Monday, 17 October 2016

CARA ELAK BABY LAHIR KENA SAKIT KUNING

Assalamualaikum ibu ibu..hari ni akak nak share kisah ibu muda ni yang happy bila anak dia lahir kali ni tak kena kuning..jom kita baca kisahnya..

Anak ke 3 saya memang langsung tak dak kuning/jaundis..bacaan SBC kali pertama pun 124umol/L...2nd time 109umol/L..hari2 berikutnya dah tak payah amik darah dah.

Anak sulung dulu sampai warded 2hari kat hospital kuning tinggi. Masa hamil mmg tak pernah cuba apa2 petua pun. Anak ke2 amalkan susu Higoat 2kotak. Alhamdulillah walaupun ada sikit2 tapi xde la sampai warded.

Anak no 3 ni..masa hamil pernah minum susu kambing..suami beli yg fresh tp tak berapa nak masuk..bila minum pening memusing2. Konsisten set hamil shaklee. Hujung2 kehamilan dalam 36w+ amalkan Alfalfa. Mudah utk bersalin + ada info mengatakan boleh elakkan kuning.

Alhamdulillah...bersalin mmg cukup waktu sbb Induce. Baby takmo keluaq nk buat mcm mn kan. TAPI lega sangat2 la tak payah berulang ke klinik utk check SBC.

Masa berpantang...saya terus amalkan set pantang shaklee..Alfalfa pun terus jer amalkan sbb tgk baby pun ok..tak der nk cirit..so mmg bagus la kan.

Sakit kuning

Jadi..pada yang masih mencari set pantang yang sesuai..saya sangat rekemen set shaklee ni. Sebabnya saya sendiri amalkan. Kalau baby ada kuning pun tak perlu risau dan tak perlu tunggu..boleh terus makan.

So nasihat akak..cegahla sebelum kena..nak tau lanjut jom hubungi akak

Suhaila
010.879.8077

0 comments:

Post a Comment