun hadapan 2015 tuan Pengetua Pn Hjh Khalijah akan melaksanakan penulisan rancangan pelajaran harian guru menggunakan VLE FROG. Tiada lagi kelas tambahan petang.Murid akan pulang paling lewat 3 petang kerana semua murid dibekalkan tugasan melalui VLE FROG..semoga usaha beliau membawa perubahan kepada sekolah kluster SMKGB akan berjaya..amin..walaupun ada yang akan merungut..itu biasa..everthing is difficult before it s easy kannnn...jika kita asyik fikir apa yang orang akan kata..sampai bila pun kita tak kemana...
                             Jom kita buang alasan..jika orang boleh buat , mengapa tidak kita???


So saya ni tengah bersemangat untuk akses VLE FROG nih, nak ubah cara pengajaran, nak tingkatkan prestasi dan minat pelajar dalam Matematik, Fizik..saya juga mengharapkan agar guru guru dapat sama sama memberi idea dan saling membantu orang seperti saya ini yang terlalu banyak kekurangan....Semoga usaha murni Pn Hjh Khalijah ini membuahkan hasil dan melahirkan lebih ramai guru yang kreatif dan inovatif serta melahirkan murid murid yang cemerlang dari segi sahsiah dan akademik....

"NOT everyone can be a theacher"
"Teacher save Generations"
"Teacher inspires people" 

"EDUCATION IS NOT THE FILLING OF A PAIL , BUT THE LIGHTING OF A FIRE"

Sekadar perkongsian,semoga memberi manafaat


vle frog

Before lunch.........



su|0108798077|Masjid Tanah|Alor Gajah|Sungai Udang|Semenanjung Malaysia|Sabah Sarawak|

0 comments:

Post a Comment