Saturday, 29 October 2016

KENAPA ROGER BARNETT HEBOH SANGAT DENGAN LANDMARK STUDY?

    Semenjak dua menjak ni akak memang hari-hari dok mencari jurnal.Nak buat assignment kritik jurnal la, nak cari bahan dari jurnal-jurnal untuk tajuk tesis sendiri. Jadi sambil sambil dok cari jurnal tu, terfikir pulak nak cari jurnal pasal LANDMARK STUDY SHAKLEE..betul ke apa yang dorang dok war-warkan pasal LANDMARK STUDY SHAKLEE ni...akhirnya ketemu juga jurnal yang hangat diperkatakan tu...klik sini 

Landmark study tu apa?
Landmark study ni  adalah satu jenis kajian yg boleh menjadi rujukan kepada semua pihak dalam bidang yang sama .Ia satu kajian saintifik yang mengambil masa yang panjang nak buat .Mesti kena ikut law-law tertentu baru boleh disahkan kajian dia tu..Lepas kajian siap dilakukan, semua keputusan akan diterbitkan dan dipaparkan untuk semua orang baca. Bukan simpan dan syok sendiri je kajian ni. Biasanya kalau korang dengar produk-produk diluar sana kata mereka menghasilkan produk yang selamat dan semulajadi kan..tapi cakap saja..tak da bukti pun. Kalau orang yang otak  logik selalunya suka pada nombor dan keputusan..tak main la setakat cakap-cakap tanpa bukti ni.of course tak kan percaya.

landmark study
Kenapa sibuk-sibuk sangat nak buat LANDMARK STUDY ni?
   
 Kisahnya bermula macam ni..
 Mr Roger Barnett telah membeli syarikat Shaklee so dialah CEO Shaklee. Ramai pengguna yang consume vitamin Shaklee kata , kesan makan vitamin Shaklee ni bagus.Tapi Mr Roger Barnett tak puas hati. Kalau setakat cakap saja, tanpa bukti macam mana nak buktikan yang Shaklee ni benar-benar bagus? Semua orang boleh kata produk dia bagus. Tapi mana bukti saintifiknya?  Jadi  Mr Roger mengambil satu keputusan , iaitu beliau proposed National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) untuk membuat satu study ke atas suplemen Shaklee ni.


 Dr Gladys Block

Jadi LANDMARK STUDY ni ada sorang saintis yang mengetuai kajian ni ..nama dia Dr Glady's Block. Beliau adalah seorang Professor Emerita dari University of California, Berkeley School of Public Health 

 Ni dia geng-geng yang dok buat Landmark Study tu..bukan calang calang orang yek..
  • Gladys Block
    PhD, School of Public Health, University of California, Berkeley, CA
  • Christopher D. Jensen
    PhD, MPH, School of Public Health, University of California, Berkeley, CA
  • Edward P. Norkus
    PhD, Department of Medical Research, Our Lady of Mercy Medical Center, Bronx, NY
  • Tapashi B. Dalvi
    MPH, School of Public Health, University of California, Berkeley, CA
  • Les G. Wong
    BS, Shaklee Corporation, Pleasanton, CA
  • Jamie F. McManus
    MD, Shaklee Corporation, Pleasanton, CA
  • Mark L. Hudes
    PhD, Nutritional Sciences, University of California, Berkeley, CA
 Tergeliat lidah aku nak sebut..hihi..Dari apa yang saya search , Dr Gladys Block ni dah terbitkan berpuluh ke beratus dah jurnal-jurnal ..Boleh tengok kat sini..GLADYS BLOCK . Jadi dia ni bukan sembarangn saintis la kan..Siap dah dapat title Emerita or melayu kata Profesor Emiritus la gitu..

Apa keputusan yang dorang dapat? BERSAMBUNG

0 comments:

Post a Comment