Monday, 20 November 2017

CARA MENGAWAL PENYAKIT TIBI DARI MEREBAK


Tibi bukan penyakit yang baru. tapi dah menyerang manusia sejak zaman firaun lagi. Menurut Pakar Perubatan dari Pusat Perubatan Kelana Jaya (KJMC), Dr. Abdul Malik Jamal Buhari, kebiasaannya tibi menyerang penduduk di negara dunia ketiga dan berpendapatan rendah . Pendapatan yang rendah menyebabkan mereka kekurangan nutrisi dan mengakibatkan sistem imunisasai adalah lemah. Kuman tibi merebak dengan sebarang cara di mana lembapan di bebaske ke udara oelh pesakit tibi dan di sedut masuk kepada orang lain.
Makanan tak seimbang menyebabkan rendah sistem imunisasi

Faktor serangan tibi 
kekurangan nutrisi
Mereka yang berpendapatan rendah tidak mampu untuk mendapatkan makanan semimbang dan sihat menyebabkan sistem imunisasi lemah. Apabila sistem imunisasai lemah maka mereka sangat mudah di jangkiti tibi
Faktor penempatan
Penduduk yang sesak meningkatkan risiko untuk dijangkiti kerana udara semakin tercemar dan mudah tersebar melalui udara.
TIBI MENYERANG DI MANA MANA BAHAGIAN TUBUH
Kata Dr. Abdul Malik, secara lazimnya kuman tibi menjangkiti paru-paru (tibi pulmonari) tetapi ia juga boleh menjangkiti bahagian-bahagian badan yang lain misalnya nodus limfa, tulang belakang, serviks, malahan di mana-mana sahaja bahagian dalam tubuh badan.terdapat juga kes  di mana pesakit mengalami jangkitan tibi pada serviks yang menyebabkan ia terpaksa dibuang, Bagi pesakit tibi serviks, simptom yang biasa berlaku adalah pendarahan dan sakit ketika melakukan hubungan seks. Bagi pesakit tibi usus pula, mungkin berlaku masalah kembung perut dan cirit-birit.

BAGAIMANA NAK MENCEGAH TIBI DARI MEREBAK?
  • Biasanya suntikan BCG diberikan kepada bayi baru lahir. Kalau tak da tanda yang timbul kat lengan kiri maknanya suntikan tu tak menjadi.
  • Kaum keluarga serumah dengan pesakit tibi perlu buat saringan di hospital
  • Rumah yang terbuka dengan udara boleh keluar masuk setiap hari
  • Cepat-cepat ke hospital bila  ada batuk berterusan lebih dari 2 minggu
  • Memastikan rumah dan bilik tidur di masuki cahaya matahari. Cahaya matahari membantu mengelakkan bakteria membiak
  • Makan makanan sihat serta banyakkan makan sayur dan buah-buahan
  • Elakkan makan makanan berasaskan tenusu 
  • Elakkan makan makanan yang mengandungi gula dan roti putih sera pasta kerana makanan ini memanjangkan umur bakteria hidup dalam badan
  • Mendapat rehat yang secukupnya
  • Elakkan bersesak sesak ditempat awam dan tempat berisiko penyakit
cara tibi menular
Anda boleh klik DISINI untuk mengetahui bagaimana cara tibi boleh di kawal dan di rawat

No comments:

Post a comment