Tuesday, 1 November 2016

HANYA TINGGAL KENANGAN

Diam tak diam..dah hampir 3 bulan lebih dah abah pergi...ini adalh raya terakhir buat abah..biasa la ..kami satu family besar tiap2 taun akan bergambr family ramai2..waktu ni abah sangat happy..suruh la amik gambar camna pun ..dia ikut je..nak selfie..pun boleh..nak posing dlm sawah pun boleh...cuma masa raya kali ni abah tak banyak cakap...suka termenung..duduk dan senyum.je tengok anak cucu dia..
.
Lepas abah kemalangan..kesihatan abah mula jadi kurang baik..tapi abah jenis diam..kalau kita tanya..semuanya ok..dulu abah sangat jaga makan..sampai tua badan abah maintain je tak gemuk dan abah memang tak ada apa2 sakit..bila umur abah cecah  70an ..mula abah ada darah tinggi..bila abah mula kena makan ubat hospital..saya cadangkan juga abah makan set darah tinggi..garlic dgn omega..vivix..abah makan selang..kadang makan kadang tak...tapi darah tinggi masih terkawal
.
lepas kemalangan..kesihatan abah mula merosot..walaupun nampak macam sihat..tapi abah dah tak boleh solat duduk.. abah tak pernah mengadu dia sakit kat mana2..
.
Sampaila satu hari abah mengadu  pening2 dan kaki mula kebas2..malam tu abang li bawa abah berurut..abah ok je..sampaila balik malam tu..tiba2 abah rasa nak muntah..dan tiba2 abah jadi lemah dan jatuh..
.
Abah dah mula tak sedar..muka abah mula mengherot sebelah..dan dihospital abah dirawat..diberi bantuan oksigen..tapi kesakitan abah tak lama..belum pun sempat nak bagi abah minum vivix semula  sbgai jalan terakhir jika mampu kurangkan kesan stroknya.....tapi abah telah pergi buat selamanya..
.
Ya benar kata orang jika sampai waktunya..tidak akan dilewatkan  atau dipercepatkan walaupun 1 saat..tak ada doktor yg dpt menahan..tidak ada ubat atau suplimen boleh membantu..tapi kita yang masih hidup ni..jika masih diberi peluang untuk hidup...maka utamakanlah kesihatan..kesihatan diri sendiri..anak beranak..family ..lagi2 mak ayah..ditakdirkan ibu saya pergi akibat kanser..dan ayah pergi akibat komplikasi strok..maka didoakan agar Allah kurniakan kesihatan yg baik buat kami sekeluarga..dan tak mahu sejarah itu berulang kembali ...
.
😢😢😢😢😢😢😢😢😢
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#liveamazing
#shakleeeffect

0 comments:

Post a Comment